Ezt a leckét érdemes fejben tartani a Brexit után

 • 2016.06.29.
 • szerző: bankmonitor.hu

A Brexit szavazás eredménye az egész világot megrázta, és ki tudja, mi lesz még itt, ha meg is történik a kilépés. A szavazásnak azonban már rövidtávon is jól látható következményei voltak, amit a forint árfolyammozgásán keresztül minden megtakarító megérezhetett. Nézzük, mit lehetett tanulni az eddig eltelt néhány nap történései alapján!

Az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetését okozta, hogy a britek megszavazták az EU-ból való kilépésüket. Távozásuk hosszú távú következményeit egyelőre még csak sejteni lehet, a szavazásnak azonban rövid távú hatásai is voltak, amit a megtakarítók az elmúlt napokban már a saját bőrükön is megtapasztalhattak.

A Brexithez hasonló, egy ország teljes gazdaságát érintő sokk annak fizetőeszközében látszik meg a leggyorsabban és a leglátványosabban. Ha a befektetők negatív változást (vagy legalábbis bizonytalanságot) várnak, akkor gyengül, ellenkező esetben erősödik a fizetőeszköz. Érdemes tehát vetni egy pillantást arra, hogy mely devizák szenvedték még a leginkább, és melyek tudták a legtöbbet nyerni a Brexit első pár napján.

A font óriásit zuhant

Az Unióból való kilépés okozta bizonytalanság természetesen az angol fontra nyomta rá legmélyebben a bélyegét. A brit fizetőeszköz még a forinttal szemben is óriásit gyengült és a 410 forint körüli szintről 386-re esett vissza, vagyis közel 6%-ot veszített az értékéből.

De nem csak a fontnál voltak nagy mozgások, a bizonytalanság az ún. menedékdevizák árfolyamait is alaposan megmozgatta. Csak épp az ellenkező irányban. A tipikusan ebbe a kategóriába tartozó japán jennel szemben például 11%-kal gyengült a font, és az amerikai dollárnál is hasonló volt a helyzet.

A svájci frank esetén pedig csak azért tapasztalhattunk „mindössze” 8% körüli gyengülést, mert a svájci jegybank már a pánik kitörése után nem sokkal akcióba is lépett, és nem hagyta tovább erősödni azt.

font_gyengules_20160628

A devizák azonban nem csak a fonttal, hanem egymással szemben is mutattak nagyobb mozgásokat, hiszen a Brexit hatása sem korlátozható egyedül Nagy-Britanniára. Éppen ezért a forint árfolyamában is voltak nagyobb elmozdulások, amelyek a magyar megtakarítók befektetéseiben is jól észrevehetők voltak. A szavazást követő napon például az euró a 320 forintos szintet is megközelítette.

Milyen befektetések érezték meg a szavazást?

Elsőre lehet, hogy nem is gondolnád, de a devizaárfolyamok mozgása következtében egy forintos befektetési alapod is reagálhatott negatívan a Brexit szavazás körüli árfolyammozgásokra. Bár az is igaz, hogy ez a befektetési alapok kisebb hányadánál fordulhatott elő, mégpedig azoknál, amelyek – szakszóval élve – nem fedezték a befektetéseik devizakitettségét. Ezek az alapok hagyták, hogy a külföldi befektetéseik árfolyamváltozása, illetve a különböző devizák árfolyamai is nyomot hagyjanak a befektetési jegyeik árfolyamában.

A legtöbb befektetési alap azonban nem ilyen.  A többség például, ha Apple részvénybe fektet (aminek az árfolyamát dollárban határozzák meg), akkor a megfelelő technikákkal megoldja, hogy a befektetés értékét csakis a részvény árfolyamváltozása befolyásolja. A dollár és a forint közötti kapcsolat tehát semekkora szerepet nem játszhat.

Ha éppen a megfelelő befektetést keresed, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat, amely segítségével a befektetési alapok mellett több más befektetési lehetőséget is górcső alá vehetsz!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Más a helyzet azokkal az alapokkal, amelyeket eredetileg is más devizában bocsátottak ki. Ebben az esetben a befektetési alap árfolyama, illetve a kibocsátás devizájának forinttal szembeni viselkedése közvetlenül is érinti a megtakarítókat.

Ha például egy angol fontban kibocsátott befektetési alapba fektettél, és a pénzedet majd forintban szeretnéd elkölteni, akkor ezt felfoghatod úgy, mint két befektetést egyben: egy a befektetési alap, illetve egy a deviza befektetés. Ezek együttes hatása fogja meghatározni a tényleges eredményedet. Ha például az alap 10%-ot vesztett, és közben a forint is 6%-ot erősödött a brit fizetőeszközzel szemben, az átváltás után több mint 15%-os veszteséget kell elkönyvelned.

A magyar megtakarítók tehát akkor jártak jól, ha olyan devizában is volt befektetésük, ami a forinttal szemben is erősödött. Eurós befektetések például éppen ilyenek voltak, amelyek forint gyengülésének köszönhetően közel 2%-os többlethozamot nyerhettek a szavazást követő napon.

Az elmúlt napokban láthattad tehát, hogy az egész világot felbolygató események bármikor történhetnek. Ezek minden devizát eltérően érintenek, így akkor teszed a legjobban, ha megtakarításodat devizák szerint is megosztod. Így, ha bármi baj történne, sokkal kisebb az esélye, hogy a teljes befektetésedet negatívan fogja érinteni. Ráadásul arra is van esély, hogy a befektetésed egy része esetleg olyan devizában lesz, ami profitálni tud az adott piaci változásokból.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.