Évi 10 ezer család élhet a falusi CSOK lehetőségével. De mit nyernek ők?

Évi 10 ezer család élhet a falusi CSOK lehetőségével. De mit nyernek ők?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-23 Frissítve: 2019-05-24
 

A Takarék Csoport szerint a következő három évben a falusi CSOK keretében nyújtott támogatás összege elérheti az 50 milliárd forintot évente, a támogatásban részesülő családok száma pedig az évi 10 ezret.

A bank úgy számol, hogy falusi CSOK a magyar ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti, és növelheti a fizetőképes keresletet a majdnem 250 ezer, jelenleg üresen álló falusi lakóingatlan iránt.

Milyen célra igényelhető a falusi CSOK?

Külterületi lakás (tanya, birtokközpont) esetében bármilyen településen, VAGY preferált kistelepülésen lévő lakás esetében vásárlásra ÉS EGYIDEJŰLEG bővítésre/korszerűsítésre, vagy mindkettőre; meglévő lakás bővítésére/korszerűsítésére (vagy akár egyszerre mindkettőre) fordítható.

A fentiekből következik, hogy PUSZTÁN VÁSÁRLÁSRA NEM LEHET IGÉNYELNI A FALUSI CSOK-OT! Ez a rosszabb állapotú tanyákat, lakásokat és házakat hozza helyzetbe, amelyek ára jellemzően nyomott, hiszen jelentős ráfordítás szükséges ahhoz, hogy kényelmes, korszerű otthon váljon belőlük.

Újdonság az is, hogy meglévő ingatlan korszerűsítésére is fordítható ez a fajta CSOK, hiszen eddig mindig kritérium volt, hogy új lakáscél valósuljon meg vásárlással, építéssel vagy legalább egy lakószobányi bővítéssel.

Hirdetés

Hirdetés

Mely településeken használhatod ki a falusi CSOK lehetőségeit?

Csaknem 2500 úgynevezett preferált településen használható fel a falusi CSOK, a végleges, Magyar Közlönyben megjelenő településlistát megyék szerinti bontásban itt találod meg.

Mekkora összeget jelent a falusi CSOK?

A támogatás mértéke függ attól, hogy az előbbiek közül a család milyen célra igényli az összeget.

A falusi CSOK összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

– 1 gyermek: 600 ezer Ft
– 2 gyermek: 2,6 millió Ft
– 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

Maximum a TÁMOGATÁS FELE fordítható vásárlásra, a fennmaradó részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell fordítani!

A falusi CSOK összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:
– 1 gyermek: 300 ezer Ft
– 2 gyermek: 1,3 millió Ft
– 3 gyermek: 5 millió Ft

Kedvezményes CSOK hitel

Amennyiben a falusi CSOK nem elég egy ingatlan megvásárlásához, akkor a család igényelheti a kedvezményes, fix 3%-os CSOK hitelt is. Fontos azonban, hogy erre csak akkor van lehetőség, ha korábban nem igényelték még ezt a hitelfaját!

Hogy miért éri ez meg? Mert július 1. után használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználható az állami támogatású, maximum 3%-os fix kamatú, akár 15 millió Ft összegű CSOK hitel. Ez egy 20 éves futamidejű piaci hitelez képest csaknem 4,7 millió Ft pénzügyi előnyt jelent a teljes futamidő alatt, vagyis ennyivel kell kevesebbet visszafizetni összességében.

A CSOK hitel maximális összege vásárlás+bővítés/korszerűsítés esetén:
– 2 gyermekre 10 millió Ft
– 3 gyermekre 15 millió Ft

Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:
– 2 gyermekre 5 millió Ft
– 3 gyermekre 7,5 millió Ft

Ha szeretnéd megnézni, hogy mennyi CSOK-ra vagy jogosult, akkor a Bankmonitor CSOK Kalkulátorával pillanatok alatt ellenőrizheted a lehetőségeid. (Itt már a 2019. július 1-től érvényes feltételekkel számolhatsz.) Ha a CSOK vagy a falusi CSOK mellé CSOK hitelre vagy piaci lakáshitelre is szükséged van, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával mindkettő esetében megkeresheted a számodra legkedvezőbb ajánlatokat. A jó választás pedig sokat ér, mert teljes visszafizetésben több millió forint is lehet a különbség két lakáshitel között.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés