Ettől a szavazástól kell tartani – A törlesztőrészleted múlik rajta

Ettől a szavazástól kell tartani – A törlesztőrészleted múlik rajta
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-22 Frissítve: 2021-07-01
 

Egyetlen nap választ el minket a briteknél tartott szavazástól, amitől nemcsak a befektetőknek kell tartaniuk, hanem a hiteleseknek is. Nagy a bizonytalanság, a kilépés pártiak győzelme esetén sötét korszak vár ránk. Csak egy példa, kedvezőtlen forgatókönyv esetén például egy átlagos lakáshitelnek a törlesztőrészlete akár 5-10%-kal is megemelkedhet. Ilyen módon koránt sem mindegy, hogy merre mozdul el a mérleg nyelve.

Ugrik a kamat, ugrik a törlesztő is vele együtt

A forinthitelek kamatozása bizonyos időközönként változik, egy biztos pont viszont van, a kamat mértékét jellemzően a Buborhoz (budapesti bankközi kamatlábhoz) kötik. Az elmúlt években az értéke nagyon szépen lekövette a jegybanki alapkamat alakulását, per pillanat a 0,9%-os értékhez képest a 12 hónapos Bubor 0,96%-on áll. Nagy pánik idején viszont el tud távolodni a Bubor is az alapkamattól, erre láthattunk példát a 2011 végi forintválság idején is (közel 2%-kal volt magasabban!), és részben hasonló eseményeket várhatnánk a Brexit esetén is.

A jobb összehasonlíthatóság kedvéért egy olyan elképzelt helyzetet vettünk alapul, amikor egy 10 millió forintos ingatlanhitelünk van, különböző futamidők közül válogathatunk, és ha nem lenne semmilyen probléma, akkor 4% körüli értéken megkaphatnánk a hitelt. Ilyen feltételek mellett most egyébiránt forint hitelt kapni, ha a hitel átárazódása (kamatperiódusa) rövid. Az élet viszont közbeszól és a Brexit miatt hirtelen megugrik a hitel kamatozása.

A 10 millió forintos hitelt, 20 éves futamidő és 4%-os kamat mellett havi 61 ezer forintért megkaphatnánk, míg 1 százalékkal magasabb kamatozás mellett közel 67 ezer forintot kellene fizetnünk, vagyis a törlesztőrészlet 9%-kal nőne meg. Mindenképpen előnyösebb számunkra, ha rövidebb a hitel futamideje, 15 éves időszaknál a törlesztőrészletünk „csak” 7%-kal emelkedne meg. Ellenpéldaként lehet hozni a 25 éves futamidőt, ahol közel 11%-os növekedést kellene elszenvednünk.

torlesztohitel161621

Azt is érdemes tudni, hogy minél magasabb a kamatozása a hitelnek, annál kisebb súllyal esik latba – a hasonló nagyságú –  kamatemelés. Könnyű belátni, hogy teljesen más tészta, ha a kamat 1%-ról emelkedik 2%-ra, vagy ha 6%-ról emelkedik 7%-ra, hiszen előbbi esetben a kamat duplázódik, míg utóbbi esetben egy hatodával nő meg a kamatozás.

A hitelek kamatának gyakori változását úgy tudjuk kiküszöbölni, ha olyan konstrukciót választunk, ami akár a teljes futamidő alatt rögzíti a kamatot. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ennek is van ára, hiszen ezek a hitelekért magasabb kamatot kell fizetnünk. A rövid kamatfixálás esetén elérhető 4%-hoz közeli kamat gyorsan felkúszhat hosszabb kamatperiódus esetén 5% fölé. Ha viszont arra számítanánk, hogy a jövőben emelkedni fognak a kamatok, akkor összességében még ezzel együtt is jól járhatunk. Éppen ezért érdemes körbenézni a hitelválasztás előtt, az alábbi kalkulátorunk ebben lesz a segítségére.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Teljes a megosztottság a szigetországban

Csütörtökön történelmi jelentőségű szavazásra kerül sor az Egyesült Királyságban, évtizedekkel a csatlakozást követően az embereknek lehetőségük van véleményt formálni az EU-ban maradásról vagy távozásról. Ahogy közeledik a választás napja, úgy nő egyre a feszültség, hiszen a közvéleménykutatások szerint a két szavazótábort hajszál választja csak el egymástól.

A teljes fejetlenséget jól jellemzi, hogy a kutatások is egymásnak ellentmondó adatokat közölnek. A legújabb adatok alapján a YouGov azt találta, hogy 44% a kilépésre, míg 42% a maradásra voksolna, ellenben az ORB-nél 53-46% az állás a maradók javára. A bizonytalanság nem tett jót az utóbbi hetekben a befektetőknek sem, az árfolyamok ide-oda csapkodtak, annak megfelelően, hogy éppen melyik tábort hozták ki győztesen.

Egyelőre senki sem mer állást foglalni a kérdésben, a szavazóhelységekben fog eldőlni, hogy mi várhat ránk péntektől kezdve. Bízunk benne, hogy a maradás pártiak lesznek többségében, viszont valós veszély a kilépés. Számtalan formában tud negatívan hatni Magyarországra az EU elhagyása angol részről, többek között olyan zavarokat is kelthet a rendszerben, ami miatt a hitelek alapjául szolgáló kamat is megugorhat. Reméljük ezt sikerül elkerülnünk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés