Betöltés

Felfedjük, milyen nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz, ha baj érne!

szerző: Bankmonitor
2017-04-20

A nyugdíjig hátralévő idő sokaknak még kellően hosszú ahhoz, hogy valami váratlan esemény bekövetkezzen: komolyabb betegség, egy baleset, vagy bármilyen egyéb tragédia is történhet addig. A sors kiszámíthatatlan. Vagy éppen ellenkezőleg: biztosan tudod, hogy nyugdíjig tartogatnak számodra valamit az égiek, (például egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedsz), de szeretnél a családodról gondoskodni. Megmutatjuk, hogyan működnek a nyugdíj-megtakarítások ezekben a helyzetekben!

A legrosszabb forgatókönyv

Amikor az általunk a legjobbnak tartott nyugdíjcélú megtakarításról, az önkéntes nyugdíjpénztárról beszélgetünk, viszonylag hamar előkerül a kérdés: „Örökölhető-e?”. A megnyugtató válasz, hogy természetesen igen.

 • Ha a szerződéskor kedvezményezetett jelölsz meg, akkor amennyiben valami tragédia történik veled, a kedvezményezett(eid) rövid időn belül megkapják a pénztárban lévő vagyonod.
 • Amennyiben nem adtál meg kedvezményezettet, akkor a törvényes örökös(ök)höz kerül a pénz.

Mindkét esetben szabadon elkölthetik az egész összeget az örökösök, de akár saját önkéntes nyugdíjpénztári számlájukat is gyarapíthatják vele.

Ez a kérdés különösen azok számára fontos, akik már ismert betegségük miatt kiszorulnak a biztosítási piacról. Ugyanis, a biztosítók kizárnak minden olyan biztosítási eseményt, ami egy már ismert betegségből adódik. Bikkfanyelvről lefordítva ez annyit jelent, ha a biztosítási szerződés megkötésekor már valaki gyógyíthatatlan beteg, és ennek következtében meghal, akkor a biztosítás nem fizet. (Legyünk őszinték, ha ez nem zárnák ki a biztosítók, akkor minden gyógyíthatatlan beteg néhány tízezer forintért milliókat hagyhatna a családjára.)

Viszont az ilyen helyzetben lévőknek is van megoldás, ha a családjukról szeretnének gondoskodni. Az önkéntes pénztárral ki tudják használni az adójóváírást (a befizetett összeg 20%-a, évente maximum 150 ezer forint értékben), és haláleset esetén könnyen hozzáférhető, mégis tisztességes hozammal (10 éves átlaghozam 6,5%) befektetett örökséget tudnak biztosítani szeretteiknek. Természetesen ilyen esetekben a havi pár tízezres befizetések helyett a nagyobb összegű (több milliós tételek) egyszeri befizetések a gyakoribbak.

Tudni szeretnéd, hogy mekkora összeget gyűjthetsz össze a nyugdíjig? Használd keresőnket és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Másfajta tragédiák

Sajnos az a forgatókönyv is elképzelhető, hogy olyasvalami történik veled, ami miatt neked lesz szükséged pénzre. Ilyen lehet egy baleset vagy betegség utáni maradandó egészségkárosodás. Természetesen fontos az egészségkárosodás mértéke, és hogy a takarékoskodás megkezdése után mikor történik. Feltétel továbbá az is, hogy az egészségkárosodás tartós legyen.

Amennyiben az egészségkárosodás mértéke akkora, hogy az rokkantsági ellátásra jogosít, akkor az a kérdés, hogy 10 éven belül szerződél-e? Amennyiben régebbi a szerződésed, mint 10 év, akkor egyszerűen nyugdíjba mész: havonta járadék formájában, vagy egy összegben, esetleg egy részét egy összegben, egy részét járadék formájában adómentesen kiveszed a megtakarításaidat, mint a normál öregségi nyugdíjellátás esetén.

Természetesen ezt nem kötelező. Amennyiben a családi kasszát nem rengeti meg a tragédia, és az egészségkárosodás után még jövedelmed is keletkezik, dönthetsz úgy, hogy tovább folytatod a megtakarítást. De amennyiben mégis úgy döntenél, hogy nem fizeted többé a díjat, az összeget még a pénztárban hagyhatod, hogy később felhasználd.

Amennyiben a szerződés megkötését követő 10 éven belül történik meg a baj, akkor is választhatod, hogy kikéred a pénzed az önkéntes nyugdíjpénztárból. Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogyan tudsz kivenni pénzt a nyugdíjpénztárból a várakozási idő letelte előtt (röviden összefoglalva 15% személyi jövedelemadót és 22%-os egészségügyi hozzájárulást is kell fizetned). Fontos változás ehhez képest, hogy ha a kifizetést rokkanttá nyilvánítás alapján kapunk, akkor az adómentes lesz a törvények szerint (nincs szja és eho sem).

Abban az esetében, amikor 10 éven belül történik meg a tragédia, másik lehetőséged, hogy bizonyos fokú egészségkárosodás (munkaképesség bizonyos fokú elvesztése) esetén átléphetsz az önkéntes pénztárak másik két fajtájába egészség- vagy önsegélyező pénztárba.

Az átlépés feltétele a viszonylag magas fokú egészségkárosodás (40% felett), illetve hogy a munkaképességedet legalább 50%-ban elveszd. Ám azzal, hogy más típusú pénztárba léptél át, nem változik meg az elbírálás és a pénzt adómentesen felhasználható. Egyrészt az önsegélyező pénztár alapvetően alkalmas gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, gyógykezelések mellett a jelzálog hitel törlesztésén keresztül a kieső jövedelem pótlásáig. Ez utóbbi körébe tartozhat a

 • táppénzellátás miatt kieső jövedelem pótlása,
 • rokkantsági járadék, ápolási díj kiegészítése
 • megváltozott munkaképesség illetve baleseti járadék miatti jövedelem pótlása
 • és a munkanélküliség miatt kieső jövedelem pótlása.

Tehát az átlépéssel is könnyedén adómentesen hozzájuthatunk az önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtött megtakarításainkhoz, így a korábban nyugdíjcélú-megtakarításunk a mindennapi életünkben is segíthet.

1 Hozzászólás

 1. Cserna Piroska

  Tisztelt Szakértő! Párom 60 éves nem vagyunk házasok csak élettársi kapcsolat van köztünk 1 éve. Ha bármi történne vele mit kaphatok utána. Ő még nem nyugdijjas. Válaszát előre is köszönöm.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.