Betöltés

Ezen a választáson múlhat a magasabb kamat az állampapírnál!

szerző: Bankmonitor
2017-09-07

Az egyértelmű, hogy a kockázatmentes megtakarítások között jelenleg a lakossági állampapír a legjobb választás. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a fix vagy változó kamatozású állampapírok mellett teszed le a voksod, hiszen az előbbi a kiszámíthatóságot, míg az utóbbi a magasabb kamat lehetőségét hordozza magában. Mivel úgy hozta az élet, hogy a közeljövőben a változó kamatozású állampapírok lehetnek a kedvezőek, összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

Ebben különbözik egyik kamat a másiktól

Amennyiben a biztonság számodra prioritást jelent a megtakarításoknál, akkor nagy valószínűséggel a lakossági állampapok között találod meg a számításodat. Alapesetben két megoldás között választhatsz: a fix és a változó kamatozású állampapír között.

Nagyon hamar feltűnhet, hogy jelenleg azokkal a lehetőségekkel érsz el magasabb kamatot, amelyek hosszabb lejáratúak és változó kamatozással működnek. Ott van például a 3, illetve 5 éves lejáratú prémium állampapír, amely rendre 3,55%-os és 3,8%-os kamatot kínál, miközben az egy éves kamatozó kincstárjegy kamata 2%-on áll, az átlagos bankbetét pedig 0,5% alatt fizet.

Sokakat összezavar azonban a változó kamatozás értelmezése. A fix kamatozás nagyon egyszerűen megérthető, hiszen azt jelenti, hogy ha ma lekötöd a pénzed 2%-os kamattal egy évre, akkor lejáratkor például 1 millió forintnál megkapod a 20 ezer forintos (adózás előtti) kamatot. Sokan éppen a kiszámíthatóság miatt kedvelik ezt a megoldást.

Ezzel szemben a változó kamatozás azt jelenti, hogy a futamidő alatt a kamat mértékét valamilyen külső tényező megváltoztatja, ami számodra pozitív vagy negatív irányú fordulatot is jelenthet. Tehát a kamat nem egy bebetonozott érték, hanem az időben egy külső adottságnak megfelelően változhat. Mégpedig a megadott referenciaérték szerint, ami lehet például rövid pénzpiaci hozam, vagy éppen az infláció szintje is.

Ez bonyolultnak hangzik, de nézzük meg a hosszú lakossági állampapíroknál, hogy is néz ez ki. Jelenleg két változó kamatozású lakossági állampapír van forgalomban, a már említett prémium államkötvény, és a bónusz államkötvény.

Annyit érdemes tudni, hogy az általad kapott kamat mindkét értékpapírnál két részből áll össze, mégpedig a kamatbázisból és a kamatprémiumból. A kamatbázis, mint ahogy a neve is sugallja az a referenciaérték, ami az időben változhat, a prémium államkötvény példáján keresztül ez az infláció, míg a bónusznál a 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozama. Erre jön rá a kamatprémium, ami viszont már egy fix értéket jelöl, vagyis ezt tuti, hogy mindig megkapod (a prémiumnál ez rendre 1,75% és 2%, míg a bónusznál 2%, 2,5%, 2,75%).

Nézz utána a következő kalkulátorral, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb állampapír!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mégis hogyan érint a kamatbázis változása?

A változó kamatozású állampapírok nemcsak magasabb kamatozást ígérnek, hanem egy lehetőséget is hordoznak magukban, hogy a növekvő kamatbázis hatásaiból is hasznot húzzunk.

Az elmúlt időszakban az infláció emelkedésének köszönhetően pontosan ezt láttuk a prémium államkötvény esetében, viszont a rövid hozamok visszaesése a bónusz vonzerejét jelentősen csökkentette. A lakosság részéről a prémium állampapírok iránt kiemelkedő is volt az érdeklődés, azonban nem meglepő módon a bónusznál hasonló intenzitású keresletet nem lehetett tapasztalni.

Miután a hátunk mögött hagytuk az alacsony inflációval jellemezhető időszakot, és az árak várhatóan továbbra is nőnek, a prémium tartósan is jó lehetőségnek tűnik. Igaz az inflációt csak késve követi le, mert mindig a múltbeli infláció adja a kamatbázist, de a későbbiekben még így is jól járunk a növekvő kamatbázissal.

Nézzünk egy példát is. A mostani sorozatok (2020/K, 2022/J) induló kamatozása a 2016-os decemberi 1,8%-os inflációs adatot veszi alapul, erre fizeti a kamatprémiumot. Ha a várakozásoknak megfelelően idén 2,6% lesz az éves átlagos infláció akkor a 2019-es kamatfizetéskor már 4,35%-os, illetve 4,6%-os kamatot fog fizetni a prémium. Persze az új kibocsátású sorozatoknál egészen másként alakulhat a helyzet, mert ott már akár a kamatprémiumon is változtathat az államkincstár.

A bónusznál nehezebb a helyzet, mert afelől nagy a bizonytalanság, hogy mikor indulhatnak meg a rövid állampapír hozamok. Az elkövetkező időszakban még a mostani szinten tartózkodhatnak, de nagyon sok minden függ a jegybank intézkedéseitől, és a nemzetközi környezet alakulásától.

1 Hozzászólás

 1. Sándor

  Tisztelt Bankmonitor!
  Azért azt is vegyük figyelembe,hogy februárban az öt éves PMÁK infláció +3,25% ról infláció + 2,25% -ra eset.Ez azért nem semmi csökkenés ám!!!Jelenleg infláció +2%.
  Ez egy csökkenő tendenciára utal./Ráadásul inflációnövekedésre/ Emlékszem 2015-ben az SCF mizéria idején infláció +4% volt a 2020I /lona/ Egyszer érdemes lenne Önöknek,arról írni,hogy a válságot követően miként viselkedett a PMÁK a többi megtakarítási lehetőségekhez képest.Pld TBSZ formátumban-minden évben azonos vételi mennyiséget feltételezve vagy akár simán.Önök profik ilyenekben,grafikonjaik is látványosak.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

megtakarítás

Az aranykornak (lassan) vége: mi vár rád 2019-ben pénzügyileg?

2019. 01. 01.

Infláció, ingatlanárak, hitelkamatok, befektetési kilátások, nyugdíj megtakarítások, tranzakciós illeték 2019-ben. A Bankmonitor.hu összefoglalója az idei évben várható folyamatokról és néhány konkrét javaslat. 2018-ban már egészen kézzelfogható jelei voltak annak, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.