Betöltés

Ezekkel az alapokkal bukhattál a legtöbbet!

szerző: Bankmonitor
2016-09-26

Aki magasabbra tette a mércét a bankbetétek vagy állampapírok által nyújtott hozamoknál, biztos találkozott már a befektetési alapokkal. Azonban néhány esetben csúnyán mellé is nyúlhattunk a nem megfelelő alap választásával, rosszabb esetben még veszthettünk is. Cikkünkben sorra vettük a legveszteségesebb és legkevésbé népszerű alapok hozamát és forgalmát, ami alapján az derült ki, hogy az emberek a veszteséges befektetéseket inkább tartották, a jobbakon pedig túladtak. Pedig nem kellene így lennie, kellő bátorsággal sokkal jobb eredményt is elérhetnénk.

A betéti kamatok drasztikus csökkenésével egyidejűleg a lakossági állampapírok és a különféle befektetési alapok váltak közkedveltté, mivel ezek által továbbra is vonzó feltételek közepette tudtuk fialtatni pénzünket. A 2016-os évet megnézve azonban már egyértelműen az állampapír a sláger, míg a befektetési alapoktól egyre inkább elfordultak az emberek. A korábban népszerűnek számító abszolút hozamú alapokban is csökkent a vagyon, de a kötvény- és részvényalapok sem voltak kapósak, egyedül az ingatlanalapok által kezelt vagyon tudott növekedni.

Emellett azonban szép számmal előfordultak olyan alapok is, melyekbe jelentős mennyiségű pénz áramlott be, de egy jó befektetési alap választással még bőven az állampapírok hozama felett is tudtuk gyarapítani a pénzünket. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy rossz lóra tettünk a múltban, ami miatt a befektetett pénzünk nagy részét elveszítettük.

Mostani összeállításunkban pontosan azt mutatjuk be, mely befektetési alapokkal bukhattunk a legnagyobbat és mindez milyen hatással volt ránk.

Íme, ezek a legveszteségesebb alapok

Minden kategóriában azt a 3 befektetési alapot gyűjtöttük ki, amely a legalacsonyabb 3 éves hozammal rendelkezik, de a teljesség kedvéért azt is megnéztük, hogy az év elejétől és 1 éves időtávon mire voltak képesek. Az összehasonlíthatóság érdekében a kategória átlagos hozamait is feltüntettük, mely az összes elérhető alapot magába foglalja.

Azt is le kell szögeznünk, hogy az alapok által elért múltbeli hozam nem garancia a jövőbeli teljesítményre, mivel ez csak azt mutatja meg, mire volt képes az alap a múltban, de azt nem, hogy mire lesz eztán. Az alapok által elérhető hozam az alap jellemző befektetéseitől függően széles skálán szóródik, például egy részvényalappal az adott évtől függően megjárhattuk a mennyet és a poklot egyaránt. A visszatekintő hozam így kiindulási alapnak jó lehet, főleg ha minél hosszabb időtávon elérjük, ezért a frissen indult alapoknál az éven belüli elért hozamnak ne tulajdonítsunk nagy jelentőséget.

Az is fontos, hogy az adott kockázati szinthez ajánlott minimális befektetési időtávot is vegyük figyelembe, mivel ez tudja biztosítani, hogy ne fussunk bele nagy veszteségekbe, és ne akkor adjunk túl a befektetési jegyen, mikor a legnagyobb mínuszt termeli.

Az ingatlanalapok ugyan nagyon népszerűen lettek az utóbbi időszakban, de gyűjtésünk alapján az látszik, hogy még 3 éves időtávon is 6 százalékos veszteséget könyvelhettek el, ha az összes alap átlagát nézzük. Így ha ingatlanalapot vásárolnánk, tartsuk észben, hogy korántsem kockázatmentes befektetésről van szó, pláne nem vehető a bankbetétekkel egy kalap alá. A legveszteségesebb ingatlanalap a CAPITOL alapja volt, de a Budapest alapkezelő alapja által is a 8 százalékos veszteségbe szaladhattunk bele. Ugyan az előző két alap helyzete eléggé speciális.

A Capitol (Access Alapkezelő kötelékébe tartozik) a Buda-Cash botrány miatt került nehéz helyzetbe, hónapokig nem is lehetett a befektetési jegyekkel kereskedni és csak 2016 februárjától indult újra a forgalmazás. Míg a Budapest Ingatlan Alapok Alapja jelenleg szinte csak bankbetéttel és állampapír befektetésekkel rendelkezik, mivel a rossz minőségű ingatlanbefektetéseiket egy ún. illikvid sorozatba tették át.

