Ez aztán remek lehetőség! Újépítésű lakásra is felhasználható lesz a felújítási támogatás

Ez aztán remek lehetőség! Újépítésű lakásra is felhasználható lesz a felújítási támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-15
 

A 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatás a gyermeket nevelők családok számára nyújt lehetőséget meglévő otthonuk korszerűsítésére. Azonban nem csak egy leromlott állapotú lakáson lehet felújítandó dolgot találni, sok mindent meg lehet csinálni egy jó állapotban lévő ingatlanon is. Sőt, a Bankmonitor szakértőinek értelmezése alapján akár egy újonnan épített lakás átalakítására is felhasználható az „ingyen” pénz.

Nincs sok speciális elvárás az ingatlan típusára vonatkozóan a felújítási támogatásról szóló rendeletben: a háznak az ingatlannyilvántartás szerint lakásnak, lakóháznak kell lennie – elfogadható még a tanya besorolású ingatlanon lévő lakóépület is -, az ingatlan építési évére, állapotára vonatkozóan azonban nincsenek kikötések.

Ezek alapján akár egy újépítésű lakás korszerűsítése, átalakítása is megfinanszírozható lehet felújítási támogatásból.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen munkálatokat lehetne elvégezni egy új lakáson? 

A támogatást csak meghatározott munkálatokra lehet felhasználni, ezek közül azonban néhány munkálatra akár egy újépítésű lakás esetében is szükség lehet. A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány példát:

  • Klímaberendezés beszerelése: egy új lakásnál a klíma beépítése fontos lehet, melyet akár a felújítási támogatásból is meg lehet finanszírozni.
  • Konyhabútor beépítése: sok esetben egy új lakást beépített konyhabútor és konyhai gépek nélkül lehet megvenni. Ezen bútorok, berendezések megvásárlására és beépítésére pedig fel lehet használni a támogatást.
  • Kerítés építése: sok esetben a kerítés kialakítása nem képezi részét egy új lakás kivitelezési munkálatainak. (Gyakran csak egy dróthálót húznak ki a telek határára. Egy szép kerítés akár milliós tétel is lehet, a költségek felét azonban a felújítási támogatásból vissza lehet igényelni.
  • Terasz kialakítása: Egy terasz építésének a munkálatai is megfinanszírozható az otthonfelújítási támogatásból.

Ezen munkálatokra azonban a lakásvásárlásra, építésre felvett hitelt már nem lehetne fordítani. Ha nincs a családnak elegendő saját megtakarítása, akkor egy újabb kölcsön igénylésére is szükség lenne:

Mire kell figyelni egy újépítésű lakás „felújításakor”?

Az ingatlan nyilvántartásban már lakás, lakóház megnevezéssel kell szerepelnie a háznak. Nem elégséges az, ha átvette a kulcsokat és beköltözött a család, a ház tulajdoni lapján is át kell minősíteni az ingatlant. Enélkül sajnos nem lesz jogosult a támogatásra a család. (Sok esetben hallani, hogy a lakásban már évek óta bent laknak, de az ingatlan még nem lett hivatalosan lakóházzá minősítve.)

Olyan dolog kialakítását nem lehet megfinanszírozni amely a kivitelezői -, adásvételi szerződés alapján az ingatlanban már megvan. Nem lehet például terasz építésére felújítási támogatást igényelni, ha azt a szerződés alapján az építési munkálatok során kell kialakítani.

Akik félig kész lakást vásárolnak, vagy építkezhetnek, azok még a szerződésből kihagyhatják azokat az elemeket – terasz, klíma -, amelyeket utólag felújításként szeretnének beépíteni. Nem szabad azonban elfeledkezni a támogatás igénylésének határidejéről, 2022. végéig el kell készülnie a lakásnak és be kell fejezni a felújítási munkálatokat, hiszen maga az igénylés csak 2022. december 31-ig adható be. Ha ez nem történne meg, akkor a család elbukhatja a támogatást.

Jövő év elejéig a jogszabály még változhat, illetve újabb értelmező rendelkezések is módosíthatják a támogatás felhasználhatóságát. Éppen ezért érdemes feliratkozni a felújítási támogatással kapcsolatos információkról tájékoztató Bankmonitor hírlevélre!
Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés