loading

Felújítanál és a bútorokat is lecserélnéd: miből finanszírozható mindez?

Egy lakás felújítása gyakran együtt jár a bútorok cseréjével is, ami érthető, hiszen a két dolog szorosan összekapcsolódik. Ha hitelt is szeretnél igényelni terved megvalósításához, akkor egy meglepő dologgal szembesülhetsz: finanszírozási oldalról ez a két cél teljesen különböző. Milyen megoldások lehetnek akkor lakásod megújítására, melyik esetben mit érdemes választani? A Bankmonitor szakértői ezeknek a kérdéseknek jártak utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Lakásod felújítása gyakran együtt jár a bútorok cseréjével is, sőt, sok esetbe nem csak abban a szobában cserélnéd le a berendezést, amelyet éppen felújítanál. Ha nincs elég pénzed valamennyi munkálatra, akkor hitelre lehet szükséged. Ekkor érhet az első meglepetés: a bútorok, háztartási gépek cseréje ugyanis nem képezi részét – kivéve a beépített gépek, beépített bútorok, konyhabútor – a felújításnak a bank szempontjából. Vagyis egy felújítási, korszerűsítési célú lakáshitelből nem lehet megfinanszírozni a bútorok cseréjét. De akkor miből finanszírozhatod meg terveidet?

Saját megtakarításból bármire költhetsz

Ideális megoldás, ha saját megtakarításodból finanszírozod meg a teljes felújítást, bútorvásárlást. Nincs azonban mindenkinek elegendő megtakarítása mindezek kifizetésére. Ebben az esetben érdemes olyan dolgokat megfinanszírozni saját forrásból, amire csak drága hitelt tudnál igényelni: ilyen például a bútorvásárlás, de érdemes egy meghatározott összeget félretenni a nem várt kiadásokra is.

Ha a tervezettnél drágább lenne a felújítás – az anyagárak emelkedése miatt, vagy mert a vártnál több dolgot kell elvégezni, cserélni -, akkor gyorsan kell előteremtened a plusz pénzt, ami igen nehézkes és költséges lehet. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján ez a helyzet igen gyakran előfordulhat, emiatt érdemes saját megtakarításod egy részét félretenni ezekre a vészhelyzetekre.

Lakáshitel mellé igényelhetsz személyi kölcsönt is

Vegyünk példaként egy családot, akik 2,5 millió forintból újítanák fel a lakásukat, valamint még 500 ezer forintot költenének a bútorok lecserélésére. Az egész 3 millió forintot hitelből finanszíroznák meg. Milyen megoldások közül lehet választani ebben a helyzetben?

Az egyik kézenfekvő lehetőség, hogy felvesznek 2,5 millió forint felújítási kölcsönt és a maradék 500 ezer forintot személyi kölcsönből finanszírozzák meg. Előbbi kölcsönt hosszú futamidőre – mondjuk 20 évre – is kérhetik, míg utóbbit csak jóval közelebbi lejáratra – például 6 éves futamidővel – igényelhetik. Ezzel a megoldással élvezhetik a felújítási hitel kamatelőnyét – mivel lakáscélú kölcsön, ezért kedvezőbb feltételekkel lehet felvenni -, ugyanakkor a személyi kölcsönt már drágábban és rövidebb futamidőre kapják meg.

3 millió forintos felújítás és bútorvásárlás lehetséges finanszírozási módjai

Abban az esetben érheti meg ezt választaniuk, ha a lakáscél arányaiban a teljes költségvetés jelentős részét teszi ki.

Kizárólag szabad felhasználású jelzáloghitelből is megfinanszírozható

Meglévő lakásod lehet fedezete egy szabad felhasználású jelzáloghitelnek a felújítás előtt is – amennyiben jelenlegi állapotában is komfortos az ingatlan -, így akár egyetlen hitelből mindkét cél megvalósítható. Akkor lehet érdemes ezt a megoldást választanod, ha a lakáscél mellett az egyéb kiadásaid – bútor vásárlás, autó javítás, vagy bármi egyéb más – összege is jelentős.

Mivel a szabad felhasználású jelzáloghitelt is igényelheted hosszú futamidőre – a fenti példában 20 évre igénylést vettünk alapul – , ezért a törlesztőrészleted is alacsony szinten tartható. Ugyanakkor a hosszú futamidő alatt összességében több kamatot kell megfizetned: ezért 800 ezer forinttal kellene összességében többet visszafizetned, mint ha felújítási hitelt és személyi kölcsönt igényeltél volna.

Egy ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön is jó megoldás lehet

Az egész 3 millió forintos kiadást megfinanszírozhatod akár személyi kölcsönből is – vegyünk példaként egy 6 éves futamidejű konstrukciót -, ebben az esetben a törlesztőrészlet jóval magasabb lenne, hiszen a futamidő is rövidebb. (Az induló törlesztőrészlet ugyan a jelenlegi THM plafon miatt kedvezőbb lenne, de a döntéshozatal során érdemes a 2021. januárjától fizetendő havi részleteket figyelembe venni.) A teljes visszafizetendő összeg ne tévesszen meg, az is a rövid futamidő miatt van, ugyanakkor jelzáloghitelt – akár szabad célút, akár lakáshitelt – igényelhetnél ugyanilyen futamidőre, ezzel jelentősen csökkentve a korábbi esetekben tapasztalt teljes visszafizetés összegét.

Ettől függetlenül van olyan élethelyzet, amikor ez lenne a megfelelő választás. Például, ha sürgősen szükséged lenne a pénzre – gyorsan fizetned kellene a kivitelezőnek -, ugyanis a személyi kölcsönt jóval gyorsabban, akár 5-6 nap alatt is megkaphatod. Egy jelzáloghitel bírálata ezzel szemben akár egy hónapig is eltarthat.

Az is előfordulhat, hogy már nem is lennél jogosult jelzáloghitelre. Ha megkezdted már a hiteligénylés előtt a felújítási munkálatokat – kibontottad a konyhát, szétverted a fürdőt… -, akkor könnyen lehet, hogy a lakásodat a bank nem fogadná már el fedezetként. Ugyanis a bank mindig az igényléskori aktuális állapotot nézi meg, akkor kell komfortosnak lennie z otthonodnak, a bontási munkálatok miatt azonban már lehet, nem felel meg a pénzintézet elvárásainak az ingatlanod. Ebben a helyzetben már nincs is más lehetőséged, mint személyi kölcsönt kell igényelned a hátralévő kiadásaid finanszírozására.

Bankmonitor tipp:
A Bankmonitor szakértői mindenképpen azt javasolják, hogy hitelfelvétel előtt vizsgáld meg az összes lehetőséged. Nem mindig a kézenfekvő, első gondolat lesz a legjobb számodra: több szempontot is figyelembe kell venni, amikor a különböző hitellehetőségek közül választanál.
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...