Betöltés

Évekre meghatározó döntés előtt a hitelesek: ingyen megléphetik

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-20

A banki elszámolásról szóló levelek átvétele nem csupán a forintosítással járó ügymenet végét jelentik, hanem egy olyan új lehetőség megnyílását, amely az adósok törlesztési kiadásait évekre meghatározhatja. Az új hitelünk nem biztos, hogy az elérhető legjobb a piacon, ezért érdemes nyitott szemmel járni és figyelni a bankok kiváltásra vonatkozó ajánlatait. Volt, aki a válság előtt keresett a devizahitelén, most egy jó döntéssel a hitelkiváltókra is rámosolyoghat a szerencse.

Nézzünk egy történetet a múltból

Aki nyert a frankhitelen: a devizahitelezés szárnyalásakor is történtek kivételes esetek

Gyakran hallani, hogy azok az adósok jártak a legrosszabbul, akik a válság előtti egy-két évben vették fel a hitelüket. Tény, hogy a 150-es CHF-árfolyamok idején eladósodott ügyfeleket érintette legérzékenyebben az árfolyam elszabadulása, ám ismerünk olyan ügyfelet, aki ebben az időben százezreket nyert a frankhitelével.

Az ügyfél még 2006 júniusában vett fel hárommillió forintot, a folyósítás 170,39-es vételi árfolyam mellett történt, az induló tartozás devizában 17 607 CHF volt. Egy korábban elindított lakáskassza megtakarításra tekintettel türelmi idős konstrukciót választott.

A futamidő második évében lejáró lakáscélú megtakarítást – önerővel kiegészítve – a hitel végtörlesztésére használta fel. A hitel visszafizetésére 2007 szeptemberében 155,14-es eladási árfolyamon került sor, az adós számlájáról alig több, mint 2,7 millió forintot vontak le, így ~ 9%-ot „keresett” a devizahitelén.

A piaci változások folyamatos követése, a gyors döntéshozatal némi önerővel és mázlival megtámogatva azt eredményezte, hogy az ügyfél számára a frankhitel – sokakkal ellentétben – egy kedves emlék maradt.

Neki sikerült, most rajtad a sor!

Korábban reménytelen helyzetben lévők is kaptak egy esélyt

A piaci folyamatok egyre kedvezőtlenebb alakulása következtében elkerülhetetlenné vált az állami beavatkozás. Az elszámoltatás és a forintosítás átlagosan negyedével-ötödével csökkentheti a fennálló tartozást és a havi részleteket.

Amikor a forintosított hitelek kiváltásról beszélünk, meg kell vizsgálni, hogy az adósok mely csoportja indul jó eséllyel, és mely ügyfélkör kénytelen beérni „csupán” a forintosítással járó előnyökkel (csökkentett tartozás, alacsonyabb havi részlet).

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A hitelpiac újrafelosztásáról is szóló banki verseny elsősorban a megfelelő jövedelemmel és ingatlanfedezettel rendelkező ügyfeleket célozza meg. A korábban reménytelennek tűnő helyzetben lévők is kaphatnak egy esélyt a kiváltási versenyben, ha átlag feletti fizetéssel rendelkeznek és az elszámolás után a fennálló tartozásuk az ingatlan fedezeti értékének 80%-a alá csökken.

A célcsoport csak nyerhet: alacsonyabb részlet ingyenes kiváltással

A bankok elsősorban azokra a hitelkiváltókra vethetik ki a hálójukat, akik az előző hitelüket késedelem nélkül, rendben törlesztették, megfelelő igazolt jövedelemmel rendelkeznek és megfelelő ingatlanfedezetet tudnak biztosítani a hitel mögé.

Várakozásaink szerint a bankok leginkább azokat az ügyfeleket részesítik majd előnyben, akik jövedelme eléri vagy meghaladja a nettó átlagfizetést.

A kiváltással a kamatperiódus is módosítható

A forintosított hitelünk havi részlete a háromhavonta változhat. Tekintettel a fokozatos csökkentésekkel történelmi mélypontot elérő jegybanki alapkamatra, az előttünk álló években valószínű a kamatok emelkedése. Aki hosszútávon kiszámítható hitelt szeretne, annak érdemes hosszabb kamatperiódussal rendelkező hitelt választania még akkor is, ha ezeket valamivel magasabb kamatfelár mellett kínálják a bankok.

Az eddigi hitelkiváltó ajánlatok jellemzői

Az ügyfelekért folytatott versenybe eddig „benevezett” bankok ajánlataiból kitűnik, hogy extra kamatkedvezményeket érhetnek el azok az ügyfelek, akik a hitelkiváltás mellett komplex pénzügyi kapcsolatrendszert alakítanak ki az új hitelezőnél. Bankszámlát nyitnak, jövedelem átutalást kezdeményeznek, élet- és lakásbiztosításokat kötnek, új megtakarításokat helyeznek el.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

ingatlanbefektetés

Átlagbérből ingatlant vennél? Most minden neked kedvez!

Nettó 242 800 Ft volt tavaly októberben családi kedvezmények nélkül az átlagbér Magyarországon, ami 11,6%-os növekedés egy év alatt. A családi kedvezményekkel is számolva az átlagkeresetek még nagyobb mértékben, 11,7%-kal...

Blogajánló

  • alapblog

    Mi drágább, a magyar, vagy az amerikai részvények?

    Megpróbálunk röviden, érthetően, sőt érdekesen mesélni az alábbi ábráról és az Amazonról, hátha sikerül. A P/E ráta egy mutató arról, hogy egy cégért az éves... The post Mi drágább, a magyar, vagy az amerikai részvények? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.