Betöltés

Extrém kívánság nem létezik a lakástakaréknál!

szerző: Bankmonitor
2018-03-29

talán nem is gondolnánk, hogy ebbe mennyi minden fér bele. Befizetésünket a 30%-os támogatással kiegészítve még akár egy kertrendezésről, vagy egy napelem-rendszer kialakításáról sem kell lemondanunk. Össze is szedtünk egy listát a lakástakarékpénztárak által elfogadott felhasználási célokról, amelyekről talán a lakástakarék nélkül nem is gondolkodnánk el.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A lakástakarék nyújtotta lehetőséget nagyon sokan igyekeznek kihasználni, tudva azt, hogy az így összegyűlt összeg gyakorlatilag bármilyen lakáscélra fordítható. Hüvelykujjszabályként azt mondhatjuk, hogy bátran fordítható a lakástakarék olyan dologra, ami nem mozdítható a lakásból (így például bútorokból, vagy műszaki cikkekből is a beépítettek jöhetnek szóba). Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy pontosan mire terjed ki a lakáscélú felhasználás, pedig jó néhány extrém kívánságunk is megvalósítható állami támogatással. Nézzük is a listát, amelyben a lakástakarék felhasználási palettájáról szemezgettünk egyedi tételeket!

Kertrendezés, kerti tó kialakítás

A kertes házzal rendelkezők közül ki ne álmodozott volna már arról, hogy megpróbálja feldobni a saját portáját, netán valami igazán különlegeset alakítana ki a kertben. Megpróbálkozhatunk például ázsiai hangulatot kölcsönözni a kertnek, aminek központi része a kerti tó, annak minden szükséges kellékével. Elengedhetjük a fantáziánk a dísznövények kiválasztásánál, de az igényeinknek megfelelő térköveket és díszburkolatokat is kiválaszthatjuk. Amellett, hogy a rendelkezésünkre álló terület is nagymértékben korlátozza a mozgásterünket, a kiadások terén néhány százezer forinttól akár milliós nagyságrendbe is könnyen belecsúszhatunk.

Medence

Forró nyári napokon mindenkinek jól esik csobbanni egyet egy hűs vizű medencében, hátha még ezt a saját kertjében teheti meg. Természetesen attól függően, hogy milyen méretben és tartósságban gondolkodunk, több alternatívából is válogathatunk. Például vannak egy-két szezonra tervezett medencék, amelyek pár százezer forintból is kihozhatók. Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor egyértelműen a tartósabb megoldások jönnek szóba, itt már mélyebben a zsebbe kell nyúlni, hiszen egy ilyen kivitelezés már legalább 1,5-2 millió forintba kerül.

Klímaberendezés

Régebben még luxusszámba ment, ha valakinek klímája volt, azonban manapság egyre inkább alapfelszereltséggé válik egy lakásban. Magához a berendezéshez 100-150 ezer forint körül hozzá lehet jutni, azonban beszereléssel együtt 150-200 ezer forint körüli kiadásra lehet számítani (a felső határ a csillagos ég). A végső összeg mindenesetre függ attól is, hogy hány szobában szeretnénk elviselhető hőmérsékletet varázsolni a nyári kánikulában.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mennyit gyűjthetsz össze a lakáscélodra!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Szauna

Azok, akik szeretik a szaunázást, vélhetően örülnének annak, ha ehhez a házukból nem szükséges kitenni a lábukat sem. Márpedig otthoni kiegészítőként is megvalósítható egy finn- vagy infraszauna, az árakban azonban már nagy eltérések lehetnek. Várhatóan a kivitelezés során 200 ezer forint jelenti az alsó határt, viszont ha a luxuskategóriára lövünk, akkor 1-1,5 millió forintig is elmehetünk.

Napelem

Egyre több ház tetején látni napelem-rendszert, amivel a tulajdonos saját maga számára igyekszik előállítani az elektromos áramot. Lehet, hogy sokak fejében az kép él még mindig, hogy ez a technológia megfizethetetlenül drága, pedig ma már erről szó sincsen. Egy 3-4 KWp teljesítményű rendszer egy átlagos családi ház áramfogyasztását már gond nélkül megoldja, ami 1,1-1,8 millió forintos beruházást jelent, ami nagyjából 10-11 év alatt térül meg. Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük a lakástakarékhoz járó 30%-os támogatást, a megtérülési idő 10 év alá is szorítható.

Fűtéskorszerűsítés

A rezsiköltségek csökkentésére az egyik legjobb megoldás, ha a fűtési rendszer korszerűsítésébe vágunk bele. Egy lehetséges megoldás, ha a régi kazán helyett egy korszerű kondenzációs kazánt szerzünk be, amivel 20-30%-kal is csökkenthető a gázszámla. Egy ilyen beruházás költsége nagyjából 600 ezer forinttól kezdődik, a 8-10 éves megtérülés pedig lakástakarékkal le is faragható.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Mitől ingyenes egy bankszámla?

2019. 02. 15.

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a...

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.