Euróba vagy dollárba tenném a pénzem! Megéri?

 • 2014.03.19.
 • szerző: bankmonitor

Több okból kifolyóan is eljuthatunk arra a következtetésre, hogy pénzünk egy részét devizában szeretnénk befektetni. A kérdés aktualitását nem kis mértékben növeli, hogy az idei év újfent azzal indult, hogy a forint árfolyama nem tud lekerülni a címlap sztorik listájáról. A Bankmonitor annak járt utána, milyen lehetőségei vannak az átlagembernek, ha devizában szeretné fialtatni a pénzét.

Az alapkérdés: miért is akarunk devizában befektetni?

1., Az első és legnépszerűbb válasz, hogy a
forint gyengülésére számítunk, így a deviza befektetéssel többlet hozamot akarunk elérni. Ezzel a témával már többször foglalkoztunk, a legfontosabb ismérv, hogy 3-3,5 százalékot kell gyengülnie a forintnak az euróval szemben ahhoz, hogy ellensúlyozza az átváltási költségből, az alacsonyabb kamatokból és a devizaszámla megnyitásának költségeiből fakadó veszteségeiket. A kérdés, hogy reális-e ez a jelenlegi szintről?

2., A deviza befektetés elsődleges motivációja kiegyensúlyozott gazdasági környezetben a hosszú távon nélkülözhető
pénzünk megosztása nem csak
bankbetét,
állampapír,
befektetési alap, részvény… stb. különböző kockázatú befektetések között, hanem
devizális értelemben is. A befektetéseink megosztásának deviza szempontból is a pénzügyi tudomány jelenlegi állása szerint kötelező. A magyar gyakorlatban erre az alapelvre azért vetül némi árnyék, mert a forintban elérhető kamat számottevően meghaladja a devizában elérhető kamatot.

3.,
Devizában fogjuk elkölteni a pénzünket. Külföldre települünk, vagy bármilyen egyéb ok miatt a pénzünk devizában kerül felhasználásra a jövőben. Ebben az esetben a megtakarításaink devizába helyezésével kivédjük a forint gyengülés káros hatását.

Konkrétan mibe fektethetem pénzemet, ha devizában gondolkodom?

Amennyiben euróban vagy dollárban szeretnénk fialtatni a pénzünket, több lehetőségünk is van. Leköthetjük a pénzünket devizabetét formájában, vehetünk érte állampapírt vagy deviza alapú befektetési alapot is. Alábbi ábránkon összegyűjtöttük, milyen lehetőségek vannak és azok milyen hozammal kecsegtetnek! Fontos kiemelnünk, hogy az alapok esetében az elmúlt egy év hozama került feltüntetésre, a jövőbeli hozam bizonytalan.

devizashozamok_20140319A legfontosabb tanulság, hogy a devizabefektetés hozama alacsonyabb, mint a forinté, így befektetésünk lassan gyarapodik. Lássunk néhány konkrét példát! A lekötött forintbetét kamata rendkívül alacsony, átlagosan mindössze 3,5 százalék körül van, de még ez is több mint akár a
dollár, akár az
euróbetét 1,1 illetve 1,7 százalékos átlagos kamata. Ugyanez igaz a többi befektetési formára is! A másik tanulság, hogy jelenleg jobban járunk, ha euróban fektetünk be, mintha dollárban tennénk ugyanezt, mert az euróbefektetések kamata mindene esetben nagyobb a dollárbefektetésekénél.

Érdekes még, hogy amíg forintban a
pénzpiaci befektetési alapok verik a lekötött betétek hozamát, ugyanez devizában fordítva van. Ennek egyszerű oka van: a bankok devizaszükségletük egy részét igyekeznek belföldről beszerezni és ezért hajlandóak magasabb kamatot fizetni. Ugyanez igaz az állampapírokra is. Amíg az osztrák vagy német euró kötvényekért alig kapunk kamatot, a magyar állam az euró infláció felett 2 százalékos prémiumot fizet az euróban jegyzett magyar államkötvényekért.

Első látásra vonzónak tűnnek a
deviza alapú kötvény-,
részvény- és
abszolút hozamú befektetési alapok hozamai. Az ábránkon szereplő múltbeli hozamokat idén azonban aligha tudják majd megismételni. A kamatok az Európai Unióban és az USA-ban is mélyponton vannak, inkább növekedésükre van esély. Ebben az esetben viszont a kötvényalapok hozama borítékolhatóan csökkenni fog. Hasonló a helyzet a részvényalapokkal is. A különböző részvényindexek csúcs környékén vannak, további növekedésükre kevesebb esély van. Az abszolút hozamú alapok ugyan a deviza- és részvényárfolyamok növekedéséből és csökkenéséből egyaránt profitálhatnak, ám a bizonytalan helyzet miatt ezeknél is hozamcsökkenéssel kell számolni.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.