Betöltés

Ezt ne hagyd ki az adóbevallásból!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-05-17

Vészesen közeleg május 20. és valószínűleg sokan még most végzik az utolsó simításokat az adóbevallásukon. Biztosan lesz, aki az utolsó pillanatban számol el a tavaly év során szerzett jövedelmeivel az adóhatóságnak és utolsó nap adja postára paksamétáját. A nagy kapkodásban lemaradhat egy-két igen fontos dolog, ami pozitívan érinti pénztárcánkat!

Önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztár

Ha önkéntes nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkezünk, az egyéni befizetéseink
20%-át, maximum évi 100 000 Ft-ot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. Ezen kívül az egészségpénztárban szabadon lévő pénzünket a pénztáron belül le is köthetjük; 2 évre lekötött összegek után igényelhető
további 10 %-os mértékű adó-visszatérítés, valamint a prevenciós szolgáltatás ellenértékeként az egészségpénztár által az adóévben kifizetett összeg 10%-a szintén. Az előbbieknek együttesen (önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztár után járó visszatérítés)
bele kell férnie a maximális 150 000 Ft-ot korlátba.

Az SZJA törvény már nem tesz megkülönböztetést aszerint, hogy a tag 2020. január 1-je előtt tölti-e be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Egységesen élhetünk a maximum 150 000 Ft-ot adó-visszatérítés lehetőségével. Az így érvényesíthető kedvezmény összegét az általunk megjelölt önkéntes pénztári számlánkra utalják. Amennyiben több ilyen pénztári tagsággal is rendelkezünk, akkor is csak egy jelölhető meg, ahová a kedvezményt visszatérítik.

NYESZ

A nyugdíj-előtakarékossági számla esetén szintén rendelkezhetünk az adott adóévben
a számlára befizetett összeg 20 %-ának, de legfeljebb az adóévben 100 000 Ft-nak visszatérítéséről.
Ebben az esetben viszont már nem mindegy, hogy mikor leszünk nyugdíjasok. Az a tag, aki 2020. január 1-je előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, maximum 130 000 Ft kedvezménnyel élhet.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezők sem maradnak ki a sorból. Esetükben is
a befizetett összeg 20%-a, de legfeljebb 130 000 Ft kedvezmény érvényesíthető, amelyet a szerződő által megjelölt biztosítóhoz utalnak. Itt is érvényes, hogy több biztosító esetén is csak egy jelölhető meg az utalás helyéül, illetve az összeghatárokat illetően – az egészségpénztárhoz hasonlóan – nem számít a nyugdíjba vonulás éve.

Amennyiben
mind a három fentebb említett megtakarítással rendelkezünk és mindegyikre érvényesíthetjük a kedvezményt,
együttesen nem haladhatják meg a 280 000 Ft-ot. A fenti kedvezmények érvényesítéséhez szükséges igazolásokat minden esetben megküldik a tagoknak, amelyben szerepel a visszaigényelhető összeg, illetve az is, hogy az adóbevallás mely sorában szükséges feltüntetni.

Ha még nem rendelkezel ilyen jellegű megtakarításokkal, korábbi cikkeinkből olvashatsz mind az
egészségpénztári, mind a
nyugdíjpénztári megtakarítás, mind pedig a
nyugdíj-előtakarékossági számla előnyeiről.

Ha pedig megtakarítási céljaid inkább rövid távúak, és befektetési alapokban fialtatnád a pénzed, kalkulátorunk lesz a választásban segítségedre:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket tanácsolunk, és lesz pénzed

2018. 08. 28.

A lakosság szeret költekezni. Élj a mának – szól a mondás. Ezt követik sokan a pénzügyekben is, miközben mindig érdemes lenne a jövőre is gondolnunk. Megvizsgáljuk, mire és hogyan érdemes...

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Blogajánló

  • alapblog

    Dolce vita!

    Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.