Akár 100 000 Ft megtakarítással is megajándékozhatod magad az adóbevalláskor!

Akár 100 000 Ft megtakarítással is megajándékozhatod magad az adóbevalláskor!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-08-28 Frissítve: 2018-04-06
 

A nyugdíj-előtakarékossági számlákkal már a korábbiakban foglalkoztunk, akinek viszont nincs ilyen megtakarítása, de „cafeteria” kerettel rendelkezik, vagy rendszeres megtakarításon gondolkodik, érdemes lehet egészségpénztári számlát nyitnia. Mégis milyen előnyökkel jár ez? A kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatásokon túl többek között adó-visszatérítésre is lehetőségünk nyílik segítségével.

Olvasóink közül valószínűleg többen fordultak már meg az egészségügyben ilyen-olyan magánrendelésen, szűrővizsgálaton, optikában úgy, hogy borsos összeget hagytak ott a szolgáltatásért vagy termékért. De elég csak elszaladni a patikába egy doboz C-vitaminért, hogy belássuk, mennyibe is kerül, ha rendszeresen foglalkozunk egészségünk védelmével. A csecsemő- és babaápolási termékekről nem is beszélve. Ha pedig így is úgy is jelentkeznek kiadásként, akkor fontoljuk meg, hogy mindezt az egészségpénztári tagság előnyeivel párosítsuk.

Egészségpénztári tag lehet minden 16. életévét betöltött személy, aki rendszeres tagdíjfizetést vállal és a pénztári alapszabály rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az egyes pénztárak tagdíjfizetési minimuma eltérő, de általában 2-3 ezer forintra tehető havonta. Ezt teljesíthetjük átutalással, csoportos beszedési megbízással, csekken, illetve munkáltató által biztosított cafeteria keretből, továbbá a munkáltató részben vagy egészben át is vállalhatja a tagdíjfizetést. A tagok által befizetett összeget névre szóló számlán kezelik, és három részre oszlik:

  • fedezeti tartalékra, amely a számlámról elkölthető pénzösszeget jelenti, amelyből a szolgáltatásokat fizethetem,
  • működési tartalékra, amely nevéből adódóan a pénztár működési költségeit takarja (pl. nyilvántartás, könyvelés, levelek, értesítők költsége), valamint
  • likviditási tartalékra, amely a pénztár fizetőképességét biztosítja.

A fenti felosztást, hogy melyik pénztárnál a befizetett összeg hány százaléka kerül az egyes tartalékokba, a pénztárak alapszabályában találhatjuk meg. Az alábbi táblázatban hat kiválasztott pénztár által alkalmazott felosztást mutatjuk be az általuk megszabott minimális tagdíjfizetést feltételezve:

Befektetések felosztása minimális egyéni tagdíjfizetés esetén

Az első 1-2 hónapban befizetett tagdíjunkat többnyire működési tartalékra fordítják, tehát az azt követő befizetéseink lesznek felhasználhatóak a felosztás arányában. Továbbá kedvezőbb felosztást alkalmaznak a pénztárak, amennyiben a minimális összegnél magasabb tagdíjat fizetünk vagy munkáltatói tagdíj kiegészítés is érkezik a számlára, ezekről szintén a pénztárak egyénileg rendelkeznek.

De miért is éri meg a tagság, ha a befizetéseinkből költségre is elvonnak?

Az egyéni, névre szóló számlakezelésen túl a tagság további előnye, hogy a hatályos adózási szabályok szerint az egyéni befizetések 20%-át, maximum évi 100 000 Ft-ot (2020. január 1-ét megelőzően az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltő tagoknál maximum 130 000 Ft-ot) visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból, amelyet az egyéni számlánkon írnak jóvá. Ezen kívül a fenti összeghatároknak megfelelve további 10% igényelhető vissza az egészségpénztárban legalább 2 évre lekötött összegek után, illetve szintén 10% a prevenciós szolgáltatás ellenértékeként kifizetett összegre vetítve. Arra azonban ügyeljünk, hogy a fenti maximum összeghatárok az önkéntes nyugdíj- és önkéntes egészségpénztárra vonatkozóan összevontan érvényesek!

Az így megtakarított pénz örökölhető, közeli hozzátartozónk is igénybe veheti a szolgáltatásokat, a munkáltatók részben vagy egészében átvállalhatják a tagdíjfizetést, illetve a felhalmozott pénzeket a pénztárak biztonságos eszközökbe fektetik, amely hozamot eredményez (ezek általában rövid, 1-2 éves hátralévő futamidejű magyar állampapírok).

A felhasználható pénzhez egészségkártyát biztosítanak, amely ugyanúgy funkcionál, mint egy bankkártya, illetve társkártya is igényelhető. A kártya éves díját tekintve a hat fenti pénztár esetén 0-3500 Ft-ig terjed, így van, ahol nem csak az első évben, de a továbbiakban is díjmentesen biztosítják a használatát.

A szolgáltatások esetén az adott szolgáltatónak szerződéssel kell rendelkeznie a pénztárunknál, hogy az egészség számlánk terhére fizethessünk. A szerződött szolgáltatók listáját a pénztárak közzé teszik, illetve a szolgáltatónál is érdeklődhetünk előzetesen, hogy van-e módunk az adott egészségkártyával fizetni nála. További előny, hogy egyes pénztáraknál egészségkártyával történő fizetés esetén %-os kedvezményt biztosíthatnak a szolgáltatás árából. Ha a választott szolgáltató szerződött a pénztárunkkal, de nem lehet kártyával fizetni, akkor a szolgáltatás ellenértékéről számlát kell kérnünk, amelyet a pénztárhoz beküldve utólag térítenek meg az egészségpénztári számlánk terhére.

Az egészségszámla terhére elszámolható szolgáltatások többek között:

  • gyógyszerek,
  • szemüveg, kontaktlencse,
  • babaápolási termékek,
  • kieső jövedelem pótlása,
  • természetgyógyászati szolgáltatások,
  • sporteszközök,
  • gyógyteák,
  • fog- és szájápolási termékek.

Ha mégis maradnál a bankbetéteknél, vagy nem szereted a kötöttségeket és inkább kézzel fogható megtakarítás érdekel, használd betétkereső kalkulátorunkat!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés