Félmillió ember nem hajol le az állam ajándék pénzéért – Te is kihagyod?

 • 2017.03.20.
 • szerző: bankmonitor.hu

Meglepő számok kerültek napvilágra a Fundamenta múlt heti sajtótájékoztatóján. A magyar lakosság jelentős lemaradásban van: mintha nem szeretnénk kihasználni az állam által biztosított ajándék százezer forintokat. Tények és töprengés: mi lehet a háttérben?

A lakástakarék-pénztárak (LTP) ma garantáltan a legjobb megtakarítási forma: garantált biztonság és hozam. 0%-os banki kamatok mellett 10% felett elérhető éves biztos hozam.  Első ránézésre úgy tűnik, hogy „bolond, aki nem él vele”.

A nemzetközi statisztikák szerint azonban jelentős lemaradásban van Magyarország. Ha csak a szlovák mintát követnénk, akkor 500 ezerrel több LTP szerződésnek kellene lennie az országban.

Mi lehet az oka?

Lakástakarék pénzügyi előnye ma már többnyire mindenki számára ismert. Ugyanakkor a „többnyire” szócska nem elhanyagolható: nem ritkán találkozunk olyan esetekkel, ahol pl. egy jól menő ügyvédi iroda tulajdonosa most eszmél, hogy „tényleg, ez nagyon jó lehetőség!!”

Van azonban egy aktív elutasítási ok: ha nem új ingatlan építésre használjuk fel a lakástakarékot, hanem használt lakásvásárlására, felújítására, berendezésére…stb. akkor 27%-os ÁFA-t kell megfizetni. És itt van a kutya elásva: „ha ÁFA, akkor az megúszható…” különösen az építőiparban… vélekednek még ma is nagyon sokan. Amennyiben az LTP felhasználásakor számlát kell bemutatni, akkor közel pont annyi lesz az állami támogatás, amennyi az ÁFA mértéke…

Ezen a ponton rengetegen elfelejtik, hogy jelentős erővel szorítja vissza az állam a szürke/fekete gazdaságot. Elég csupán az online pénztárgépek kötelező használatára gondolni. És az intézkedések folyamatosan szigorodnak. Ha ma valaki azzal számol, hogy 4 év múlva is működik az „ÁFA nélkül minden beszerezhető” megoldás, akkor vélhetően téved.

A biztosabb megoldásra törekvőknek javasoljuk, hogy számoljanak, mit nyerhetnek:

Lakástakarék kalkulátor


Havi 20 000 Ft megtakarítással 6 év múlva 1 220 000 Ft-ot költhetsz ingatlan céljaidra.
 • Kedvezményes számlanyitás!
 • 0 Ft állami támogatás!
 • 25 000 F Erzsébet utalvány!

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Nem utolsó sorban fontos kiemelni, hogy lakáshitel visszafizetésnél nincs ÁFA tartam.

Illetve vélhetően az sem kizárható, hogy a gazdaság fehéredésével a jövőben az Európa rekorder ÁFA-szintünk is mérséklődni fog.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

52 Hozzászólás

 • Zoltán 2017-03-20 09:16:40 - Válasz

  Tisztelt Cikkszerző!
  A “…ma garantáltan a legjobb megtakarítási forma…” nagyon nem igaz!! Szerintem. Értem én, hogy nyomni kell az LTP szerződéseket, de téves, valótlan információkkal nem túl etikus.

  • bankmonitor.hu 2017-03-20 12:40:12 - Válasz

   Kedves Zoltán! Egyáltalán nem téves és valótlan információ, amit leírtunk. Tagadhatatlanul, ma Magyarországon nincs jobb kockázatmentes megtakarítási forma, ugyanis lakáscélú felhasználás esetén az állami támogatással együtt kétszámjegyű hozamot is elérhetünk. Meg lehet nézni a rivális termékeket (bankbetét, állampapír, befektetési alap) és látható, hogy nincs vetélytársa jelenleg az LTP-nek.

 • Pintér Magdolna 2017-03-20 09:39:03 - Válasz

  Én szívesen kihasználnám ezt a lehetőséget, de még havi ötezer forintot sem tudok félretenni. Úgy gondolom többen lehetünk ebben a helyzetben.

 • Bignick 2017-03-20 09:50:02 - Válasz

  “Van azonban egy aktív elutasítási ok: ha nem új ingatlan építésre használjuk fel a lakástakarékot, hanem használt lakásvásárlására, felújítására, berendezésére…stb. akkor 27%-os ÁFA-t kell megfizetni.”

