Betöltés

Ezt is tudja! Még jobb lett az állampapír

szerző: Bankmonitor.hu
2017-01-30

A betéteket simán lekörözi, teljesen garancia vonatkozik rá és gyakorlatilag ingyenesen megvehető, ezt mind tudja a lakossági állampapír. De januártól még több kedvezményt kapunk, hiszen a prémium és bónusz kötvényeknél az idő előtti eladás költsége 2%-ról 1%-ra esik le. Ez azt jelenti, hogy elég mindössze 6 hónap és az átlagos betéti kamatot megkapjuk idő előtti feltörés esetén is.

A lakossági állampapírok mindent visznek

Már eddig sem lehetett panaszod az állampapírokra, hiszen a legrövidebb lejáratok esetében is az átlagosan elérhető banki betétek többszörösét kaptad meg, és közben nem kellett nagyobb kockázatot vállalnod. Sőt a biztonság borítékolható volt, az államkincstárnál megvett papírokra ugyanis teljes garanciát vállal az állam.

Nem gondolnál azonnal rá, de óriási előnye a lakossági állampapíroknak, hogy teljesen érzéketlen az árfolyamuk a piaci hozamok változására. Egy hagyományos, mindenki által megvásárolható kötvény árfolyama folyamatosan változik, és ha hozamemelkedés következik be, akkor rövid távon akár jelentősebb veszteségbe is belefuthattál. Pont ezt érezték meg 2009-ben azok, akik kötvényben vagy kötvényalapban tartották a pénzüket.

Ellenben a lakosság számára elérhető kötvények árfolyamát a Magyar Államkincstár szabja meg, ami maximálisan a te érdekeidet veszi figyelembe. Semmi más dolgod nincs, mit megvenni például egy kamatozó kincstárjegyet, egy prémium vagy bónusz állampapírt, és várni, hogy napról napra jóváíródjon rajta a kamat időarányos része.

Képzeljük el azt az esetet, hogy veszel egy normál 10 éves lejáratú kötvényt és egy hasonló lejáratú bónusz kötvényt. Bár nem ugyanakkora a kamatozásuk, de tegyük fel, hogy még itt sincs eltérés. Csak azért, mert a piaci hozamok 1%-kal megemelkednek (3,5%-ról 4,5%-ra), a hagyományos kötvény árfolyama 8,5%-ot esik, míg a bónusz kötvény köszöni szépen és tartja az árfolyamát.

Végül, de nem utolsó sorban, nagy előnyöd származik abból is, hogy idő előtt nyugodtan kiszállhatsz a befektetésedből. A kincstár mindössze annyit tesz, hogy az árfolyamból levon egy kisebb összeget, ami annak a költsége, hogy nem vártad meg a futamidő végét. A kamatozó kincstárjegynél ez 0,5%, viszont nagy változás történt, a prémium és bónusz papíroknál a korábbi 2% helyett most már csak 1% a levonás.

Ha nem tudnál választani közülük, megkönnyítjük a helyzeted az alábbi kalkulátorral.

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lássuk, mit is jelent mindez a hétköznapokban

Fél éve már górcső alá vettük az idő előtti értékesítés hatásait, cikkünknek akkor az volt a következtetése, hogy a többéves lejáratú kötvényeknél 7-9 hónapig kellett tartani a papírokat ahhoz, hogy null szaldóval végezz. Azóta a kötvények kamatozása csökkent, viszont felére esett januártól a levonás mértéke a futamidő előtti eladás esetén, szóval az érzés az volt, hogy még így is jobban jöttünk ki a változásokból.

Mint kiderült, sokkal jobb lett a helyzet, gyakorlatilag lefeleződött az idő, aminél már pluszban zárjuk a vásárlást. Mind a prémium, mind a bónusz kötvénynél 4 hónapra van ahhoz szükség, hogy az 1%-os levonást is figyelembe véve a pénzednél legyél, és ezt követően bármit is teszünk csak nyerhetünk. A lehetőségeket persze akkor használhatod ki maximálisan, ha a lejáratig nem teszel a pénzeddel semmit, de ha megszorulnál, akkor sincs semmi probléma.

Sőt, ha az érdekelne, hogy mennyi ideig kell ahhoz tartani a kötvényt, hogy az átlagos 0,5%-os betéti kamatot élvezhessük, akkor sem kell megőszülnöd. Átlagosan 6 hónapról van szó, és már 0,5% a zsebedben lehet. Azt ne felejtsd el közbe, hogy a banki betéthez képest sokkal jobban jársz, mert ott jellemzően az idő előtti feltörésnél a kamat nagyobb részét vagy egészét elveszted, míg az állampapírnál ez nincs így.

4 Hozzászólás

 1. Fórizs Tibor

  A fenti cikkből tudtam meg – az Államkincstár erről még nem értesített – hogy január 1-től a prémium és bónusz állampapíroknál a korábbi 2% helyett most már csak 1% a levonás, ha nem várjuk ki a futamidő végét.
  Szuper! Köszönöm a jó hírt Bankmonitor!
  ___________________________________________________________________
  FIT

 2. judit

  Ez a 0.5 % ami a zsebben marad – ezt úgy kell érteni hogy akkor is fennmarad a 0.5 % haszon ha a futamidő előtt vesszük ki a pénzt és levonták az adót belőle?

  1. bankmonitor.hu

   Pontosan így van, ha legalább 6 hónapig megtartjuk a papírokat, és utána bármikor eladjuk, akkor adózás előtt legalább 0,5%-os hozamot érünk el. A 15 százalékos kamatadót is beleszámítva több időre lesz szükség, a 6 hónaphoz képest 7 hónapra bővül a korlát.

 3. Tamás

  Tisztelt Szerkesztőség!

  Tehát ha jól értem, a 3,25%-os infláció pluszos kamatot hozó PMÁK hetente (3,25% / 52hét) 0,0625% kamatot hoz 0%os inflációval számolva és az adókat figyelmen kívül hagyva. Ezek alapján az 1%-os büntetéssel kalkulálva a 16. hetet követően jövünk ki nullszaldósra, eddig világos. Ahhoz, hogy ugyanakkora kamatot érjek el, mintha FKJ-be fektetem volna a pénzem (évi 2%), összesen 40 hét kell az eladás előtt. A 40. héten lesz az FKJ kamata 1,5385% míg a PMÁK 2,5%-on. Ezek alapján, ha 40 hétnél tovább tartom meg a PMÁK-t akkor mindenképpen jobban járok, mintha csak félévente vennék FKJ-t. Helyesen gondolom?

  Válaszukat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Tamás

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

 • alapblog

  A lakástakarék hattyúdala

  Befektetői körökben keserédes viccelődés tárgya, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.