Betöltés

Fektess a jövőbe és keress kétszer többet az átlagnál!

szerző: Bankmonitor
2018-04-26

A felsőoktatásba ölt pénz és energia hamar meghozza az eredményét, hiszen a jövőbeli kilátások a jövedelem és az elhelyezkedés frontján lényegesen javulnak. Ha ehhez csak az anyagi háttér hiányzik a családnál, akkor sem kell lemondani a diplomáról, hiszen ezen egy speciális hitelformával, a diákhitellel könnyen segíteni lehet. Az alacsony, akár 0%-os kamat, az időben kitolt és jövőbeli keresethez kapcsolt törlesztés, mind azt segíti elő, hogy a hitelfelvétel a lehető leghamarabb megtérüljön a számunkra.

A diplomába fektetett pénz kamatostul megtérül

A különböző vállalatok nagyon gyakran hitelt vesznek fel annak érdekében, hogy egy nagyobb beruházást megvalósítsanak, amit saját önerőből éppen nem bírnának megfinanszírozni. Természetesen ennek mindig az a célja, hogy a saját tevékenységüket fejlesszék és ezáltal hosszabb távon magasabb profitot tudjanak elérni a nagyobb kapacitás vagy éppen a modernebb berendezések által. Ha alaposabban megvizsgáljuk a helyzetet, a diákhitel esetében is hasonlót tapasztalhatunk, hiszen az a célunk, hogy a felsőoktatás elvégzésével feljebb tornásszuk a jövőbeli keresetünket.

A diákhitel azok számára jöhet jól, akik alapvetően nem tudnák saját zsebből/szülői segítséggel finanszírozni a diplomájukat és annak a járulékos költségeit, viszont a jövőjüket szeretnék biztosítani. Könnyen belátható az előny, hiszen a diplomával az ember sokkal biztosabban el tud helyezkedni, ráadásul a statisztikák tanulsága szerint az elvárható jövedelem is legalább kétszer nagyobb, mint a felsőoktatási végzettséggel nem rendelkezőknél.

Lényegében arról van szó, hogy a jelenben vállaljuk a hitel költségeit, ugyanakkor ezért cserébe egy esélyt kapunk a magasabb jövőbeli jövedelemre. Ez alapján a diákhitel felfogható egy befektetésként is, ami számunkra a jövőben kamatostul megtérül, akárcsak az említett vállalati beruházás esetében.

Ugyanakkor a diákhitel több szempontból is speciális hiteltípust jelent. Kezdjük ott, hogy ennek a törlesztését nem kell azonnal elkezdeni, és fedezet felajánlás, illetve konkrét jövedelemelvárás sem párosul hozzá. A törlesztés során a jövőben megszerzett jövedelem számít, ráadásul a törlesztő is ennek az arányában lesz meghatározva.

Tegyük hozzá, hogy a diákhitelnek két fajtája is létezik, amelyek működése igen hasonló, ugyanakkor a felhasználásban és az igényelhető hitelösszegben jelentős különbségek rejlenek. A Diákhitel1 gyakorlatilag bármire elkölthető szabadon, míg a Diákhitel2 az önköltséges képzésnél a tandíj finanszírozására használható fel. A hitelkamat szintje is mellettünk áll a finanszírozás során, hiszen a Diákhitel2 kamata jelenleg 0%-ra csökkent, ugyanakkor a Diákhitel1 is rendkívül alacsony 2,3%-os kamatozással érhető el.

Hasonló, hogy a törlesztési időszak első két évében minimálbér mértéke alapján számolják a havi kiadást, utána pedig a két évvel korábbi jövedelem alapján határozzák meg a törlesztőt. A Diákhitel1-nél az általános gyakorlat szerint a jövedelem 6-9%-a lesz a törlesztő, míg a Diákhitel2-nél a jövedelem nagyságától függően 4-11% közé esik a havi kiadás. Amennyiben a jövedelem azt is megengedni, hogy a kötelező törlesztőn felül is forgassunk a hitelbe, azt is érdemes kihasználni, hiszen korlátlan számú és költségmentes előtörlesztési lehetőséget biztosít a konstrukció.

A Diákhitel1 esetében van nagy felelősség a vállunkon, hiszen a hitel felhasználásban szabad kezet kapunk, ugyanakkor azt célszerű kizárólag a felsőoktatással kapcsolatban felhasználni (például lakhatás). Tehát nem árt észnél lenni, ugyanis ez esetben biztosítható, hogy a jövőbeli kereset terhére felvett hitel tényleg megtérüljön és annak az előnyeit majd ki is tudjuk élvezni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön igénylés: melyik banknál mi a feltétel?

2018. 10. 03.

Alkalmazotti jövedelem? Külföldön megszerzett jövedelem? Vállalkozói jövedelem? Osztalék? Nyugdíj? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen jövedelemforrás mellett milyen lehetőségeid vannak személyi kölcsönt felvenni. Személyi kölcsön igénylése különböző jövedelemtípusokkal: 1. Alkalmazotti...

Nyakunkon az őszi szemeszter – Diákhitel kisokos

2018. 08. 24.

Lassan indul az újabb tanév. A felsőoktatási tanulmányok finanszírozását mindenki másképp oldja meg. Mi most röviden bemutatjuk a diákhitelt, amit fő szabályként bárki igénybe vehet 45 éves kor alatt, ha...

Miért jobbak nálunk a portugálok?

2018. 08. 11.

Magyarország és Portugália területe és népessége hasonló nagyságú. A nemzeti jövedelem tekintetében a portugálok, míg államadósság alapján mi állunk jobban. A fizetések terén a portugálok nyernek, míg az utóbbi 3...

Blogajánló

  • alapblog

    Hírcsokor

    1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.