  Ez nekem nem teljesen gömbölyű. Ha magánszemélytől, természete személytől (aki nem ÁFA körös) vásárolok használt lakást, házat, miért is kell ÁFA-t fizetni?

  • bankmonitor.hu 2017-03-20 12:51:39 - Válasz

   Kedves Bignick! Az áfa megfizetését mi úgy értettük, hogy az a felújításra és a berendezésre vonatkozóan kell érteni. Természetesen használt lakás vásárlásánál nem merül fel ilyen kérdés.

 • MérlegElőd 2017-03-20 12:13:51 - Válasz

  Milyen ajándék pénz az, amit ilyen alamizsnaként akarnak pótolni?
  A szolgáink ne játszanak urat! Ők minket kellene szolgáljanak.
  A többi csak homok a szembe.

 • Tóth 2017-03-20 12:26:18 - Válasz

  Jó ajándék lehet az, amit így kell nyomatni.

 • Èva 2017-03-20 13:44:39 - Válasz

  Nekem van LTP ,de sajnos nem tudom felhasználni jelzálog hitel törlasztèsre mert a közjegyzői okiratban hitel kiváltása van beírva, de mikor megkötöttem ezt az üzletkötő nem mondta. Ilyenkor mi a teendő!?

 • László Mária 2017-03-20 13:45:03 - Válasz

  Van Fundamentám, most fog lejárni (havi 20 000) De: Úgy felmentek a lakás árak, hogy ezzel csak akkor tudnék lakást venni, ha fölvennék még 4-5 millió hitelt. Ha másra használom, ugrik az állami “kamat”. Régen volt olyan, ha 8 évig fizetem, bármire használhatom. Úgy tűnik, le kell mondanom az állami segítségről, nem tudok lakást venni. Nem szeretnék 10 évre eladósodni. (Felújításra, bútorra nincs szükségem.) NAGYON megbántam, hogy fizettem 4 évig, de szívesen fizetném tovább, ha BÁRMIRE költhetném. Amikor elkezdtem, 5 millióért is volt használt lakás, most 8 alatt sincs.

 • eeddie 2017-03-20 13:48:02 - Válasz

  Nekem sincs lakástakarékom jelenleg. De én az intézmény megléte óta már 4 szerződést végigvittem, kettőt gyerekeimnek, kettőt saját részre. És mivel megszűnt a 8 év utáni pénzfelvételi lehetőség nem nyitok újat. Frissen felújított házzal nem látom értelmét.

 • Pék Róbert 2017-03-20 14:02:13 - Válasz

  Zoltán véleményével tökéletesen egytértek. Saját bőrömön megtapasztalva az LTP komoly árnyoldalait.

 • Pisti 2017-03-20 14:03:36 - Válasz

  Nem tudom ki írta a cikket de pár dologgal nincs tisztában! A maximális megtakarítási összeg 20.000Ft minden hónapban! Az éves állami támogatás 72.000Ft. Egy évben befizetek 12×20.000-et ami 240.000 erre még ad az állam 72.000-et az 312.000 egy évben. A 72.000 az kicsit több mint 30%-a 240.000-nek! Tehát az 30%-os hozam. ÁFA-t mindenre fizetünk ami a forgalomba részt vesz hiszen a neve is Általános Forgalmi Adó! Tehát tök mindegy hogy állami támogatásból veszem az új bútort vagy nem abból mert akkor is ki kell fizessem az ÁFA-t. Tehát ha van állami támogatásom akkor annyival többet tudok elkölteni új bútorra! Ez az én véleményem!

  • bankmonitor.hu 2017-03-20 16:24:34 - Válasz

   Kedves Pisti! Tegyük tisztába a dolgokat. Egyrészt a 240 000 forintnak a 30%-a pontosan 72 000 forint, ami logikus is, mert az állami támogatás a befizetésekre jár. Másrészt, a hozamot minden esetben évesítve kell nézni (nem elosztani egyszerűen az állami támogatást a befizetéssel), márpedig ha így teszünk, akkor valóban a legjobb esetben is kicsivel 10% feletti hozam jöhet ki. Harmadrészt, több fajta ÁFA kulcs is van, de a legtöbbször az az érv az LTP ellen, amit mi is bemutattunk a cikkben. Egyszerű példával élve, ha kifestetek otthon, akkor találunk olyan szobafestőt, aki számla nélkül olcsóbban megcsinálja, de ha számla kell (ezt kéri a lakástakarékpénztár is), akkor már drágább lesz érthetően. Persze, ha azt nézzük, hogy mindenki jogkövető és rendesen befizeti az adót, akkor ennek a kérdésnek nem is kellene felmerülnie.

