11,50%-ra csökken az alapkamat. Van ennél drágább lakáshitel?

11,50%-ra csökken az alapkamat. Van ennél drágább lakáshitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-21
 

A jegybank újra csökkentette az alapkamatot: a 0,75 százalékpontos mérséklődést követően 11,5% lesz november 22-től az irányadó kamatszint hazánkban. Folytatódik tehát az irányadó kamatszintek érdemi csökkenése. De várható a lakossági hiteleknél is kamatcsökkenés?

A Monetáris Tanács mai döntése alapján a Magyar Nemzeti Bank csökkenti a jegybanki alapkamatot, az új irányadó kamatszint 11,50%. Ezzel párhuzamosan a kamatfolyosó két szélét is módosította a jegybank: a kamatfolyosó alsó szélét jelentő O/N jegybanki betét kamata 10,50%, míg a felső szélét jelentő O/N fedezett hitel kamata 12,50% a holnapi naptól.

De hogyan befolyásolja ez a lépés a hitelek és betétek kamatát?

Az új lakáshitelek THM értéke nem éri el az alapkamat szintjét

A legolcsóbb lakáshitel jelenleg 6,89%-os kamattal érhető el, ami még mindig jóval kedvezőbb az irányadó kamatszintnél. Az talán meglepőbb, hogy a legdrágább lakáscélú jelzáloghitel kamata is kedvezőbb, mint a holnaptól érvényes jegybanki alapkamat.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legdrágább kölcsön kamata 10,18%. (Ez 2,5 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 200 ezer forint jövedelem és 5 éves kamatperiódus mellett a legmagasabb kamat.) Ezzel szemben a jegybanki alapkamat 11,50% lesz, vagyis az alapkamat változása közvetlenül, azonnal biztos nem hat a jelzáloghitelek kamatára.

Személyi kölcsönöknél a helyzet viszont teljesen fordított: a legolcsóbb ajánlat kamata 12,04%, ami már az alapkamat felett van. (Ezt a kamatot 6 millió forint hitelösszeg, 7 éves futamidő és 600 ezer forint jövedelem mellett kaphatjuk meg.) Ettől függetlenül a személyi hiteleknél sem várható azonnali kamatcsökkenés.

Hirdetés

Hirdetés

A hosszú futamidejű bankközi kamatok hatnak közvetlenül a hitelkamatokra

A bankok számára a bankközi kamatlábak – például a BIRS – lényeges, ugyanis ez mutatja meg a pénzintézetek hitelkihelyezésének kamatköltségét. Az 5, 10, vagy ennél hosszabb futamidejű bankközi hozamok, állampapírhozamok mértékére viszont nem hat közvetlenül az alapkamat.

Sőt, jelenleg az infláció és az alapkamat csökkenése ellenére sem várható érdemi mérséklődés ezen a fronton. Ugyanis a fejlett nyugati piacokon ezen mutatók értéke relatív magasan maradt. A Markewatch oldal adatai alapján jelenleg 4,4 százalék körül mozog a 10 éves futamidejű amerikai állampapírhozam, ilyen magas szinten 2008 januárja óta nem járt a kérdéses hozamszint. Ez sajnos elég komoly alsó támaszt ad a magyar állampapír hozamának is. Mondhatni nem csökkenhetnek drasztikusan a hazai hozamok sem, márpedig ez a hitelkamatok csökkenésének is gátat szabhat.

Ez logikus is, hiszen a nemzetközi befektetők számára a különböző régiókban elérhető hozamok különbsége a lényeges. Márpedig a magyar hozamok nem lehetnek kedvezőbbek, mint a kevésbé kockázatos amerikai, nyugati állampapírok hozama. Különben nem választaná senki a magyar papírokat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Van olyan betét, amelynek a kamata holnap csökken!

A jelenleg elérhető legkedvezőbb betéti kamat a Bankmonitor kalkulátora alapján a Gránit Bank KamatMax Plusz betéte. A konstrukció futamideje 13 hónap, a kamat mértéke az alapkamat csökkentve 2 százalékponttal.

Már megjelent a Gránit Bank új hirdetménye, melynek értelmében a betét kamata holnaptól csökkenni fog 9,50 százalékra a jegybank mai döntése alapján. Ez még mindig egy nagyon vonzó ajánlat a betétek között, de nem szabad elfelejteni, hogy az alapkamat további csökkenésével a betéti kamat is mérséklődni fog.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés