Ez a nyugdíjpénz nem veszhet el, sőt még az állam is csak hozzátesz!

 • 2017.03.13.
 • szerző: bankmonitor.hu

Hiába számítanak népszerű nyugdíjcélú megtakarítási formának az önkéntes nyugdíjpénztárak, a legtöbb ember körében még mindig sok a kérdőjel a működésükkel kapcsolatban. A leggyakoribb tévhit, hogy az önkéntes pénztárak is a magánnyugdíjpénztárak sorsára juthatnak, így az állam ráteheti a kezét a megtakarításunkra. Azonban az államosítás szóba sem jöhet egy önkéntes nyugdíjpénztár esetében, sőt még az állam adójóváírás formájában támogatja is a befizetéseinket. Ráadásul a pénztárak mögött legtöbbször nemzetközi intézmények állnak, amelyek elég erősek ahhoz, hogy egy szemernyi kétség se maradjon bennünk a stabilitásukat illetően.

Egyértelműen az önkéntes nyugdíjpénztárak jelentik ma a nyugdíjcélú megtakarítások legnépszerűbb formáját, ugyanakkor tapasztalataink alapján ez kelti a legtöbb gyanakvást is az emberekben. Sokszor összekeverik őket a magánnyugdíjpénztárakkal (MNYP) és attól tartanak, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár révén összegyűjtött pénzt is ugyanúgy „elveheti az állam”. Márpedig ennek semmi realitása sincs, az önkéntes pénztárakban teljesen biztonságban van a pénzünk.

Az önkéntes nyugdíjpénztár nem egyenlő a magánnyugdíjpénztárral!

A hasonló elnevezés miatt sokan társítanak negatív előítéletet az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz, pedig azok alapjaiban különböznek a magánnyugdíjpénztári rendszertől.

A legfőbb különbség abban rejlik, hogy a befizetések honnan származnak. Azt kell látnunk, hogy a magánnyugdíjpénztárak tulajdonképpen az állami felosztó-kirovó rendszer kiegészítéseként jöttek létre a ’90-es évek végén. Itt tulajdonképpen arról volt szó, hogy a munkavállaló által fizetendő nyugdíjjárulék egy részéről mondott le az állam, és ez a pénz került befizetésre a magánnyugdíjpénztárakba.

Tehát szó sem volt arról, hogy önkéntes alapon fizettük volna be ezt a pénzt. Ergo, ha nem jött volna létre a magánnyugdíjpénztári rendszer, ebből a pénzből akkor sem láttunk volna semmit, mert az az államkasszában kötött volna ki. Az már más kérdés, hogy időközben az állam úgy döntött, hogy a pénztárakban halmozódó vagyont visszacsatornázza az államkasszába, de tulajdonképpen azt vette vissza, amiről korábban lemondott.

Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesen függetlenül működnek az állami rendszertől és ide a nettó keresetünkből félretett összegek, és/vagy a munkáltatói befizetések érkeznek. Tulajdonképpen az önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtött pénz ugyanolyan megtakarításnak számít, mint például a bankbetétben gyűjtött megtakarítás, vagy az értékpapírszámlán elhelyezett befektetési alap.

Ez alapján azt lehet mondani, hogy az önkéntes pénztáraknál 100%-os biztonságban van az elhelyezett megtakarítás, így zéró annak az esélye, hogy a megtakarításunkhoz az állam hozzányúljon. Ha ez valamilyen extrém esemény miatt mégis megtörténne (háború, katasztrófa, államcsőd), akkor sehol sem lenne biztonságban a pénzünk, függetlenül attól, hogy hol tartjuk (még a párnacihában sem).

Érdekel, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítést érhetnél el egy önkéntes nyugdíjpénztárral? A következő kalkulátorral könnyedén kiszámolhatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Növeljük a biztonságunk: válasszunk minél nagyobb pénztárat

A nyugdíjcélú megtakarítások általában több évtizedre szólnak, ezért sokakban merül fel az a kérdés is, hogy mi lesz, ha az érintett pénztár időközben megszűnik. Egy önkéntes nyugdíjpénztár csődjét kevésbé találjuk reálisnak, hiszen a pénztárak mögött a legtöbb esetben tőkeerős, nemzetközi szinten is működő bank, vagy biztosító áll.  Ráadásul a szektor nagyobb szereplői az 1990-es években kezdték meg a tevékenységüket, és a bő két évtizedes működés alatt nem volt semmilyen probléma.

Ugyanakkor az megtörténhet, hogy a pénztár stratégiai döntése alapján a működését egy adott országban felfüggeszti és kivonul. Ez esetben sincs okunk aggodalomra, mivel ekkor szimplán annyi történik, hogy átkerülünk egy másik pénztárba (ahogy a volt ING önkéntes pénztári tagok minden gond nélkül átkerültek az Aranykor önkéntes pénztárba).

Hazánkban a közelmúltban nem egy példát láttunk a különféle csalásokra (Questor botrány), ennek ellenére azt is le kell szögezni, hogy egy pénztár esetében egy hasonló bűncselekmény kevésbé valószínű. Azt kell látni, hogy egy pénztárnál nincsenek akkora szabad összegek, ami miatt célpontba kerülhetnének, hiszen a befizetéseket azonnal befektetik, és a szabályozási-felügyeleti környezet is szigorúan meghatározza a játékszabályokat. Azok számára, akik a maximális biztonságra törekednek, érdemes a nagyobb pénztárakat keresni, mivel ebben az esetben a háttérben álló intézmény csalás, vagy bűncselekmény esetén is nagy valószínűséggel kártalanítja a tagokat (már csak a komoly reputációs kockázat miatt is). Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy egy kisebb, de jól prosperáló pénztár ne nyújthatna védelmet a tagok számára.

4 Hozzászólás

 • szocske 2017-03-21 09:13:45 - Válasz

  “Tulajdonképpen az önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtött pénz ugyanolyan megtakarításnak számít, mint például a bankbetétben gyűjtött megtakarítás, vagy az értékpapírszámlán elhelyezett befektetési alap.”

  Ez azért így nem teljesen igaz, betétre, értékpapírszámlára ott az OBA/BEVA, ÖNYP-re pedig nincs ilyen védelem…

  • bankmonitor.hu 2017-03-21 11:30:10 - Válasz

   Tulajdonviszony alapján ugyanolyan elbírálás alá esik, saját tulajdon, vagyis azt államosítani csak igen kivételes esetben lehetne. Ehhez viszont no comment.

 • Tavasz2 2017-03-21 12:08:22 - Válasz

  Selmecigabika azt mondta, aki nem lep vissza az allamiba annak az addig megszerzett jogviszonya elvesz. Miutan majdnem mindenki meginedt, bemondta- a hatarido leteltevel- hogy ja, megsem… gazemberek. Szoljanak, hogy nincs igazam… Becsaptak nagyon-nagyon. Persze h felek attol, h elveszik az onkentesemet. Akit a kigyo megmart, a gyiktol is fel.

 • Bencze Zoli 2017-03-23 12:58:51 - Válasz

  A magánnyugdíjpénztári pénzeket sem nyúlta le az állam. “Önként és dalolva” a döntő többség ült otthon ahelyett, hogy elment volna a Nyugdíjfolyósítóhoz egy 5 perces feladatért. Én megtettem, nem érdekelt Selmeczi Gabica inkompetenciája a kérdésben.
  Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén akkor nyilván nem merül fel az, hogy “lenyúlná az állam”.
  Elég hülyeség a felvetés is.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.