 • Márton 2017-03-20 14:27:01 - Válasz

  A F…menta: 80e ft-os számla, 3 szla vezetési díj, 3 hónapig nuku lóvé, majd utána, addíg nekik cseng:), Lejárat előtt 8 hónappal már nem foglalkoznak a kuncsafttal ( némi pénzmagot előre felvenni fűtéskorszerűsítésre, mert büntivel fenyegetnek). Adja meg a tel.számát ( megvan egyébként) visszahívjuk……
  STB
  Borzasztó ügyfélbarát, ha ingyen kínálnák sem kötnék még egyszer!!!!!!!!!!! Ja, de tuti kocsikkal furikáznak.

 • Szabolcs 2017-03-20 14:39:21 - Válasz

  Az Áfa megfizetés a felhasznált alap anyagokra vonatkozik, mivel azokat számlával kell igazolni… Maga a megtakarítás kamatadó és Áfa mentes. Ilyen feltételekkel és Garanciával nem találsz mást a piacon. Meg lehet nézni összességében mit vállal az ügyfél és mit kap érte, milyen garanciával és biztosítékokkal… a befektetésről meg annyit, hogy ilyen kis összegek elhelyezésével máshol mit tudtok kihozni? és milyen feltételekkel? Aki sajnos nem tud félre tenni az érdeklődjön a Karrier lehetőség után, adott esetben kiegészítő vagy fő jövedelmet tud szerezni.

 • Zoltán 2017-03-20 15:11:21 - Válasz

  Tisztelt Cikkíró!
  Bár a termék (LTP) valóban nem rossz, de a fentebbi hozzászólásomban idézett mondatot – “…garantáltan a legjobb megtakarítási forma…” – továbbra is kifogásolom: egy nyugdíj biztosításnál az állam az éves befizetés 20 %-át írja jóvá az SZJA-ból (természetesen felső határ itt is, ott is van), tehát az rögtön egy 20 %-os hozammal ér fel. Ehhez jön még az adott biztosító társaság által elért hozam…

 • Tuti 2017-03-20 15:47:32 - Válasz

  Van egy kis prücök! El kell számolni vele számlákkal. Ezt sok mindenki nem teszi szívesen!

 • FL 2017-03-20 15:56:41 - Válasz

  A futam idő vége előtt majd hoznak valami f….sz törvényt hogy nehogy már jól járjon a csóró !!!

 • Zsolt 2017-03-20 16:51:19 - Válasz

  A tájékozatlanság avagy a félretájékoztatás sületlenséget szül, és negatív reklámot. Nem baj, akinek segített, nagyon jól tudja, hogy mekkora előny. Akinek meg nem kell az “ingyen” pénz, az ne sírjon, hogy kevés. Szép napot!

 • Tomi 2017-03-20 17:39:42 - Válasz

  Azért 30 évesen kötni egy nyugdíjbiztosítást 35 évre, elég bátor dolog. Az LTP pedig rövidtávú és OBA garanciával bír. Mi van ha megszűnik a 20% adójóváírás, mi van ha borul a gazdaság és nem lesz hozam. Illetve lesz az, csak mínuszban?

  Az LTP kiszámítható és rugalmas és kockázatmentes. Ezek egy nyugdíjbiztosítás esetén nem feltétlen mondhatók el. Ha már nyugdíj ott az Önkéntes nyugdíjpénztár.

  Hitelt és érdemesebb hosszabb távra felvenni alacsonyabb törlesztővel és a hitellel egyszerre indítani LTP-ét és azt bele törleszteni, aztán még egyet és még egyet. Vagy akár egyszerre többet, élethelyzettől és jövedelemtől függ.

 • Csaba 2017-03-20 19:31:03 - Válasz

  A cimben emlitett 500.000 embernek nincs megtakaritása, és esélye sem a számlanyitásra, minimálbérből nem lehet.

 • egy anya 2017-03-20 19:50:57 - Válasz

  2 millióból mit tudsz venni? ….semmit sem ! Ez csak arra jó hogy bele kényszerítsék egy hitelbe….a másik az hogy ki tud félre rakni havi 40 ezret?

