Betöltés

Ezekkel a hitelekkel léphet tovább a vállalkozásod

szerző: Bankmonitor
2016-08-09

Egy vállalkozás finanszírozásának megszervezése mindig kihívásokkal teli feladat. Honnan szerezzünk pénzt meglévő tőkénk kiegészítéséhez? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe rövid-, hosszú és középtávon? Milyen hitelhez nyúlhatunk, ha épp most indítjuk vállalkozásunkat? Hogyan alakulnak a lehetőségeink 1-2 éves gazdasági múlttal cégünk háta mögött?  Hogyan hidaljuk át likviditási problémáinkat, ha megrendeléseink száma hirtelen megugrik? Mihez nyúljunk, ha egy jó beruházási lehetőség kerül utunkba?

Induló vállalkozások esetében

Egyik legnehezebb feladat: meggyőzni másokat (például egy bankot), hogy tényleg jól és nyereségesen fogjuk most indított vállalkozásunkat működtetni. Hiszen nincs gazdálkodási múltunk, amivel ezt alá tudjuk támasztani.

Léteznek hitelkonstrukciók (nem minden banknál), sőt támogatott hitelek is, ahol a szokásos minimálisan elvárt 1-2 éves gazdasági múlt nélkül is felvehető hitel. Itt még inkább rövid távú, főként működést segítő hitelben gondolkozhatunk.

Ha jó esetben rendelkezünk ingatlan fedezettel (nem feltétlenül a cég tulajdonában lévő ingatlan szükséges, magántulajdonban, illetve más cég tulajdonában lévő ingatlant is elfogadnak a bankok), illetve tulajdonosként bevállaljuk a készfizető kezességet, nagy valószínűséggel kaphatunk hitelt. Fontos szempont a hitelbírálat során a tulajdonosi szakmai hozzáértés és a máshol szerzett tapasztalat is.

A kihelyezhető hitel nagysága limitált ilyen esetekben, vannak bankok ahol induló vállalkozások számára saját hitelterméküket 25 millió forint körül maximalizálják, a nemrég indult 0%-os támogatott hitelnél ez az összeghatár azonban 150 millió forint!

Még egy alternatív finanszírozási forrás állhat rendelkezésünkre abban az esetben, ha nagyobb, ismert vevőknek szállítunk rendszeresen, de azok hosszú fizetési határidővel teljesítenek, s ez a mindennapi pénzgazdálkodásunkat nehezíti. Létezik egy olyan finanszírozási eszköz, a faktorálás, mely az ilyen vevőknek kiállított (és teljesítésigazolással kiegészített) számláink bruttó értékének 80-90%-át fizetési határidő előtt megelőlegezi nekünk, biztosítva ezzel folyamatos likviditásunkat.

Gazdasági múlttal rendelkező cégek lehetőségei

Ha 1-2 éve már működik társaságunk, tudunk számokat mutatni a bankoknak, helyzetünk lényegesen könnyebb. Már elkezdhetünk gondolkozni beruházásokban – bérelt irodánk, telephelyünk helyett sajátot vásárolni, vagy építeni -, ehhez számos támogatott hiteltermék áll manapság rendelkezésünkre: Széchenyi Beruházási Hiteltől indulva – melynél a maximalizált hitelnagyság 50 millió forint,- az idén még rendelkezésünkre álló Növekedési Hitelprogramon át, a 0%-os Hitelig.

Legyen szó piaci alapú vagy támogatott hiteltermékről, egyaránt fontos szempont a bankok számára az, hogy a beruházás megtérüljön, azaz a hitelfelvevő társaság termeljen annyi profitot, hogy abból a felvett hitel tőketörlesztését és járulékos kamatait fizetni tudja. Ha nagyon általános ökölszabályt szeretnénk felállítani, azt mondhatjuk, hogy a tényleges bevétel és kiadás különbségünk, azaz a működési profitunk 70%-ának fedeznie kell az éves tőke és kamatfizetési kötelezettségünket. Ennél a számításnál persze meghatározó tényező a futamidő is. Tudnunk kell, hogy a sokszor hangoztatott 10-15 éves futamidőt a bankok csak nagyon ritka esetben adják meg. Tárgyi eszközöknél maximum az eszközök amortizációs idejével számolhatunk. Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy a bankok számára az 5-7 éves futamidő a komfortzóna felső határa.

Fontos kérdés itt is a fedezet kérdése. Beruházás finanszírozásnál a bankok szeretik 100%-osan bebiztosítani magukat. Milyen fedezeti elvárásokra számíthatunk?

 • Ingatlan – nem minden esetben elengedhetetlen, viszont azzal számolnunk kell, hogy hitelünk drágább lesz nélküle,
 • hitelgarancia intézmények kezességvállalása – ezzel akár az ingatlan fedezet is kiválthatjuk, járulékos költségekkel azonban számolnunk kell. A támogatott Széchenyi hiteltermékeknél kötelezően előírt biztosíték.
 • tulajdonosi készfizető kezességvállalás – sokan ódzkodnak tőle, viszont a bankoknál sokszor pszichés tényező: „a tulajdonos elkötelezettségét mutatja”
 • minimálisan elvárt számlaforgalom
 • akár idegen bankoknál vezetett számláink feletti inkasszós jog

1-2 éves múlttal cégünk háta mögött a működési költségek finanszírozása is könnyebbé – és főként olcsóbbá válik. Támogatott hitelek közül a Széchenyi Hitelkártya biztosítja jelenleg a legkedvezőbb feltételek mellett felvehető szabadfelhasználású hitelt, maximum 50 millió forintos hitelkeret nagyságig. Legkönnyebben úgy kalkulálhatunk, hogy a megkapható hitelnagyság – bankoktól függően – 10-20%-a lehet előző éves árbevételünknek. Emellett konkrétan szállítófinanszírozáshoz kötött támogatott hitel is rendelkezésünkre állhat a Széchenyi Forgóeszközhitel formájában. Előnye, hogy a megkapható hitelnagyság magasabb, mint egy szabadfelhasználású hitelnél.

A faktorálás nem csak kezdő vállalkozásoknak jelenthet megoldást, hanem olyan, már bővülő fázisban lévő cégek számára is, ahol a mérleg alapon (korábbi gazdasági év alapján számított) banki hitelkeretünk határait feszegetjük, a lehetőség viszont adott megrendelői oldalról forgalmunk növelésére.

Ha szeretnéd megtudni, hogy céged mekkora rövid-, illetve hosszú távú hitelfelvételre alkalmas, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat és kérd tanácsadóink segítségét a megfelelő hiteltermék kiválasztásában.

Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.