Ezt is tudja! Még jobb lett az állampapír

 • 2017.01.30.
 • szerző: bankmonitor.hu

A betéteket simán lekörözi, teljesen garancia vonatkozik rá és gyakorlatilag ingyenesen megvehető, ezt mind tudja a lakossági állampapír. De januártól még több kedvezményt kapunk, hiszen a prémium és bónusz kötvényeknél az idő előtti eladás költsége 2%-ról 1%-ra esik le. Ez azt jelenti, hogy elég mindössze 6 hónap és az átlagos betéti kamatot megkapjuk idő előtti feltörés esetén is.

A lakossági állampapírok mindent visznek

Már eddig sem lehetett panaszod az állampapírokra, hiszen a legrövidebb lejáratok esetében is az átlagosan elérhető banki betétek többszörösét kaptad meg, és közben nem kellett nagyobb kockázatot vállalnod. Sőt a biztonság borítékolható volt, az államkincstárnál megvett papírokra ugyanis teljes garanciát vállal az állam.

Nem gondolnál azonnal rá, de óriási előnye a lakossági állampapíroknak, hogy teljesen érzéketlen az árfolyamuk a piaci hozamok változására. Egy hagyományos, mindenki által megvásárolható kötvény árfolyama folyamatosan változik, és ha hozamemelkedés következik be, akkor rövid távon akár jelentősebb veszteségbe is belefuthattál. Pont ezt érezték meg 2009-ben azok, akik kötvényben vagy kötvényalapban tartották a pénzüket.

Ellenben a lakosság számára elérhető kötvények árfolyamát a Magyar Államkincstár szabja meg, ami maximálisan a te érdekeidet veszi figyelembe. Semmi más dolgod nincs, mit megvenni például egy kamatozó kincstárjegyet, egy prémium vagy bónusz állampapírt, és várni, hogy napról napra jóváíródjon rajta a kamat időarányos része.

Képzeljük el azt az esetet, hogy veszel egy normál 10 éves lejáratú kötvényt és egy hasonló lejáratú bónusz kötvényt. Bár nem ugyanakkora a kamatozásuk, de tegyük fel, hogy még itt sincs eltérés. Csak azért, mert a piaci hozamok 1%-kal megemelkednek (3,5%-ról 4,5%-ra), a hagyományos kötvény árfolyama 8,5%-ot esik, míg a bónusz kötvény köszöni szépen és tartja az árfolyamát.

Végül, de nem utolsó sorban, nagy előnyöd származik abból is, hogy idő előtt nyugodtan kiszállhatsz a befektetésedből. A kincstár mindössze annyit tesz, hogy az árfolyamból levon egy kisebb összeget, ami annak a költsége, hogy nem vártad meg a futamidő végét. A kamatozó kincstárjegynél ez 0,5%, viszont nagy változás történt, a prémium és bónusz papíroknál a korábbi 2% helyett most már csak 1% a levonás.

Ha nem tudnál választani közülük, megkönnyítjük a helyzeted az alábbi kalkulátorral.

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Lássuk, mit is jelent mindez a hétköznapokban

Fél éve már górcső alá vettük az idő előtti értékesítés hatásait, cikkünknek akkor az volt a következtetése, hogy a többéves lejáratú kötvényeknél 7-9 hónapig kellett tartani a papírokat ahhoz, hogy null szaldóval végezz. Azóta a kötvények kamatozása csökkent, viszont felére esett januártól a levonás mértéke a futamidő előtti eladás esetén, szóval az érzés az volt, hogy még így is jobban jöttünk ki a változásokból.

Mint kiderült, sokkal jobb lett a helyzet, gyakorlatilag lefeleződött az idő, aminél már pluszban zárjuk a vásárlást. Mind a prémium, mind a bónusz kötvénynél 4 hónapra van ahhoz szükség, hogy az 1%-os levonást is figyelembe véve a pénzednél legyél, és ezt követően bármit is teszünk csak nyerhetünk. A lehetőségeket persze akkor használhatod ki maximálisan, ha a lejáratig nem teszel a pénzeddel semmit, de ha megszorulnál, akkor sincs semmi probléma.

Sőt, ha az érdekelne, hogy mennyi ideig kell ahhoz tartani a kötvényt, hogy az átlagos 0,5%-os betéti kamatot élvezhessük, akkor sem kell megőszülnöd. Átlagosan 6 hónapról van szó, és már 0,5% a zsebedben lehet. Azt ne felejtsd el közbe, hogy a banki betéthez képest sokkal jobban jársz, mert ott jellemzően az idő előtti feltörésnél a kamat nagyobb részét vagy egészét elveszted, míg az állampapírnál ez nincs így.

4 Hozzászólás

 • Fórizs Tibor 2017-01-31 12:54:49 - Válasz

  A fenti cikkből tudtam meg – az Államkincstár erről még nem értesített – hogy január 1-től a prémium és bónusz állampapíroknál a korábbi 2% helyett most már csak 1% a levonás, ha nem várjuk ki a futamidő végét.
  Szuper! Köszönöm a jó hírt Bankmonitor!
  ___________________________________________________________________
  FIT

 • judit 2017-02-02 16:42:38 - Válasz

  Ez a 0.5 % ami a zsebben marad – ezt úgy kell érteni hogy akkor is fennmarad a 0.5 % haszon ha a futamidő előtt vesszük ki a pénzt és levonták az adót belőle?

  • bankmonitor.hu 2017-02-02 16:49:50 - Válasz

   Pontosan így van, ha legalább 6 hónapig megtartjuk a papírokat, és utána bármikor eladjuk, akkor adózás előtt legalább 0,5%-os hozamot érünk el. A 15 százalékos kamatadót is beleszámítva több időre lesz szükség, a 6 hónaphoz képest 7 hónapra bővül a korlát.

 • Tamás 2017-02-08 07:52:14 - Válasz

  Tisztelt Szerkesztőség!

  Tehát ha jól értem, a 3,25%-os infláció pluszos kamatot hozó PMÁK hetente (3,25% / 52hét) 0,0625% kamatot hoz 0%os inflációval számolva és az adókat figyelmen kívül hagyva. Ezek alapján az 1%-os büntetéssel kalkulálva a 16. hetet követően jövünk ki nullszaldósra, eddig világos. Ahhoz, hogy ugyanakkora kamatot érjek el, mintha FKJ-be fektetem volna a pénzem (évi 2%), összesen 40 hét kell az eladás előtt. A 40. héten lesz az FKJ kamata 1,5385% míg a PMÁK 2,5%-on. Ezek alapján, ha 40 hétnél tovább tartom meg a PMÁK-t akkor mindenképpen jobban járok, mintha csak félévente vennék FKJ-t. Helyesen gondolom?

  Válaszukat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Tamás

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.