 • Zsolt 2017-03-20 20:46:09 - Válasz

  A cégek biztosan lehajolnak a saját pénzükért!
  Részlet a szerződési feltételekből. A lényeg, hogy az Ő hasznuk meglegyen.
  6. § A számlanyitási díj
  (1)
  A lakás-elôtakarékoskodó köteles a Lakás-takarékpénztárnak a számlanyitási díjat és
  a szerzôdéskötéshez tartozó egyéb díjakat (pl. zárolás díja, biztosítási szolgáltatási díj)
  az ajánlat megtételekor elôre megfizetni. A számlanyitási díj nagyságát a szerzôdéses
  összeg %-ában kifejezve a módozatra vonatkozó melléklet tartalmazza, ezt a
  megtakarításokon felül kell a lakás-elôtakarékoskodónak megfizetnie. Mindaddig,
  amíg a számlanyitási díj teljes összege nincs megfizetve, a Lakás-takarékpénztár
  minden befizetést erre számol el. Ha a lakás-elôtakarékoskodó írásban nyilatkozik
  arról, hogy adott összeget a szerzôdéskötéshez tartozó díjtartozás (pl. zárolási díj)
  kiegyenlítése érdekében fizetett meg, a Lakás-takarékpénztár a megtakarítási idô
  (lásd 1. § (5) bek.) kezdetét ennek megfelelôen módosítja.
  (2)
  Ha a szerzôdéskötést követô 120 napon belül a számlanyitási díj teljes megfizetése
  nem történik meg, a Lakás-takarékpénztár a lakás-elôtakarékossági szerzôdést
  felmondhatja. Ebben az esetben a Lakás-takarékpénztár nem köteles a számlanyitási
  díj már megfizetett részét a lakás-elôtakarékoskodónak visszatéríteni.
  Számlanyitási díj
  a szerzôdéses összeg 1%-a beleértve a hitelt.
  link to fundamenta.hu

 • Violetta 2017-03-20 23:55:11 - Válasz

  Igen. 80e ft számlanyitási díj. Nézd meg légyszi a lakáskasszákról szóló törvényt: az írja ki, hogy 1%. Ja, hogy a többi ingyenesnek hirdeti és suttyomban szedi be? Meg is büntette őket a GVH. Nem foglalkoznak az ügyféllel??? Nem tudom kinél nyitottad a számlád…de kérlek ne általánosíts! Mindenhol, minden munkahelyen előfordul egy-két link alak. Sajnálom, ha pont kifogtad. Tuti autók? Igen. Mindenki magának veszi. Épp csak ráteteti a matricát. Irígykedsz? Gyere és próbáld ki. Nyugodtan keress meg facebookon.

 • QE 2017-03-21 04:44:55 - Válasz

  Majd lehajolok 100ezer forintért, amikor a Questor, az MNB ellenőrzése alatt 2 milliót tüntetett el a számlámról, aminek 0 az esélye hogy visszafizessék…

 • Balázs 2017-03-21 08:38:20 - Válasz

  Mi történik, ha mindenki “lehajol” érte?
  Az államnak nincs pénze, az adófizetők (dolgozók, cégek) pénzével gazdálkodik. Leegyszerűsítve, ha az állam mindenkinek “ad”, akkor ugyanolyan költségvetési egyenleg mellett azt a pénzt vagy beszedi pluszban adókban, vagy elvonja más területekről. Így végeredményben azt a pénzt kapná vissza az ember, amit tőle beszedtek, úgy, hogy feltételekhez kötik, hogyan/mire költheti el, és a lakástakarékok híznak a jutalékokon. Így, ha mindenki igénybe venné, akkor senki nem nyerne vele semmit.
  Nem lenne egyszerűbb ezt a pénzt el sem vonni adókban?

  Ami haszna lehet társadalmi szinten:
  – gazdaság fehérítése: számlák kellenek mindenről
  – röghöz kötés: aki ilyet nyit, az kisebb valószínűséggel vándorol ki.

  Utóbbiaktól függetlenül, nekem valahogy nagyon nem szimpatikus ez az egész konstrukció…

 • Vica 2017-03-21 09:02:50 - Válasz

  Sziasztok!
  Minden embernek szüksége van bizonyos biztonságra, függetlenségre nekem a Fundamenta adta meg. 2 lakásszámlát fizettem 5 éven keresztül amellyel szüleim segítsége nélkül is sikerült házat vennem, ami a fundamenta megtakarításaim előtt lehetetlennek tűnt. Adott egy életcélt egy biztos jövő felé vezető utat. Kívánom mindenki találja meg a saját jövőjének az ajtaját. Megértem én hogy kevés pénzből kénytelenek élni az emberek, de ha nincs megtakarításra 40.000 ft-ja, hogy szeretne valaki hitelt fizetni később?