Pár éve még az abszolút hozamú alapok voltak a befektetők kedvencei, de azt is észben kell tartani, hogy általuk sem csak nyereségeket lehet elérni. Attól függően mennyi kockázatot vállal az alapkezelő, akár komoly veszteségbe is belefuthattunk. Szerencsére 3 éves hozam tekintetében csak a DIALÓG alapja tartózkodott negatív tartományban, a Raiffeisen Hozam Prémium és Budapest Kontroll alap kicsivel fél százalék fölött tudott hozni. Viszont az összes abszolút hozamú alap átlagos hozama sem mondható kiemelkedőnek, a 3 éves időtávon nyújtott 2,4 százalékos teljesítmény még a kockázatmentes hozam lepipálására sem elegendő.

Az elmúlt években a kamatcsökkenés által a kötvényalapok is vonzó hozamokat tudtak a befektetőknek nyújtani. Átlagosan 4 százalék fölött hozott ez a kategória, de azért itt is látni olyan alapot, amelyik ezt a mércét nem tudta megugrani és jelentősen lemaradt hozam tekintetében. A Budapest Abszolút Kötvény alapja 3 éves időtávon 1 százalékos veszteséget ért el, de az OTP Trendvadász I. és Raiffeisen Kamat Prémium alap már majdnem 2 százalék körül hozott.

Összességében a legveszteségesebb alapokból az év eleje óta nem vontak ki nagy mennyiségű pénzt, ami meglepő lehet, ha figyelembe vesszük, hogy sok alap esetében az éven belüli hozam is erősen negatív.

Használd keresőnket és megtudhatod, mit várhatsz jelenleg a befektetésektől!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Persze, hogy nem a legrosszabb alapokat adták az emberek

Megfordítottuk a kérdést és azt is megnéztük, hogy vajon a legnagyobb kiáramlást elszenvedő alapok milyen teljesítmény voltak képesek elérni. Előzetes várakozásunk az volt, hogy a két lista nem feltétlenül fog egybeesni, tehát nem a legrosszabb alapoktól fordultak el leginkább az emberek. Bele is trafáltunk, mivel összesen két esetben találtunk egyezést a két lista között.

Érdekes módon a leginkább eladott ingatlanalapok pozitív hozamot tudtak a befektetők részére termelni, sőt a Raiffeisen Ingatlan még kiemelkedő 8,6 százalékos 3 éves hozammal is büszkélkedhet. Ugyanakkor az alap már évek óta próbálja – nem nagy sikerrel – leépíteni az ingatlanportfólióját, ami a befektetőknek is jó lehetőséget ad a nyereség bezsebelésére. Az Erste Alpok Ingatlan Alapok Alapja szenvedte el a legnagyobb pénzkivonást, viszont 3 éves hozam tekintetében még így is veri a legveszteségesebb ingatlanalapot. Logikus lépés volt mindez a befektetők részéről, hiszen az Erste saját alapjai vannak benne, amelyekhez közvetlenül is hozzáférhetünk. A CIB ingatlanalapja is szorosan követi a Raiffeisent, ezzel az alappal már az előző listán is találkozhattunk.

Az abszolút hozamú alapoknál is egyértelműen az rajzolódik ki, hogy a legnépszerűtlenebb alapok még a kategória átlagánál is jobb teljesítmény hoztak 3 éves időtávon. Leginkább a Pioneer Regatta alapját adták, ami rövid idő alatt a vagyonának 40%-át elvesztette a befektetők pénzkivétele miatt. Ezt követte az Aegon MoneyMaxx, azonban ez az alap volt képes a három közül a legjobb 3 éves hozamra is. A Concorde VM alap pedig 3 éves hozama alapján a kockázatmentes hozamokat sem tudta legyűrni és a kategória hozamát is alulteljesítette.

A kötvényalapok terepén az OTP Optimától fordultak el leginkább az emberek, de az Erste Rövid Kötvény alap is jelentős pénzkivonást szenvedett el. Harmadik helyen tűnt fel a Raiffeisen Kamat Prémium neve is, ami már ismerős lehet a legalacsonyabb hozamú alapok közül is. Nem is meglepő, hogy a kötvényalapokat így adták, még ha a múltban jó teljesítményt is nyújtottak, hiszen a hozamok esetleges emelkedésével nagy veszteségekbe futhatnak bele az óvatlan befektetők.

Sorra véve a legnépszerűtlenebb és legalacsonyabb hozamot felmutató alapokat egyértelműen az látható, hogy a két csoport alapjai nem fedik egymást. Sok esetben az volt jellemző, hogy az olyan alapokból vették ki az emberek a pénzük, melyek 3 éves hozam tekintetében közel sem a legrosszabban teljesítők között szerepeltek.

Ez is mutatja, hogy a legtöbb esetben a rövid távú eredmények és/vagy az ügyintézőktől/tanácsadóktól kapott információk alapján döntünk, de még akkor sem adjuk el a választott alapot, ha az már sokkal rosszabbul szerepel az átlagnál. Vélhetően sokakat az a remény éltet, hogy az alap jobban is muzsikálhat. Miközben a valóban kifizetődőbb megoldás az lenne, ha váltanánk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.