Betöltés

Felemészti a megtakarításainkat az infláció! Hogyan tovább?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-02-08

Itthon megindult az általános áremelkedés, az év végére a jegybank várakozásai szerint a 3%-ot is megüthetjük. Ez azért okoz fejfájást sokunknak, mert egy lekötött betéttel 0,5%-ot, míg egy rövidebb lakossági állampapírral 2,25%-ot érhetünk el. Két dolgot tehetünk: vagy beletörődünk és kivárjuk a hozamok emelkedését, vagy a magasabb hozamért hosszabb távra köteleződünk el. Utóbbinál megoldást jelenthet az állampapír, de befektetési alappal is elérhetjük a céljainkat.

Egyre nőnek a problémák

Azzal nem árulunk el újdonságot, hogy a lekötött betétek, hacsak nem valami egyedi akcióról van szó, akkor nem kínálnak igazán jó megoldást számodra. Az átlagos frissen elhelyezett betétek kamatozása alig több, mint 0,5%, amiből még le kell vonnod a 15%-os kamatadót, amivel a pénzed hetedét azonnal bukod is.

A menekülőút sokatok számára a lakossági állampapír volt, ami érthető, hiszen nagyon is vonzó kamatozással lehetett (és lehet is) megvenni őket. Az év végén, ha megvásároltál egy kamatozó kincstárjegyet, akkor egy év múlva az államtól adózás előtt 2,25% üti a markodat.

Csak az összehasonlítás kedvéért, a hasonló kockázatmentes befektetések közül a lekötött betétnél ez több mint négyszer, míg a hagyományos – mindenki által megvehető – állampapírokhoz képest több mint tízszer (!) többet hoz. Igen, most egy speciális időszakot élünk, amikor ilyen helyzet is előfordulhat.

Üröm az örömben, hogy időközben az infláció is kapaszkodik felfelé, ebben az évben már 2,4% lehet az átlagos áremelkedés, viszont 2017 végén decemberben a 3%-ot is elérhetjük. Mindez azt jelenti, hogy ha nemrégiben vettünk egy lakossági állampapírt, akkor a teljesítményét a decemberi hónap éves inflációjához mérjük majd.

Az ábrán is jól látható, hogy az áremelkedés még ezt a meglehetősen magas lakossági állampapír hozamot is el tudja vinni. Persze minden viszonyítás kérdése, mert ha nem ehhez képest mérjük, hanem a többi hasonló termékhez, akkor az előnye megkérdőjelezhetetlen. Nincs mit tenni, most el kell fogadnunk azt, amit külföldön már sokan megszokhattak, hogy a biztonságos befektetések átmenetileg még az infláció mértékét sem tudják elérni.

Mit tudunk ilyen esetben tenni?

Külföldön évek óta ugyanazzal a problémával küzdenek, mint mi most. Nyilvánvaló, hogy ha a biztonságot tartod az elsődlegesnek és nem engednél a maximum egy éves befektetési időtávból, akkor meg kell elégedned ezekkel a kondíciókkal. Egy idő után a hozamok is elindulnak felfelé, de ki tudja, hogy erre hány évet kell még várni.

A legfontosabb tulajdonság, amit érdemes elsajátítanunk, az a rugalmasság. Egyrészt, pont most jött el a legjobb ideje annak, hogy ne csak az éven belüli, hanem a többéves állampapírokat is kipróbáld. A közelmúltban tudtuk meg, hogy hamarosan egy teljesen új, kétéves termékkel jelenik meg az államkincstár palettáján. De most is megvehetőek a 3,3-3,4%-ot hozó prémium és bónusz államkötvények, amelyek fő erénye, hogy a hozamemelkedést le tudják követni.

Másrészt, a megtakarásod egy részét átmozgathatod olyan befektetésekbe, melyek magasabb kockázat mellett nagyobb hozammal kecsegtetnek. Tipikusan ide tartoznak a befektetési alapok, azon belül is az abszolút hozamú és a vegyes alapok. Nem véletlenül olyan népszerűek külföldön ezek az alapok, az emberek ott is megpróbáltak mindent és belátták, hogy csak így van esélyük szemmel látható hozamot elérni.

A befektetés alapok között vannak olyan kategóriák is, melyeket érdemes elkerülni, vagy a profitot realizálni. Ide tartoznak a hazai kötvényalapok, ahol a várható hozamemelkedés komoly gondokat fog okozni. Természetes jelenség, hogy ha az utóbbi években olyan nagyot kaszálhattunk a kötvényalapokkal, akkor következnie kell egy olyan időszaknak, amikor ezek a befektetések alulteljesítők lesznek (akár veszteséget is hozhatnak).

Nézd meg, melyik állampapír hozza a legtöbbet a te igényeid szerint!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,41% 5,52% 3,95% 7,49% 1
  OTP Supra Alap 4,43% 8,02% 4,53% 15,67%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -2,86% 6,29% 4,39% 13,29%3
  OTP Fundman Alap -14,58% 5,75% n.a. 0,69%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,83% 1,50% 2,39% 4,59%5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,25% 16,74% 7,64% 6,33%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,89% 0,17% 3,28% 4,14%7
  OTP Trend Alap 18,66% 9,81% 15,56% 13,95%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Juliusz48

  Így takarékoskodjunk a nyugdíjra, ha az infláció felemészti a megtakarításokat. A kisembernek nem igazán meggyőző az abszolút hozamú alap, amihez eleve tőkeszámla kell. Biztosan akarja tudni, hogy a pénzét visszakapja, ezért teszi állampapírba..

 2. IRAman

  Ezért kell devizát váltani. Usa dollár meg svájci frank. Ezek lassan de folyamatosan emelkednek. Egy a lényeg: a forintot el kell felejteni, ha megtakarításról van szó.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.