Falusi csok és falusi csok hitel: mikor, mennyi támogatás jár?

Falusi csok és falusi csok hitel: mikor, mennyi támogatás jár?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-04
 

Jelen állás szerint 2022. június végéig használható ki a a falusi csok támogatás, valamint a mellé igényelhető falusi csok hitel. A vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel kombinációja nem csak azoknak lehet előnyös, akik a jogszabályban meghatározott kistelepüléseken és falvakban vásárolnának ingatlant, hanem a már ott élők számára is jó lehetőséget jelent egy meglévő otthon bővítéséhez, felújításához. 

Kezdjük azzal, hogy mi is az a falusi csok, valamint az ehhez kapcsolódó falusi csok hitel? A konstrukció sok szempontból hajaz a „normál” otthonteremtési támogatásra, ugyanis az igénylés személyi feltételei azzal azonosak, vagyis aki jogosult csok-ra, az sikerrel igényelheti a falusi csok-ot is. A falusi csok esetében sem feltétel a házasság, a gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülálló szülő egyaránt megkaphatják. Vállalt gyermekre azonban kizárólag házasok igényelhetik, ők is csak akkor, ha legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét. (Őket nevezi a jogszabály fiatal házasoknak.)

Fontos különbség ugyanakkor, hogy a falusi csok kizárólag a hatályos jogszabály mellékletében felsorolt településeken – ezek az úgynevezett preferált települések -, valamint tanyán és birtokközponton igényelhető használt ingatlan vásárlására, valamint bővítésére és/vagy korszerűsítésére. Vagyis új építésű ingatlan megvásárlására nem használható fel!

Jó tudni azonban, hogy a falusi csok-os településeken lehetőség van csok-ot is igényelni, amennyiben az a család számára az előnyösebb támogatási forma! További eltérés, hogy a falusi csok-hoz legalább 1 éves TB jogviszony szükséges, míg sima csok esetében elegendő fél éves TB jogviszony is.

Ugyanakkor lényeges előny, hogy a „normál” csok új építésű ingatlanokra vonatkozó, magasabb támogatási összegei érvényesek használt ingatlan vásárlásra+bővítésre és/vagy korszerűsítésére a falusi csok esetében. Eszerint egy gyermekkel 600 ezer Ft, két gyermekkel 2,6 millió Ft, míg három gyermekkel 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kaphat a család.

A falusi csok mellé igényelhető az úgynevezett falusi csok hitel, ami a „normál” csok hitelhez hasonlóan két gyermeknél 10 millió Ft, három gyermeknél 15 millió Ft kedvezményes finanszírozást jelent. A támogatott hitel maximális kamata – az állami támogatásnak köszönhetően – fix 3 százalék, ami lényegesen kedvezőbb a jelenleg elérhető piaci konstrukcióknál.

Ugyanakkor a falusi csok és a falusi csok hitel a felhasználás mikéntjétől függően eltérő mértékű pénzügyi előnyt jelenthet. Az alábbiakban végigvesszük a leggyakoribb lehetőségeket.

Hirdetés

Hirdetés

Használt ingatlan megvásárlása, bővítés és korszerűsítés nélkül

A falusi csok fele fordítható csak vásárlásra, míg a másik feléből a korszerűsítést és/vagy bővítést lehet megfinanszírozni. Ez azt jelenti, hogy kizárólag vásárlás nem finanszírozható meg ebből a támogatási formából! Ebben az esetben maradhat a sima családi otthonteremtési kedvezmény használt lakás vásárlásra: 1 gyermekre 600 ezer Ft, két gyermekre 1,43 millió Ft, míg három gyerek után 2,2 millió Ft támogatás járna. Meg lehet igényelni e mellé a fix 3 százalékos kamatozású támogatott hitelt is: két gyermek esetén 10 millió Ft, míg legalább 3 gyerek esetén 15 millió Ft a kölcsön maximális összege.

Meglévő ingatlan bővítése és/vagy korszerűsítése

Akár egy már meglévő ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére is igényelhető falusi csok és falusi csok hitel, ám ebben az esetben feleződik a maximálisan kapható támogatási összeg: egy gyerekkel 300 ezer Ft, két gyerekkel 1,3 millió Ft, míg három gyerekkel 5 millió Ft vissza ne térítendő támogatás igényelhető. Ezen felül két gyereknél 5 millió Ft, míg három gyereknél 7,5 millió Ft kedvezménye falusi csok hitel vehető fel. Az sem probléma, ha az adott ingatlant korábban „normál” csok támogatással vásárolta meg a család, azt nem kell visszafizetni.

Használt ingatlan vásárlása bővítéssel és/vagy korszerűsítéssel

Ebben az esetben a falusi csok támogatás fele fordítható a kiszemelt ingatlan megvásárlására, ami azonban kiegészíthető két gyereknél 10 millió Ft, míg három gyereknél 15 millió Ft falusi csok hitellel. A falusi csok támogatás másik felét a megvásárolni kívánt ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére lehet fordítani. Ez azt jelenti, hogy három gyerekkel összességében 25 millió forintból gazdálkodhat a család. 

Mi számít bővítésnek és korszerűsítésnek? 

Korszerűsítésnek minősülő munkálatok: 

  • Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése.
  • Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
  • Központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
  • Az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
  • A külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje.
  • Tető cseréje, felújítása, szigetelése.
  • Kémény építése, korszerűsítése.
  • Belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást a konyhafelújítást.
  • A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig.
  • A korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Mi számít bővítésnek?

Amennyiben a lakás hasznos alapterületét legalább egy lakószobával növelik. Ez lehet a meglévő tetőtér beépítése vagy emelet-ráépítés egyaránt, ám feltétel, hogy ezek a meglévő lakáshoz tartozzanak.

Elvárás az is, hogy legkésőbb a bővítést követően az ingatlan alapterülete elérje a minimálisan elvártat: egy gyereknél a 40 négyzetmétert, két gyereknél az 50 négyzetmétert, három gyereknél a 60 négyzetmétert, míg négy vagy több gyereknél a 70 négyzetmétert. Látható, hogy ezt illetően igazán nincsenek túlzó elvárások.

Lényeges különbség a „normál” csok-hoz képest, hogy ez utóbbinál már a vásárláskor meg kell felelni a méretbeli elvárásoknak, mint ahogy az is feltétel, hogy az ingatlan lakható állapotú legyen. Ez utóbbiakat a falusi csok és a falusi csok hitel esetében elég utólag teljesíteni.

A falusi csok és a falusi csok hitel kiegészíthető akár Babaváró támogatással is, így a vállalt gyerekekre egyszerre két támogatási forma is igénybe vehető. A Babaváró jogosultságot itt tudjátok pillanatok alatt ellenőrizni: Babaváró kalkulátor. 

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

 

Hirdetés
Hirdetés