Betöltés

Ezt veszi mindenki a bankbetét helyett

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-27

Ha van megtakarításod, akkor kényszerhelyzetben vagy: vagy elfogadod az 1% alatti átlagos betéti kamatokat, vagy más befektetés után nézel. Az alternatívák többségének azonban magasabb a kockázata, mint a bankbetéteknek. Egy viszont adott esetben még nagyobb biztonságot is tud nyújtani, mint a banki lekötések. Ráadásul jelenleg még magasabb hozamot is ad a megtakarításaidnak. Nézd meg, mit tud az állampapír!

Milyen hozamot várhatsz el az állampapíroktól?

Az állampapírok hihetetlen népszerűségnek örvendenek az utóbbi időben. Mára már a lakossági állampapírok állománya több, mint a magyar GDP 11%-a (4424,5 milliárd forint). És miért lehetnek ennyire népszerűek? Mert jelenleg jobb kamatot adnak, mint a bankbetétek. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb időtávok bankbetéti és állampapír ajánlatait:

allampapairuj160727
Jól látható, hogy a legjobb banki lekötéseknél 0,05-0,3%ponttal magasabb hozamot nyújtanak az állampapírok. (Csak azokat a bankbetéteket vettük számításba, amik maximum a friss pénz, azaz az új forrás feltételét követelték meg.) A legnagyobb előny rövid távon mutatkozik: a Féléves Kincstárjegy 2%-ot kínál, szemben a BNP Paribas Standard betéti ajánlatának 1,7%-kával.

Ráadásul, ha időtávot is hajlandó vagy növelni, akkor eljuthatsz a jelenleg legnagyobb hozammal vásárolható lakossági állampapírig, a 3,8%-kot kínáló Bónusz Magyar Államkötvény 2026/N sorozatáig. Ez (ahogyan a nevéből kiderül) 2026-ban jár le, így 10 éves futamidőről beszélhetünk. De rövidebb (pár éves) futamidőnél is találhatsz, 3% körüli ajánlatokat!

Használd keresőnket, hogy megtaláld a legjobb állampapírokat!

De nem csak kamatban tud versenyre kelni a bankbetéttel az állampapír!

Teljes biztonság

Majdnem minden banki lekötés mögött az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig terjedő garanciája található (de például BNP betéteit a francia betétbiztosítás garantálja szintén 100 ezer euróig.)

A befektetések többségét Magyarországon a Befektető-védelmi Alap (BEVA) szavatolja, szintén 100 ezer euróig. Ám a BEVA garanciája csak egymillió forint esetén 100%. Az e feletti összeg 90%-át fizetik meg baj esetén. Ráadásul ez a garancia nem vonatkozik a befektetésünk piaci értékének változásából adódó veszteségekre. Csak abban az esetben fizet, amikor a pénzügyi szolgáltató nem tud elszámolni, nem tudja kiadni az értékpapírokat.

Mivel az állampapír is értékpapír, így az állampapírra is mindössze a BEVA garanciája él. Kivéve, ha szintén az államhoz tartozó Magyar Államkincstárnál vásárold meg. Mert ebben az esetben korlátlan garanciát vonatkozik a pénzedre. Az állam megbízható adósnak minősül. (Bármi történik, a magyar állam bármennyi forintot képes visszafizetni.)

Rugalmasság

A lekötött betétek nagyon nagy részénél futamidő előtti feltörésnél elesel a kamatoktól. Ráadásul nem lehetséges részösszeget kivonni a betétlekötésből. Ezzel szemben az állampapíroknál részösszegeket is értékesíthetsz, ráadásul az időarányos kamatokról sem kell feltétlenül lemondanod.

Azért azt érdemes fejben tartanod, hogy az állampapír akkor tőke és hozamgarantált, ha futamidő végéig megtartod a papírt. Futamidő közbeni értékesítés esetén akár veszteséget is elszenvedhetsz, vagy a vásárláskori hozamnál kevesebbet is kaphatsz. De igaz a fordítottja is: ha a futamidő alatt eladod a papírokat, akár járhatsz jobban is, mint amire a vásárláskor számítottál. Különösen igaz ez a hosszabb futamidők esetében.

Viszont, amennyiben idő előtt válsz meg papírjaidtól, kénytelenek lehetsz hosszabb papírnál akár 2%-kal kevesebbel is beérni, mint amennyit valóban érne az állampapír (rövidebb papírnál ugyanez körülbelül 0,5%).

Tehát az állampapír alapvetően rugalmasabb, mint egy bankbetét, de még így is érdemes mindig olyan futamidőt választani, ami alatt nagy valószínűséggel nincs szükséged az adott összegre.

Költségek

Bár a jelenleg a legjobb betéti kamatokat nyújtó BNP Paribas banknál is ingyenesen lehet számlát vezetni, ez nem minden banknál van így. A bankszámlavezetés díja átlagosan 1500 forint havonta, és sok esetben még bankkártyát is kénytelen vagy igényelni, ami pár ezer forintos költséget jelent évente.