 • szocske 2017-03-21 09:21:58 - Válasz

  Két valódi okot látok amiért nem használják ki az emberek:
  – sokan eleve nem tesznek félre egy fillért sem, mert nekik nem jut rá (persze cigire/kannásborra stb. jut, de ebbe ne menjünk bele, messzire vezetne)
  – sokan nem terveznek előre 1 hónapra sem, nemhogy 4 évre előre tudják, hogy lesz lakáscéljuk

  Bónuszként a fundamenta a november óta húzódó banki háttér átalakításával rengetegett rontott az amúgy sem jó hozzáálláson.
  Számtalan ismerőstől hallom, hogy ők aztán LTPt soha, mert hogy megszívta most a fundamentával a cimbora, mert a 30 napra ígért de 3 hónapig húzódó hitelügyintézés miatt bukta a lakást amit kinézett stb. És mindenkinek van 1-2 ilyen ismerőse, aki pórul járt.

 • szocske 2017-03-21 09:27:51 - Válasz

  @Zoltán, tényleg azt a nyugdíjbiztosítást hozza fel ellenpéldának, ahol bár van 20% adókedvezmény, azt akár teljes egészében elviszi a biztosító jutaléka…
  Mivel a nyugdíjbiztosításoknál költségek részben nem az adott évi befizetésre, hanem a teljes tőkére vonatkoznak, így a 10. évtől könnyen lehet, hogy többet elvisznek a költségek, mint az adott évi hozam + adókedvezmény.
  A nyugdíjbiztosítástól még a párnaciha is jobb, nemhogy az LTP…
  A nyugdíjbiztosítással ketten járnak jól:
  – a biztosító
  – az ügynök

  Az ügyfél viszont nagyon sokat veszít, ha ezt választja pl. Önkéntes nyugdíjpénztár helyett, ahol a költségek csupán az adott évi befizetést terhelik, nem a teljes számlán lévő tőkét…

 • Kkondor Bp 2017-03-21 11:44:38 - Válasz

  Lassan 20 éve különböző cégeknél nekünk LTP-ink. Több sorozat már lejárt. Mindenhol rendben kifizették. Persze volt, hogy a papírozással molyolni kellett. Az OTP-nél kezdtük, aztán a Fundinál, most megint OTP-sek vannak. Minden családtagomnak van. Nagy a családom, 4 gyerek, 4 testvére, hazástársait, gyerekeik, feleségem, családtagjai, stb. Ha összeszámolom majdnem 30 emberről tudok csak a családban, akinek volt és van és mindig mindent mindegyiknek kifizették. Nyilván mint minden banknál itt is vannak szigorú előírások, amiket rendesen be kell tartani. De ennyi pénzzért megér.

 • György 2017-03-21 12:52:06 - Válasz

  Mi nem kaptunk szocpolt 3 gyermeket nevelőnk.
  116000Ft fizetünk hitelre. De ha tehetem,van Ltp indítva.
  Legalább ennyit kapok az államtól.
  Lakásra mindig lehet költeni.

 • JD 2017-03-21 12:57:18 - Válasz

  Ez nagyon gáz, hogy ilyen támogatói tartalmat nyomnak már itt is….

  Más hírportálokon civilizáltan oda van írva, hogy “szponzorált” vagy “támogatói” tartalom. A cikk stílusából nézve, ez bizony egy hátszéllel íródott cikk…

  • bankmonitor.hu 2017-03-21 13:44:40 - Válasz

   Kedves JD! A támogatói vagy szponzorált tartalmat akkor tüntetik fel, ha azért valamely megrendelő fizetett. Például, ha egy kenyeret a “Legjobbpék” nevű kitalált cég akarná reklámozni, akkor olyan cikket íratna, amiben a “Legjobbpék” kenyerét dicsőítik, és nem azt, hogy együnk kenyeret, mert mennyire jó dolog. Nem véletlenül itt nincs feltüntetve a szponzoráció, hiszen nem erről van szó. Egyszerű figyelemfelhívás a cikk, ami jó megtakarítási tippet ad, hogy az állami támogatással együtt minél többet tudjunk a lakáscéljainkra fordítani. Érdemes lenne ezt átgondolni és utána véleményt alkotni.

