Betöltés

Ezek a legjobb abszolút hozamú alapok

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-14

Van a befektetési alapoknak egy kategóriája, ami szemrevaló hozamokra volt képes idén. Van köztük, ami 14%-ot hozott, pedig még nincs is vége az évnek. Lássuk az általunk összeállított listában, mennyit hoztak eddig az abszolút hozamú alapok, mi várható tőlük a jövőben, és hogyan érdemes közülük választani!

Az év elmúlt közel 11 hónapja során nem kényeztették akkora hozamok a befektetési alapok megtakarítóit, mint a korábbi évek során. Ennek hátterében az áll, hogy főként az amerikai, és a kínai gazdaság folyamatos bizonytalanságot kelt világszerte.

Ez pedig sosem kedvez a befektetések hozamainak. Akad viszont egy befektetési forma, aminek a jelenlegi, bizonytalanabb helyzet nem feltétlenül árt: az abszolút hozamú alapok. Ezek ugyanis szinte az elérhető összes formába befektethetnek (kötvények, részvények stb.), de ez még nem minden. Az abszolút hozamú alapokkal nem csak a piaci árfolyamok (pl részvények, vagy arany) emelkedéséből, hanem azoknak eséséből is lehet profitálni.

Így bármerre is fordulnak végül a dolgok, az abszolút hozamú alapok jól járhatnak. Ehhez „mindössze” annyi kell, hogy az alapok mögött álló szakemberek jól ismerjék fel a várható irányokat. A befektetés sikere tehát nagy részben az alapot irányító szakemberektől függ, nem pedig attól, hogy éppen merre fordulnak például a kötvények árfolyamai.

Kíváncsi vagy, melyik a leginkább Hozzád illő befektetési alap? Próbáld ki alábbi kalkulátorunkat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Milyen hozamokat értek el a hazai abszolút hozamú alapok?

A legjobb abszolút hozamú alapok között az év során a Concorde Citadella Alapja szerepelt a legjobban. Eddig 14,1%-os hozamot ért el, amivel alaposan megelőzte a második helyezett Concorde Rubicon Származtatott Befektetési Alapot, ami ugyancsak impozáns, 9,4%-ot hozott eddig.

abszolút hozamú alapok

A Citadella alapnál azonban a megtakarítóknak mindenképpen óvatosnak kell lenniük. Ahogy az alap befektetéseiért felelős Zsiday Viktorral készült interjúnkból is kiderült, az alap várhatóan ennél alacsonyabb hozamra lesz képes a jövőben.

Ne feledkezz meg a kockázatokról!

A szép hozamokért mindig magas kockázattal kell fizetni. Nincs ez másként az abszolút hozamú alapoknál sem. Nem elég, hogy a számos eszköz árfolyama kiszámíthatatlanul változhat, az alapoknál külön kockázatot jelent a befektetetéseket irányító, ún. portfólió-menedzser személye is. Sok hasonló alapnál ugyanis ez a szakember egy személyben dönt a befektetésekről. Amennyiben ő eltalálja a nagy lehetőségeket, az összes befektető örülhet, ha viszont téved, akkor mindenki vele együtt sír.

Az alapok kockázatosságát mutatja, hogy a Bankmonitor adatbázisában található 70 forintban kibocsátott abszolút hozamú alapból mindössze 39-nek (56%-ának) áll magasabban az árfolyama, mint év elején. Az abszolút hozamú alapok éppen ezért csakis a hosszabb, több éves időtávra ajánlottak.

Éppen ezért ajánlott az abszolút hozamú alapok esetén alaposan szemügyre venni, hogy teljesített az alap több éves időtávban. Ekkor azonban nem csak a hozamok tényleges nagysága fontos. Az is lényeges, hogy melyik alap teljesített egyenletesen a különböző években. Ez ugyanis azt mutatja, hogy az alapot irányító szakember tényleg jó érzékkel találja meg a kínálkozó lehetőségeket.

Ez természetesen továbbra sem jelent garanciát a jövőbeli kiemelkedő hozamokra, de mégis nyújt némi kapaszkodót a választáshoz. Ezt bizonyítja, hogy az abszolút hozamú alapokat 3 éves átlagos hozamuk szerint az első két helyezett „személye” nem változik meg, csak a sorrendjük fordul meg. Ezen az időtávon a Concorde Rubicon emelkedik ki a mezőnyből átlagosan 19% fölötti hozamával, és őt követi a Citadella 13,1%-kal.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.