Betöltés

Ez kész vicc – 7000%-os hozam fél év alatt

szerző: Bankmonitor
2016-10-16

A részvények világában akár még a 7000 százalékos hozam sem lehetetlen, ahogy arról a napokban jött hír is beszámolt egy hongkongi vállalat esetében. Persze nem biztos, hogy jól jár, aki ebbe a részvénybe fektet, hiszen a frissen tőzsdére került vállalatoknál még nagy a bukás esélye. Kisbefektetőként nekünk is érdemes vigyáznunk a hasonló lehetőségekkel, így inkább maradjunk a biztonságosabb megoldásnál, a befektetési alapnál. Például egy részvényalappal minden további nélkül részesedhetünk akár az ázsiai piacok felfutásából is. Azért nem árt vigyázni, ez már mélyvíz, ahol igen nagy rizikót vállalunk fel.

7000 százalékos hozam? Még ez is lehetséges

Az alacsony hozamlehetőségek világában bizonyára mindannyian arra törekszünk, hogy a legjobb helyen fialtassuk a pénzünk. Néha még a nagy kockázattól sem riadunk vissza, ha jónak tűnő lehetőséggel találkozunk, azonban érdemes vigyáznunk mivel nem minden arany, ami fénylik.

A frissen tőzsdére bevezetett cégek körében nem ritka, hogy a nyilvános részvénykibocsátás után nagy árfolyam emelkedéseket könyveljenek el, és a napokban jött hír szerint már az idei év befutója is megvan. A Hongkongban működő Luen Wong építőipari cég árfolyama a tőzsdére való bevezetése óta eltelt félévben mintegy 6715 százalékot emelkedett. Ráadásul a világnak ezen a részén nem is ritka a hasonló szárnyalás a részvény árfolyamokban, 2013 és 2015 között 56 hongkongi cég ért el, több mint 1000 százalékos emelkedést a tőzsdére kerülést követő 6 hónapban, úgy, hogy nagyrészük még csak nyereséget sem tudott felmutatni.

Persze ezek az emelkedések sokszor tiszavirág életűek, a legtöbbször kiderül a cégekről, hogy nem képesek a jövőben olyan nagy növekedést elérni, mint azt a befektetők gondolták, így az árfolyam is zuhanni kezd. A hongkongi cég kapcsán az elemzők legfőbb tanácsa is az, hogy aki teheti, ne szálljon be a cégbe befektetőként, mivel a hongkongi tőzsdei terep igen változékony, tele kiszámíthatatlan tényezőkkel. Persze a kisbefektetők hajlamosak első látásra beleszeretni az ilyen nagy hozammal kecsegtető befektetésekbe anélkül, hogy felmérnék, milyen kockázattal is járnak, és csak későn eszmélnek rá a veszélyekre, mikor már jelentős veszteségekbe futottak.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Inkább befektetési alapban utazzunk

Talán a mi fantáziánkat is megmozgatja egy hatalmas hozamlehetőség, viszont semmiképpen sem éri meg ilyen kockázatnak kitenni magunkat. Tartsuk észben, hogy a nagy hozam mindig nagy kockázattal is jár, így érdemes lehet annak megfelelően megválasztani a befektetésünk, hogy milyen mértékű kockázatot tudunk bevállalni. Ha az alacsony hozamokkal nem vagyunk megelégedve inkább a befektetési alapok felé forduljunk, hiszen általuk is lehetséges akár kétszámjegyű hozam elérése is.

A befektetési alapok révén egy értékpapír csomaghoz juthatunk hozzá, tehát befektetésünk értéke nem egy adott értékpapírtól függ, mivel az alapban lévő befektetések képesek kiegyensúlyozni egymást. Ráadásul az alapban lévő pénzünk profik kezelik, így nekünk nincs is más dolgunk csak figyelni hogyan alakul a befektetésünk értéke.

A kockázatvállalási hajlandóságunk függvényében többféle befektetési alap közül is választhatunk, így mindenki megtalálhatja a számítását. A bankbetéthez hasonló kockázattól egészen a legmagasabb kockázatú részvényalapokig lehetőségünk nyílik befektetni. Így ha mindenképpen részvényekben látunk fantáziát, jobban megéri egy részvényalapot kiszemelni, mint egyedi részvényekbe fektetni.

A részvényalapok között is igen széles a paletta: a portfóliómenedzserek akár világszerte is mazsolázhatnak a cégek között, de találunk olyat is, amelyek bizonyos földrajzi térségekre koncentrálnak. Akadnak olyan alapok is, melyek a fejlődő országok, vagy a fejlett országok piacaira fókuszálnak, így lehetőségünk adódik arra is, hogy egy ázsiai kitettségű alappal például a kínai gazdaság felfutásából is részesedjünk.

Összegyűjtöttük az elérhető befektetési alapokat, melyek kifejezetten az ázsiai részvényekre specializálódtak. Jól látszik, mennyire együtt mozog a 3 ázsiai kitettségű alap, de a K&H Ázsia Alapja a legtöbbször le tudta körözni a Generali és a Pioneer ázsiai alapját. Azt le kell szögeznünk, hogy ezek a befektetések is csak az erős idegzetűeknek valók, mivel a fejlődő piacok számottevő kockázatot hordoznak magukban. Így benne lehet az is, hogy akár több 10 százalékot is csökkenjen a befektetésünk értéke, de az is, hogy bizonyos években kiemelkedő 30 százalékos hozamot termeljen nekünk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.