 • Garázs 2017-03-21 16:20:23 - Válasz

  Az LTP a második legjobb megtakarítási forma, az első az egészség és önsegélyező pénztár, ahol 12%-nál kezdődik a hozam, de 16-ra is felmegy 100 000,- Ft. éves befizetés felett. Nem parkol négy évig benne a pénzem, hiszen 180 nap után már felhasználható többek közt lakáshitel törlesztésre is.

 • ricsó 2017-03-21 16:26:35 - Válasz

  Nem vagyok egy matematikus, de azért ebben az egész témakörben egy dolgot sehogy sem értek!
  Ha a megtakarítás mellé az állam 30%-ot tesz, abból a végén miért lesz csak 10% hozam?

 • Nagy Zoltán 2017-03-21 18:36:37 - Válasz

  Nyugdíj Előtakarékossági Számla!!!!!
  Befizetés+átlag 7% hozzam+évi 20% szja jóváírás(évi 100.000 Ft is lehet .függ a befizetett adótól),
  Tartós Befektetési Számlává alakítható ami 5 év után adómentes.Ha meg dől a gazdaság dől az LTP és minden.Egyébként meg minden megtakarításból lecsipegetnek a hiénák. 😀 Üdv:Zoli

 • Etus 2017-03-21 19:24:57 - Válasz

  Szép, szép, de nehogy azt gondolja valaki, hogy a Pénzintézetek csak úgy dobálják hozzánk a százezreket. Akinek kevés jut havi megtakarításra, ahhoz nem dől a bank pénze. Akinek sok van, hát annak nem kell a támogatás. A bankok olyanok, mint a lila köd! Ígéretek vannak, hüha, de jól jár az ügyfél, aztán felszáll a köd, és ott pofára esés.

 • Laci 2017-03-22 09:30:14 - Válasz

  Én néztem a Fundamenta portfóliót. Ha levesszük az állími támogatást, akkor 2-3% körül van a kamat egy 4 éves befektetésen. Ami vicc, hogy a 12 évesen -1%, azaz MINUSZ 1 %… szép kis befektetés.
  Az állími támogatással persze el lehet adni. De az milyen, hogy odaadom a pénzem 12 évre, és még én fizetek érte? 🙂

 • Laci 2017-03-22 09:32:56 - Válasz

  Ja, és valami 100 000 Ft lett volna a 12 évesre a számlanyitási díj..hehe

 • kwt 2017-03-22 10:25:04 - Válasz

  A 4 év nagy idő, a 40 e Ft meg sok egy átlagos családnak. A fizetések meg megalázóak így ennél van a gond. Egyszerűen nincs rá ekkora fedezet…
  Kedves bankmonitor.hu! A magyar fizetésekkel és annak európai reál összehasonlításával is kellene már foglalkozni egyszer. Mert ugye, ahol van – lehet – megtakarítás, ott lehet befektetés is. Nem ilyen egyszerű a dolog, de ez a lényeg.. Erre mikor szánnak egy kis időt…?
  Így tényleg úgy tűnik, mintha “erőltetné” a dolgot valakik hatására. Nem kell csodálkozni egyébként, hogy a sok Hülye – más néven politikus – hatására és lopós ízű lehetőségekben már nem hisz az ember…
  De tisztelet a jó szándékuknak!

 • kot 2017-03-22 23:38:20 - Válasz

  Állítólag a szocializmus (kommunizmus) abba bukott bele, hogy az állam jótékonyan osztogatott, adta az ajándék pénzeket. Mivel az állam továbbra sem tud másból pénzt csinálni, mint a fosztogatásból, én kifejezetten gazdaságilag hibásnak, erkölcsileg undorítónak találom az osztogatás-fosztogatás rendszerének továbbélését. Ki mosógépre, ki gumipitypang termesztésre, erre és arra, többnyire hiábavalóságokra kap “támogatást” a “jótékony állambácsitól”. Ezek között üdítően nemes cél a lakáshoz juttatás, de meggyőződésem, hogy nem a mannát kellene várni, hanem olyan bérét kellene adni, kapni, amiben benne van a kaja, pia és egyebek mellett a lakhatás költsége is.
  Az uniós támogatásokkal még inkább ez a helyzet. Nem megnehezíti, hanem lehetetlenné teszi a gazdasági a piaci tisztánlátást és bizton állítom, hogy ehhez képest, ami itt ma megy, még a szocialista gazdaság is egy átlátható, racionális szisztéma volt.

