Betöltés

Felfedjük, milyen nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz, ha baj érne!

szerző: Bankmonitor
2017-04-20

A nyugdíjig hátralévő idő sokaknak még kellően hosszú ahhoz, hogy valami váratlan esemény bekövetkezzen: komolyabb betegség, egy baleset, vagy bármilyen egyéb tragédia is történhet addig. A sors kiszámíthatatlan. Vagy éppen ellenkezőleg: biztosan tudod, hogy nyugdíjig tartogatnak számodra valamit az égiek, (például egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedsz), de szeretnél a családodról gondoskodni. Megmutatjuk, hogyan működnek a nyugdíj-megtakarítások ezekben a helyzetekben!

A legrosszabb forgatókönyv

Amikor az általunk a legjobbnak tartott nyugdíjcélú megtakarításról, az önkéntes nyugdíjpénztárról beszélgetünk, viszonylag hamar előkerül a kérdés: „Örökölhető-e?”. A megnyugtató válasz, hogy természetesen igen.

 • Ha a szerződéskor kedvezményezetett jelölsz meg, akkor amennyiben valami tragédia történik veled, a kedvezményezett(eid) rövid időn belül megkapják a pénztárban lévő vagyonod.
 • Amennyiben nem adtál meg kedvezményezettet, akkor a törvényes örökös(ök)höz kerül a pénz.

Mindkét esetben szabadon elkölthetik az egész összeget az örökösök, de akár saját önkéntes nyugdíjpénztári számlájukat is gyarapíthatják vele.

Ez a kérdés különösen azok számára fontos, akik már ismert betegségük miatt kiszorulnak a biztosítási piacról. Ugyanis, a biztosítók kizárnak minden olyan biztosítási eseményt, ami egy már ismert betegségből adódik. Bikkfanyelvről lefordítva ez annyit jelent, ha a biztosítási szerződés megkötésekor már valaki gyógyíthatatlan beteg, és ennek következtében meghal, akkor a biztosítás nem fizet. (Legyünk őszinték, ha ez nem zárnák ki a biztosítók, akkor minden gyógyíthatatlan beteg néhány tízezer forintért milliókat hagyhatna a családjára.)

Viszont az ilyen helyzetben lévőknek is van megoldás, ha a családjukról szeretnének gondoskodni. Az önkéntes pénztárral ki tudják használni az adójóváírást (a befizetett összeg 20%-a, évente maximum 150 ezer forint értékben), és haláleset esetén könnyen hozzáférhető, mégis tisztességes hozammal (10 éves átlaghozam 6,5%) befektetett örökséget tudnak biztosítani szeretteiknek. Természetesen ilyen esetekben a havi pár tízezres befizetések helyett a nagyobb összegű (több milliós tételek) egyszeri befizetések a gyakoribbak.

Tudni szeretnéd, hogy mekkora összeget gyűjthetsz össze a nyugdíjig? Használd keresőnket és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Másfajta tragédiák

Sajnos az a forgatókönyv is elképzelhető, hogy olyasvalami történik veled, ami miatt neked lesz szükséged pénzre. Ilyen lehet egy baleset vagy betegség utáni maradandó egészségkárosodás. Természetesen fontos az egészségkárosodás mértéke, és hogy a takarékoskodás megkezdése után mikor történik. Feltétel továbbá az is, hogy az egészségkárosodás tartós legyen.

Amennyiben az egészségkárosodás mértéke akkora, hogy az rokkantsági ellátásra jogosít, akkor az a kérdés, hogy 10 éven belül szerződél-e? Amennyiben régebbi a szerződésed, mint 10 év, akkor egyszerűen nyugdíjba mész: havonta járadék formájában, vagy egy összegben, esetleg egy részét egy összegben, egy részét járadék formájában adómentesen kiveszed a megtakarításaidat, mint a normál öregségi nyugdíjellátás esetén.

Természetesen ezt nem kötelező. Amennyiben a családi kasszát nem rengeti meg a tragédia, és az egészségkárosodás után még jövedelmed is keletkezik, dönthetsz úgy, hogy tovább folytatod a megtakarítást. De amennyiben mégis úgy döntenél, hogy nem fizeted többé a díjat, az összeget még a pénztárban hagyhatod, hogy később felhasználd.

Amennyiben a szerződés megkötését követő 10 éven belül történik meg a baj, akkor is választhatod, hogy kikéred a pénzed az önkéntes nyugdíjpénztárból. Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogyan tudsz kivenni pénzt a nyugdíjpénztárból a várakozási idő letelte előtt (röviden összefoglalva 15% személyi jövedelemadót és 22%-os egészségügyi hozzájárulást is kell fizetned). Fontos változás ehhez képest, hogy ha a kifizetést rokkanttá nyilvánítás alapján kapunk, akkor az adómentes lesz a törvények szerint (nincs szja és eho sem).

Abban az esetében, amikor 10 éven belül történik meg a tragédia, másik lehetőséged, hogy bizonyos fokú egészségkárosodás (munkaképesség bizonyos fokú elvesztése) esetén átléphetsz az önkéntes pénztárak másik két fajtájába egészség- vagy önsegélyező pénztárba.

Az átlépés feltétele a viszonylag magas fokú egészségkárosodás (40% felett), illetve hogy a munkaképességedet legalább 50%-ban elveszd. Ám azzal, hogy más típusú pénztárba léptél át, nem változik meg az elbírálás és a pénzt adómentesen felhasználható. Egyrészt az önsegélyező pénztár alapvetően alkalmas gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, gyógykezelések mellett a jelzálog hitel törlesztésén keresztül a kieső jövedelem pótlásáig. Ez utóbbi körébe tartozhat a

 • táppénzellátás miatt kieső jövedelem pótlása,
 • rokkantsági járadék, ápolási díj kiegészítése
 • megváltozott munkaképesség illetve baleseti járadék miatti jövedelem pótlása
 • és a munkanélküliség miatt kieső jövedelem pótlása.

Tehát az átlépéssel is könnyedén adómentesen hozzájuthatunk az önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtött megtakarításainkhoz, így a korábban nyugdíjcélú-megtakarításunk a mindennapi életünkben is segíthet.

1 Hozzászólás

 1. Cserna Piroska

  Tisztelt Szakértő! Párom 60 éves nem vagyunk házasok csak élettársi kapcsolat van köztünk 1 éve. Ha bármi történne vele mit kaphatok utána. Ő még nem nyugdijjas. Válaszát előre is köszönöm.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Tedd, amiket tanácsolunk, és lesz pénzed

2018. 08. 28.

A lakosság szeret költekezni. Élj a mának – szól a mondás. Ezt követik sokan a pénzügyekben is, miközben mindig érdemes lenne a jövőre is gondolnunk. Megvizsgáljuk, mire és hogyan érdemes...

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.