loading
Hírdetés

Ezt gondold végig, mielőtt lejár a TBSZ-ed!

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Ha 2013-ban nyitottál tartós befektetési számlát (TBSZ), akkor december 31-ig lejár annak ötéves tartási ideje, vagyis döntened kell arról, hogy mit kezdj a felszabaduló pénzeddel. Íme, néhány hasznos tudnivaló!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a befektetési alap kalkulátorunk.

Fontos határidő jár le december 31-én, hiszen 2013-ban kiemelkedően sok, összesen 111 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyar megtakarítók. Az akkori kötési hullám nagyrészt a 2013. augusztus 1-jétől érvénybe lépett adóváltozásoknak volt betudható, ugyanis ezt követően már 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli a TBSZ hozamát, ha a tulajdonos három éven belül megszünteti a számláját. Ezért aztán közvetlenül az augusztusi határidő előtti hónapokban mintegy 45 500 TBSZ szerződést írtak alá, vagyis a teljes állomány nagyjából 40 százaléka ekkor futott be. (Kicsit emlékeztet a dolog az LTP-k állami támogatásának megszüntetését megelőző rohamra.)

Mivel a most 5 éves TBSZ-ek összértéke már 2013 végén meghaladta a 600 milliárd forintot, fontos kérdés, hogy a befektetők felhasználják vagy máshol fektetik be hozamokkal és kamatokkal növelt megtakarításaikat.

Hírdetés

Hírdetés

Ha érintett vagy, akkor ezek a lehetőségeid!

Ha nem teszel semmit:

Ha csak „sodródsz az árral”, akkor év végén lejár a TBSZ-ed, a számlád pedig automatikusan megszűnik. Ez azt jelenti, hogy az egyenleged lejár, az eddig fialtatott állományod pedig átkerül egy „normál” számlára, ahol a kamatjövedelmed után ettől kezdve adóznod kell majd. Ebben az esetben érdemes új befektetési lehetőségek után nézned! Több lehetőséged is van: vásárolhatsz például ingatlant, amelyek forgalmi értéke az ország legtöbb településén jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban, ráadásul a lakáshitel-kamatok is történelmi mélységben vannak. De a befektetési alapok vagy éppen a nyugdíjcélú megtakarítások közül is választhatsz, ha új helyet keresel a pénzednek.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha hosszabbítasz:

Dönthetsz úgy is persze, hogy a lejáró TBSZ számlád újrakötöd (vagyis meghosszabbítod), ekkor ennek megtakarításai, hozamai és kamatai egy újonnan nyitott TBSZ számlára kerülnek rá. Részmeghosszabbításban is gondolkodhatsz, ilyenkor a pénzed egy részét tartod csak tovább TBSZ-en, míg a fennmaradó tőkédet más formában fekteted be. Fontos információ, hogy a részbeni vagy teljes hosszabbítással megspórolhatod az 1 éves befizetési időszakot, viszont ez egyben azt is jelenti, hogy ezt az összeget már nem növelheted plusz befizetésekkel.

Tudnod kell, hogy amennyiben a részbeni vagy teljes újrázás mellett döntesz, akkor az éves megtakarítási időszak végéig mindenképp külön nyilatkoznod kell erről, különben a TBSZ számlád a fentebb leírtak szerint automatikusan megszűnik.

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés