Betöltés

Éves 8% az elmúlt 10 évben – Melyik ez a befektetés?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-08-25

3 évvel ezelőtt egy nagy gála keretében kapta meg „A legmagasabb 10 éves hozamot elért alap” díját a Concorde 2000 Nyíltvégű Befektetési Alap. Az azóta eltelt időszak alatt picit visszább csúszott a ranglétrán, de még mindig benne van az 5 legjobb 10 éves hozamot nyújtó alap között a maga éves 7,5%-ával. Ha pedig az indulástól számítjuk a teljesítményét, akkor 11,8%-os éves átlagos hozamot láthatunk. Mindezt közepes kockázatvállalás mellett, kiegyensúlyozott vegyes alapként (és nem részvényalapként) érte el. De mit tud ez az alap, amit csak kevesen?

Környezet

Minél hosszabb időszakot nézünk, annál beszédesebbek a hozamadatok. A 10 éves hozam alapján már hosszú távú következtetéseket lehet levonni:

 • egyrészt tanúbizonysága, hogy az adott befektetési alap már tíz éve létezik, ami nagy szó a magyar piacon (több száz alapból mindössze 100 körüli alap indult legalább 10 éve),
 • másrészt elegendő adat áll rendelkezésre, hogy megítéljük, hogyan dolgozik az adott alapkezelő. Mert egy-egy kiugró teljesítményt bárki el tud érni, akár szerencsével is. De hosszú éveken keresztül jó irányba navigálni a hajót, csak kevesen képesek.

2012-ben A legmagasabb 10 éves hozamot elért alap díját a Concorde 2000 Alap kapta. Azóta sok minden változott: a kamatok rekord alacsony szintre süllyedtek, míg a részvényárfolyamok az egekben. Alapesetben azt várnánk, hogy a 10 éves legjobb teljesítményt most egy részvényalap nyújtja. És ez így is van. Viszont a legjobb teljesítményt nyújtó alapok többsége kötvényalap. Ebben a mezőnyben maradt benne a Concorde 2000 kiegyensúlyozott vegyes alapja. A vegyes alap jelen esetben annyit tesz, hogy tőke körülbelül egyharmadát fekteti közép-európai részvényekbe és vállalati kötvényekbe, a maradék kétharmadot pedig más, alacsonyabb kockázatú fix kamatozású eszközökbe (állampapírokba, jelzáloglevelekbe stb.).

Mi változott az elmúlt időszakban az alap életében

Ma sokkal nehezebb jó hozamot elérni, mint akár 2-3 évvel ezelőtt. És nem csak az alacsony kamatkörnyezet miatt. Mostanra egyre nehezebb megtalálni a kiemelkedő teljesítményt nyújtó befektetéseket (például részvényeket) is. Jó példa erre, hogy a Concorde 2000-ben a díjazás évének végén 22 részvény volt megtalálható, míg idén félévre már 57-re duzzadt a számuk. És nem azért, mert a részarányuk növekedett: 30% körül tartalmazott az alap részvényeket akkor és most is ez a helyzet. Bár az való igaz, hogy a befektetések összetétele is változott ebben a 2,5 éves időtávban.

Látható, hogy az állampapírok részaránya még növekedett is, miközben a jelzáloglevelek gyakorlatilag kikerültek a befektetések közül. Azonban sokkal érdekesebb, hogy a vállalati kötvények részaránya is megfeleződött, illetve a részvényeken belül immáron inkább külföldi részvényekben látják a lehetőséget, a magyar papírokkal szemben. Ennek ellenére a legnagyobb befektetések között a mai napig megtalálható a MOL vállalati kötvénye (Magnolia) és a Magyar Telekom részvénye.

Viszont a Richter Gedeon részvénye és az átváltható kötvénye, az arany árát követő SPDR Gold Trust, a Concorde Cuvee befektetési alapját is hiába keressük a 10 legnagyobb befektetés között, pedig nagyjából ugyanazokkal az arányszámokkal lehetett akkor is bekerülni a top10be, mint most. Az is nyilvánvaló, hogy a 2014-ben lejárt Diákhitel Központ Zrt. kötvénye (DK2014/01 Kötvény) is kikerült ebből a körből. De a romániai kommunista időkben elszenvedett károk jóvátételében részt vevő, egyfajta kárpótlási társaságként működő Fondul Proprietatea jövőbeli teljesítménye sem befolyásolja már a Concorde 2000 árfolyamát akkora mértékben, mint korábban. A részvények közül mára mindössze a dohányáruval foglalkozó horvát Adris Grupa és a jól ismert Magyar Telekom került be a legnagyobb befektetések közé.

Találd meg a hozzád illő befektetési alapot kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.