Betöltés

Fektess a jövőbe és keress kétszer többet az átlagnál!

szerző: Bankmonitor
2018-04-26

A felsőoktatásba ölt pénz és energia hamar meghozza az eredményét, hiszen a jövőbeli kilátások a jövedelem és az elhelyezkedés frontján lényegesen javulnak. Ha ehhez csak az anyagi háttér hiányzik a családnál, akkor sem kell lemondani a diplomáról, hiszen ezen egy speciális hitelformával, a diákhitellel könnyen segíteni lehet. Az alacsony, akár 0%-os kamat, az időben kitolt és jövőbeli keresethez kapcsolt törlesztés, mind azt segíti elő, hogy a hitelfelvétel a lehető leghamarabb megtérüljön a számunkra.

A diplomába fektetett pénz kamatostul megtérül

A különböző vállalatok nagyon gyakran hitelt vesznek fel annak érdekében, hogy egy nagyobb beruházást megvalósítsanak, amit saját önerőből éppen nem bírnának megfinanszírozni. Természetesen ennek mindig az a célja, hogy a saját tevékenységüket fejlesszék és ezáltal hosszabb távon magasabb profitot tudjanak elérni a nagyobb kapacitás vagy éppen a modernebb berendezések által. Ha alaposabban megvizsgáljuk a helyzetet, a diákhitel esetében is hasonlót tapasztalhatunk, hiszen az a célunk, hogy a felsőoktatás elvégzésével feljebb tornásszuk a jövőbeli keresetünket.

A diákhitel azok számára jöhet jól, akik alapvetően nem tudnák saját zsebből/szülői segítséggel finanszírozni a diplomájukat és annak a járulékos költségeit, viszont a jövőjüket szeretnék biztosítani. Könnyen belátható az előny, hiszen a diplomával az ember sokkal biztosabban el tud helyezkedni, ráadásul a statisztikák tanulsága szerint az elvárható jövedelem is legalább kétszer nagyobb, mint a felsőoktatási végzettséggel nem rendelkezőknél.

Lényegében arról van szó, hogy a jelenben vállaljuk a hitel költségeit, ugyanakkor ezért cserébe egy esélyt kapunk a magasabb jövőbeli jövedelemre. Ez alapján a diákhitel felfogható egy befektetésként is, ami számunkra a jövőben kamatostul megtérül, akárcsak az említett vállalati beruházás esetében.

Ugyanakkor a diákhitel több szempontból is speciális hiteltípust jelent. Kezdjük ott, hogy ennek a törlesztését nem kell azonnal elkezdeni, és fedezet felajánlás, illetve konkrét jövedelemelvárás sem párosul hozzá. A törlesztés során a jövőben megszerzett jövedelem számít, ráadásul a törlesztő is ennek az arányában lesz meghatározva.

Tegyük hozzá, hogy a diákhitelnek két fajtája is létezik, amelyek működése igen hasonló, ugyanakkor a felhasználásban és az igényelhető hitelösszegben jelentős különbségek rejlenek. A Diákhitel1 gyakorlatilag bármire elkölthető szabadon, míg a Diákhitel2 az önköltséges képzésnél a tandíj finanszírozására használható fel. A hitelkamat szintje is mellettünk áll a finanszírozás során, hiszen a Diákhitel2 kamata jelenleg 0%-ra csökkent, ugyanakkor a Diákhitel1 is rendkívül alacsony 2,3%-os kamatozással érhető el.

Hasonló, hogy a törlesztési időszak első két évében minimálbér mértéke alapján számolják a havi kiadást, utána pedig a két évvel korábbi jövedelem alapján határozzák meg a törlesztőt. A Diákhitel1-nél az általános gyakorlat szerint a jövedelem 6-9%-a lesz a törlesztő, míg a Diákhitel2-nél a jövedelem nagyságától függően 4-11% közé esik a havi kiadás. Amennyiben a jövedelem azt is megengedni, hogy a kötelező törlesztőn felül is forgassunk a hitelbe, azt is érdemes kihasználni, hiszen korlátlan számú és költségmentes előtörlesztési lehetőséget biztosít a konstrukció.

A Diákhitel1 esetében van nagy felelősség a vállunkon, hiszen a hitel felhasználásban szabad kezet kapunk, ugyanakkor azt célszerű kizárólag a felsőoktatással kapcsolatban felhasználni (például lakhatás). Tehát nem árt észnél lenni, ugyanis ez esetben biztosítható, hogy a jövőbeli kereset terhére felvett hitel tényleg megtérüljön és annak az előnyeit majd ki is tudjuk élvezni.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.