 • Bánegressy 2017-03-23 11:12:20 - Válasz

  Szánom-bánom, de én is kihagytam. Annak idején attól tartottam, h ez is valami bebukó piramisjáték, lesz. Az állami támogatás, egyáltalán az állami szerepvállalás sem nyugtatott meg, amit később(jóval, mint ahogy először megkerestek) igazoltnak véltem látni az egyébként teljesen más ügy manyup pénzek lenyúlása miatt. Szóval a bizalom. Most meg itt állok jócskán a nyögdij korban és sürgősen kéne X nem kis összeg a házfelújításhoz. Idő, távlat már nincs igazán várni, félreteszegetni, legfeljebb valami jó kis sírhelyre örök megváltással.

 • Anikó 2017-03-23 12:24:02 - Válasz

  Hogy miért nem ??? MERT MIBŐL ??????? Azért mert akinek segítség és szüksége lenne, erre a támogatásra ,Annak nincs mit megspórolnia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! UGYAN ÚGY ,AHOGY ,AHOGY A CSOK-OT SEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Megint csak azoknak lesz még több ,akiknek, már amúgy is sok van !
  Próbálj félre tenni ,albérlet és 5 gyerek mellet , ha a tisztességes munkádat, csak a minimálbérel honoráljak, (a pénzben bővelkedők ) ! És ne gyertek azzal minek 5 gyerek ,mert ha sehol se lenne ,csak 1 vagy egy se ,nem lenne miből nyugdíjatok ! Hogy a minimálbéről már ne is beszéljünk
  Mert mi vissza adtuk a befizetett forintjaikat szüleinknek, ti nekünk, a gyerekeitek ,pedig nektek fizetik vissza a befizetni !

 • konya gabi 2017-03-23 13:39:30 - Válasz

  Én jónak tartom ezt a megtakarítást ! Nekem már a 3. Fundamenta szerződésem van. Az elsőn magamnak vettem lakást, a másodikon a hugom vett házat, most a 3.-at fizetem, ezt a lakás felújítására fogom használni és talán még 4. is lesz a gyerekem lakására.
  k.lné

 • Krisztián 2017-03-24 08:25:20 - Válasz

  Nem “ajándék pénzről” van szó, hiszen fizetni kell érte, havonta.

 • Kukac 2017-03-24 17:05:46 - Válasz

  A nyugdíjpénztáram is államilag garantált volt, mégis elúszott kb 10 millám.

 • Balu 2017-03-27 15:04:26 - Válasz

  Ez a LTP egy nagy szar ebben a formában tele van kötötségekkel így nem is fogják igénybe venni! Fix összegek vannak amit kötelezö havonta fizetni fix a lejárati idő ami hosszabitható ugyan de akármelyiket válasza az ember fix az elköltés ideje mindenről számla kell! Én pl 20 évet lehuztam az építőiparban a jó szakik már rég külföldön vannak vagy mással foglalkoznak a kóklerok meg ne jöjenek oda hozzám számlát adni akkor megcsinálom magamnak de én magamnak meg nem tudok számlát adni így akármennyire jól hangzik a 30% szart se ér az szemben sokkal többen fizetnék ha ugy mint Romániában 5 évig fizethetö de nincs kötelező kvóta havonta hanem évi egyszer is lehet fizetni bármennyit természetesen a befizetett öszeg után kapja csak a kamatot is és 5 év után szabad felhasználású bármire költhető nem kell számla semmi.

  • bankmonitor.hu 2017-03-27 15:39:39 - Válasz

   Ezzel a véleményével az elhanyagolható kisebbséghez tartozik. A tavalyi évben rekordot döntöttek a számlanyitások, és bármennyire is a rendszer korlátait látja, ez a lehető legjobb megoldás most lakáscélú előtakarékosságra. Lehet Ön lottómilliomos és nyugodtan telik kacslábon forgó palotára és nem kell éveket takarékoskodnia, viszont sokak számára – a semelyik másik megtakarítási termékhez nem járó – 30%-os állami támogatás az, ami a mérleg nyelvét a vásárlás felé tudja billenteni. De nem is kell feltétlenül mindezt belátni, hiszen az üzenet úgyis átmegy azok számára, akik a jó lehetőségekre lecsapnának.