Amennyiben állampapírt vásárolsz egy tetszőleges szolgáltatónál, akkor számolnod kell az értékpapírszámla vezetési díjjal. Ez fájdalmas tud lenni kisebb összegeknél. (Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a befektetés költségeit.) Ám, a Magyar Államkincstár itt is versenyképessé teszi az állampapírokat a bankbetétekkel szemben, ugyanis az Államkincstárnál ingyenes az értékpapírszámla vezetése, és az állampapír vásárlása.

A megtakarítók racionális döntést hoztak

Látható, hogy nem véletlen az állampapír népszerűsége: nemcsak a kamatokban erős, de egyéb tulajdonságai is előnyösek. Bár a legnépszerűbbek a rövid távú állampapírok (mi is ezzel foglalkoztunk jelen cikkükben), érdemes megnézned a hosszabb papírok kamatozását is, hiszen a már korábban említett 3,8%-ot is egy hosszú állampapír nyújtja.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

12 Hozzászólás

 1. Lóri

  Magyarországon, magyar bankkal kezdeni, SOHA !!!! /Tapasztalat/.

 2. Lóri

  Ha valaki már ezt megírta, ahogy most értesítettek, akkor miért nem teszek azt a véleményt is fel???? Nem véletlen, hogy nem vagyok egyedül. Attól mentsen meg mindenkit az Isten, hogy magyar bankkal kezdjen! SOHA TÖBBÉ! Érdekes: Szlovák bankkal miért nem volt baj????

 3. Lóri

  E-mail címem, mit keres fent? Nem azt írják, hogy nem teszik közzé,

 4. Ani

  Ezt is jól kitalálta az Orbán kormány, csak azért, hogy még a megtakarítások is őket gazdagítsák. Akinek sok pénze van, az elfogadható kamatot kap, akinek kevés az nem tud állampapírt venni, kamatot a banktól szinte semmit nem kap. Pedig van akinek 100-200 ezer forint is nagy pénzt, ha egyáltalán meg tud annyit takarítani. Nekem 100ezer Ft-ból az OTP-nél 16 év alatt 137.976 Ft lett, igaz az utóbbi években még évi 10 Ft-ot sem kamatozik. Kivenni nem akarom, mert nem tudok még ennyit sem összegyűjteni, ha elkölteném. Ha venni akarok valamit inkább részletre veszem. A mai világ a gazdagok világa, ha sok van még többet kapsz, a szegényebben elmehetnek a ….ba!

 5. Rin

  “Mert jelenleg jobb kamatot adnak, mint a bankbetétek. ”

  Mivel a banki kamatokat kicsinálta Matolcsibácsi.

  “Bármi történik, a magyar állam bármennyi forintot képes visszafizetni.”

  Azért erre a bármire nem mernék fogadni. És kérdés, hogy akar-e?

 6. dani

  Teljes a penzugyi tudatlansag itt…:(

 7. Katona Tamás

  vannak akik emlékeznek a békekölcsönre,és mégis hisznek az állam szavatolásában.politikai kurzusváltás vagy egyéb gond esetén hasonlóan járnának el mint akkor,-sorsolás névérték.

 8. pmksz

  dani 2016-07-29 16:53:32 – Válasz

  Sajnos igazad van, pedig jó lenne, ha cáfolnom kéne téged.

 9. Donald K.

  Az a helyzet, hogy legjobb helyen a dunsztos üveg, vagy az ágynemű….
  5MFt-t akciós betétre 3 hónapra betett egy rokonom, egy népszerű bankba, hogy nem üljön rajta. 2016 augusztus 2-n kivette volna, de a 26 eFt kamatra, 36 eFt a kivételi díjat kértek tőle. 10eFt bukta, mert bizott az államban, bankban.. Most kénytelen még 3 hónapra ott tartani a pénzét, hogy egyáltalán nullszaldós legyen a kivétele után a BETETT ÖSSZEG! Persze, nem lehet akciósra tenni, mert az akciós témák csak új pénz betétele esetén van érvényben…..
  Ez a takarékosságra való ösztönzés csődje!

 10. István

  A KésH banknál 10hónapi értékpapír lekötésem 1500000 Ft-om-3500ft-ot termelt,ebben még nincs benne a pénz kivételéért járó költség.

 11. Attila

  Én az utolsó 2 esetben ezt választottam volna: KINCSTÁRI TAKARÉKJEGY.

 12. Alec

  ember a nagy osszegu keszpenz felvetelt sehol nem dijjazzak.. semmi koze az allamhoz, el kellene olvasni a banki kondiciokat

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

 • alapblog

  Irányt váltott a FED?

  Tegnap este az amerikai FED nem emelte az irányadó kamatlábat, maradt a 2,25-2,50%-os sáv. A kamatdöntést nem okozott különösebb meglepetést. A Világgazdaság napilap a mai...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.