loading

Éves szinten akár tizedére csökkenthetjük bankszámlánk költségeit

Nem mindegy milyen bankszámlát választunk, rengeteget spórolhatunk a nekünk megfelelő konstrukció megtalálásával. Ennél azonban még fontosabb lehet, hogy milyen szolgáltatásokat használunk. Akár tizedére is csökkenhet bankszámlánk költsége, ha netbankon keresztül adjuk meg átutalásainkat és nem megyünk be a fiókba személyesen utalást indítani. Ez pedig két év alatt közel 40 ezer forint megtakarítást eredményezne.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A bankszámla mindennapi életünk szerves részévé vált. Sokszor csak akkor szembesülünk vele, gondolunk rá, amikor valamilye probléma merül fel – nem jutunk hozzá a pénzünkhöz, nem ment el egy átutalásunk. Ez a hozzáállás nem kifizetődő, az egyes bankok számlacsomagjai között ugyanis jelentős eltérések lehetnek, egy jó választással több 10 ezer forintot spórolhatunk évente. Emellett érdemes a saját szokásainkat is felülvizsgálnunk, akár kis változtatásokkal is jelentős megtakarításokat érhetünk el. Csak nyitottnak kell lennünk az új megoldásokra – netbank, mobil alkalmazás –, ezzel spórolhatunk és sokkal kényelmesebben is el tudjuk intézni banki ügyeinket.

Mennyit spórolhatunk, ha netbankot használunk?

Nézzük meg egy példán keresztül, hogy mennyit spórolhatunk az elektronikus csatornák használatával. Példánkban egy átlagos nettó jövedelemmel rendelkező számlatulajdonost néztünk meg. Megvizsgáltuk a bankszámla költségeit abban az esetben, ha átutalásait – 4 db, összesen 40 ezer forint értékben – netbankon keresztül adta meg és azt is amikor személyesen bankfiókban intézkedett. (Minden más tranzakció azonos volt a két esetben.)

A Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora alapján jelentős eltérések lehetnek a költségek között. Netbank használata esetén van teljesen ingyenes bankszámla is, CIB ECO bankszámla, melyre kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet leszerződni.

Bankolási szokásainkon is rengeteget lehet spórolni, az 5 legolcsóbb bankszámla átlagos költsége netbankos utalás esetén 4 ezer forint az első két évben. Ha bankfiókban adnánk meg az átutalási megbízásokat, akkor viszont az 5 legkedvezőbb számlára átlagosan 43 ezer forintot kell fizetnünk két év alatt. Ez nem tűnik jelentős összegnek, de amit ezért a megtakarításért tennünk kell az is igen csekély. Jól látható, hogy minden bankszámlánál olcsóbb a netbankos átutalás, akár bankváltás nélkül is spórolhatunk pusztán szokásaink megváltoztatásával.

Nem mindenki tud áttérni elektronikus csatornára

Nem mindenki tud, vagy szeretne a jövőben netbankot, mobil alkalmazást használni banki átutalásaihoz. Sokaknak nincs otthon internete, nincs megfelelő mobiltelefonja. Vagy egyszerűen nem szeretné már elsajátítani az elektronikus csatornák használatához szükséges ismereteket. A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora számukra is segítséget nyújthat, mert valós pénzügyi szokásaik alapján megmutatja a számukra legkedvezőbb ajánlatokat.

Kapcsolódó tartalmak
ingyenes-bankszamla

Feleslegesen fizetsz a bankodnak!

Miközben mindenki arra panaszkodik, hogy évente milyen nagy összegeket fizet ki a bankszámlájával kapcsolatos szolgáltatásokra, a többség a kisujját sem mozdítja azért, hogy csökkentse a kiadásait. Pedig egy olvasónknak percek...

Blogajánló
  • KonyhaKontrolling Így költsd el az első milliárdod!

    Az amerikai sportolók a középiskolában és az egyetemen nem kapnak fizetést, de utána egész életük gondtalanul telik, ugye? Sajnos sokszor nem. Sőt, nagyon sok profi sportoló megy csődbe a profi karrierje után. Éppen ezért készít a GQ sports videót arról, hogy hogyan költik el a profi sportolók az első millió dollárjukat (ami ugyan kevesebb, mint Tovább olvasom "Így költsd el...

  • Haszon.hu Átmeneti pláza és iskolazár? Ennyit tudunk az ötletről

    Meg kell fontolni a plázák és az iskolák rövid időre történő bezárását a jelenlegi járványhelyzetben. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt a Hír TV-nek. Galgóczi Ágnes elmondta, az új vírusmutációk agresszív terjedése miatt csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusok számát, és már egy kéthetes zárás is komoly eredményeket hozhat. A szakember szerint az általános iskolákban is digitális oktatásra...