 • Margit 2017-03-28 10:08:12 - Válasz

  Panelfelújítási program miatt kezdtem el a Fundamentát. Azonnal kifizettették velem a szerződéses összeg 1 %-át , ami pl 800.000 Ft esetén 8.000 Ft ! + számlanyitási díj ! Fele idő telt el, mikor megkezdődött a Panelfelújítás az épületünkben, kértem az addig befizetett pénzemet, de a Fundamenta nem adta ide, avval az indokkal, hogy még nem telt le a “szerződéses idő” ! A Saját Fundamentám terhére vagy a Társasházunk által nyitott Fundamenta terhére hitelt kellett felvennem ! Ezt sem mondták a számlanyitáskor, csak a Szerződés mihamarabbi megkötése volt a fontos !.
  Persze az újabb hitel újabb kamatok fizetésével járt ! Tehát fizettem havonta a saját Fundamenta részleteimet (kamtostúl) és + fizettem a Társasházi fundamenta hitelt havonta kamatokkal emelten !

  Amikor legelt a 4 év 4 hónap (52 hét), hiába értesítettek, hogy lejárt-befejeződött a Fundamentám, a tovább vonták a havi törlesztő részleteket., Amikor letiltottam a banki önkéntes levonást, dörgedelmes levelet küldött a Fundamenta (aláírás nélkül !) hogy azonnal álljon rendelkezésre az összeg, hogy levonhassák tőlem..

  Aztán jelentkezett egy “személyi bankár”, hogy segít a megtakarított pénzemhez jutni, de több hónapig nem volt elérhető a nyári szabadsága miatt. Csak 4 hónap után tudtuk elindítani a kifizetést, amit ezt követően pontban 3 hónap után küldött meg a Fundamenta .
  Közben még rossz tanácsot adott, mert nem tudta, hogy a társasházi panelprogramhitelem visszafizetése a saját fundamentámból nem újabb “hitelfelvétel”, hanem a lakásfelújításom része.

  Én annyit idegeskedtem emiatt, hogy teljesen kiborultam idegileg és arcidegbénulást kaptam, 1 hétig klinikán feküdtem napi 2 órás infúzióval.

  Én tehát csak az ellenségeimnek ajánlanám hogy Fundamenta szerződést kössenek.
  Természetesen a szakemberek akik a felújítást csinálták egyből számolták a 27 %-os áfát, miután meghallották, hogy számlát kérek !

  Sokkal jobban jártam volna ha a szekrényem polcán egy borítékban gyújtöm a havi Fundamentának küldött havi részletfizetéseket ! Valamint nem kellett volna annyi kamatot + többezer Ft-os számlanyitási díjat díjat és egyéb díjakat fizetnem, ami végül több lett, mint az állami támogatás !

  És ezután még elszámoltatnak a saját megtakarított pénzemmel hogy el kell a Fundamentának küldeni az “eredeti számlákat” (nem ám a másolatokat ) a Fundamenta által megadott határidőkkel !

  • bankmonitor.hu 2017-03-29 08:01:02 - Válasz

   Kedves Margit,
   Sajnálattal olvastuk az Önnel történteket, ami után érthető a negatív hozzáállása. Ennek ellenére mindezek nem azért történtek, mert a lakástakarék egy rossz termék, hanem mert nem volt tisztában a részletekkel.

 • Tiszaparti 2017-03-29 17:47:08 - Válasz

  A harmadik LTP-t fizetem.Kettő rendben lejárt.A másodikkal váltottam ki a lakás devizahitelemet 2015-ben.A banknál most 114000 Ft-ot kellene fizetnem,a Fundamentánál 57000-ret fizetek és mindkettőnél azonos a futamidő,8 év.Lehet számolni! 96×140000 vagy 96×57000 .Nem mindegy. l

 • Gabi 2017-03-30 20:41:01 - Válasz

  A Fundamentáról mindenkit lebeszélek! Az elsők közt kötöttünk szerződést, én és a párom is! A 4 év letelte után megkaptuk a pénzt, elküldtem a lakáscélú felhasználást igazoló számlákat! Vissza is jöttek a Fundamenta által ellátott ” Beérkezett” pecséttel, de ezután folyamatosan kaptam a felszólítást, miszerint nem küldtem be semmit! Hiába bizonyítottam több módon is az igazamat, feljelentettek! A felújítás közepén voltunk, számítottunk arra a pénzre, ezért máshonnan kellett azt az összeget előteremteni! Perre nem került sor, mivel egyértelmű volt, hogy nem hibáztunk!
  Nemhiába a róka a logójuk……….. ravasz, sunyi banda!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.