Betöltés
loading

Mennyiért kaphatunk személyi kölcsönt a kamatvágás után?

Csökkentette nemrég a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ami közvetve hatással van a személyi kölcsönök árazására is. A Bankmonitor.hu megvizsgálta, hogy miként változtak egy ugyanakkora hitel havi törlesztői, illetve mire kell nagyon odafigyelni, ha össze szeretnénk hasonlítani a bankok ajánlatait.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Június 23-án 0,75%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, a 0,15 százalékpontos vágás pedig a személyi kölcsönök THM (teljes hiteldíj-mutató) plafonját is érintette. Egy kormányrendelet szerint ugyanis március 19-től maximum 5,9%-os THM-mel adhattak személyi kölcsönt a bankok. Ám ez nem egy kőbe vésett érték, a rendelet azt mondja ki ugyanis, hogy a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg az aktuális jegybanki alapkamatot 5%-nál nagyobb mértékben.

Mivel a jegybanki alapkamat most csökkent, a bankoknak át kellett árazniuk hiteleiket, hiszen július 1-től a személyi kölcsönök THM-e nem lehet magasabb 5,75%-nál.

A jegybanki alapkamat közvetve a 2021 utáni hitelkamatokat is befolyásolja, ugyanis a személyi kölcsönök THM-e akkortól nem haladhatja meg az aktuális alapkamatot 24 százalékpontnál nagyobb mértékben, ami a mostani állás szerint 24,75%. Ám ez aligha jelent majd érezhető változást, ugyanis a jelenlegi hitelek egyike sem éri el ezt a szintet. A 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint a most igényelhető személyi hitelek THM-e a jövő évtől ugyanis 7,3% és 21% között van.

A legkedvezőbb teljes visszafizetésű személyi kölcsön ajánlatok június végén és július elején

Sokan várták, hogy az alapkamat csökkenés miatt majd olcsóbbak lesznek a hitelek, ám a Bankmonitor kalkulátorának számításai szerint egyáltalán nem olyan egyszerű a helyzet, ugyanis több szempont szerint is lehet rangsorolni az elérhető ajánlatokat, az eredmény pedig ezek alapján nagyon más lehet.

  1. Megnézhetjük, hogy melyik bank kínálja a legkedvezőbb havi törlesztőket 2020-ban.
  2. Választhatunk aszerint is, hogy melyik hitelnél legalacsonyabb a havi törlesztő 2021-től.
  3. Választhatjuk a legalacsonyabb teljes visszafizetést biztosító hitelt is.

Bár kecsegtetőnek tűnik az induló, 2020-ra érvényes törlesztőket összevetni, mégsem ez a legjobb megoldás, hiszen ha most veszünk fel például 5 évre személyi hitelt, akkor ebből mindössze 6 hónap esik az idei évre, míg 54 hónapra a magasabb törlesztő vonatkozik majd. Ezért fordulhat elő, hogy egy hitelnek bár kedvezőbb az induló törlesztője, összességében mégis többet kell rá visszafizetni, mint egy magasabb törlesztővel indulóra.

Ráadásul, míg 2020-ban a hitelek kamatai és törlesztői között alig van különbség – hiszen mindenki igyekszik igazodni az alapkamat+5%-os felső határhoz – 2021-től már jelentős eltéréseket láthatunk. A Bankmonitor hitelkalkulátora szerint egy 3 millió forintos, 5 évre felvett hitelnél a legjobb és a legdrágább havi törlesztő között például már 16 ezer Ft a különbség, ami teljes visszafizetésben több mint 800 ezer Ft-ot jelent.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége

Szeptember 1-től a bankok már nem utasíthatják el automatikusan az idősek hitelkérelmét, arra hivatkozva, hogy már elérték az általuk meghatározott maximálisan életkort – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss...

Nagyon sokan kötnek most hitelfedezeti biztosítást

Az OTP Bank legfrissebb kutatása szerint a magyarok három irányban gondolkoznak, ha anyagi biztonságukról van szó: megtakarítás, költség-kontroll és biztosítás. A megkérdezettek kétharmada a koronavírus járvány miatt jobban odafigyel a...

Blogajánló
  • alapblog Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők

    Megjelentek az évtizedek óta zajló globális értékrend kutatás, a World Value Survey 7. sorozatának első részadatai, még nincs minden ország feltöltve. Főleg az Amerikában, de... The post Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők appeared first on alapblog.