Betöltés

Örülhetnek a kisbefektetők – Számukra is van megoldás

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-20

Néhány százezer illetve millió forint esetén már felmerülhet az igény, hogy ne lekötött betét 1% alatti kamataival fialtasd a pénzed. Erre megoldás lehet az állampapír, befektetési alap, vagy más típusú befektetés. De megéri-e ennyivel belevágnod? Mindenképpen. De nem mindegy, hogy mibe, és hol fektetsz be!

Mik a lehetőségeid?

Néhány százezer forinttal is el lehet kezdeni, de 1-3 millió forinttal a számládon már nagyon sok befektetést elérsz. Vásárolhatsz biztonságos állampapírt (ez néhány ezer százezer forinttól már megéri), vehetsz befektetési alapot, akár részvényt, vagy kockázatosabb befektetésbe is belevághatsz.

Kíváncsi vagy mekkora hozamot érhetsz el különböző befektetésekkel? Használd keresőnket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Költségekre figyelj!

Viszont néhány millió forintnál felértékelődnek a befektetések díjai. Ilyen díj lehet többek között:

 • értékpapír számlavezetési díja
 • értékpapírok után fizetendő úgynevezett állományi díj (a befektetésed érétkének bizonyos százaléka valamilyen rendszerességgel)
 • esetleges addicionális folyó-, vagy pénzforgalmi számla díja
 • értékpapír adásvételekor felmerülő költség (különös tekintettel a minimumdíjakra)

Vegyük őket sorra!

Értékpapír fenntartási díj

Az első két költséget összevonjuk, hiszen ezek mindenképpen felmerülnek. Akkor is, ha nem kereskedsz, csak tartod a befektetéseidet. Az értékpapír számlavezetési díj átlagosan pár száz forint havonta. Ezt terhelhetik havi szinten, negyedévente, de eltérő időközönként is. Egyfajta számlavezetési díjnak is felfogható az úgynevezett állományi díj, amikor a befektetéseid értéknek (névérték, vagy piaci érték) átlagosan 0,01%-át elkérik havonta. Ezt is meghatározhatják negyedéves, vagy éves szinten. Ezt a két költséget összesítettük a következő ábrán, ami megmutatja, hogy 1, 2, 3 millió forint esetében a befektetéseidnek mekkora része megy el a befektetés fenntartására évente különböző szolgáltatóknál:

befalap1160720

Jól látható, hogy egy millió forint esetében (a fix költségek miatt) nem feltétlenül éri meg mindenhol számlát nyitni. Átlagosan 0,43%-ot visz el ekkora összeg esetén a befektetés megtartása évente, azaz ennyivel kisebb hozamot érsz el. Ahogyan növekszik az összeg 2 illetve 3 millió forintra, úgy csökken az átlagos díjterhelés is 0,25% majd 0,20%-ra.

Ez nem azt jelenti, hogy nem éri meg 1 millió forinttal is befektetni. Viszont ekkora összeggel jobban meg kell nézni, hol kezdesz bele. Az ábrán látható, hogy Alapforgalmazónál illetve az Aegon Alapkezelőnél akár meg is úszhatod ezeket a költséget.

Amennyiben csak magyar állampapírokat szeretnél vásárolni, jó megoldás lehet a Magyar Államkincstárnál számlát nyitni, hiszen ott is ingyenes az állampapír tartása (illetve vásárlása is). Hátránya, hogy csak magyar állampapírokat tarthatsz rajta.

Folyó- vagy pénzforgalmi számla díja

Ezt a költség csak akkor jelentkezik, ha az értékpapír számla mellé kötelező nyitnod egy folyó- vagy pénzforgalmi számlát is, aminek külön költsége van. Jellemzően a bankoknál feltétele az értékpapír számla vezetésének a folyószámla, és átlagosan 1500 forintos számlavezetési díjjal kell számolnod. Viszont a mindennapokban is szükséged van egy számára, ráadásul ingyenes is tud lenni. Így csak abban az esetben kell ezzel számolnod, ha egy addicionális számlát kell nyitnod, aminek díja is van.

Adásvételi költség

Ennek a költsége legalább akkora szórást mutat, mint maga a számlavezetés. Állampapírokhoz általában ingyen jutsz hozzá, befektetési alapok árazása viszont már rendkívül differenciált:

 • vállalatcsoporton belüli alapkezelők sok esetben ingyen megvásárolhatóak, vagy néhány száz forintos költséggel adhatóak-vehetőek,
 • idegen alapok költségei az alap kategóriája is meghatározza (pénzpiaci alapok esetén néhány száz forintos költségtől a kockázatosabb alapok 1,5%-os jellemző díján át az 5% feletti tartományokig)

Az egzotikusabb befektetések esetében sem ritka a több százaléknyi díjterhelés. És hogy ez mennyit jelent évente? Az attól függ, hogy milyen hosszan tartod az adott papírt: 5%-os költség 5 évre osztva sokkal elviselhetőbb, mint csak egyre.

„Kis pénz kis foci?”

Az elvitathatatlan, hogy nagyobb összeggel több mindent (és általában) olcsóbban elérsz, mint kisebb összegekkel. Bizonyos összeg felett pedig már eltörpül a számla fenntartási költsége az adásvételi díjakhoz képest, tehát érdemes olyan szolgáltatót választanod, ahol ezek a díjak kisebbek.

Ám ahogyan fent is látható, már néhány millió forinttal is érdemes megismerkednek a befektetések világával. Amennyiben csak néhány százezer forinttal rendelkezel, akkor választhatod az állampapírokat, vagy még további tőkét gyűjthetsz. De ez utóbbit már megteheted befektetési alapokkal. Erről szóló cikkünkben megtalálod a részleteket.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.