Betöltés
loading

Mennyiért kaphatunk személyi kölcsönt a kamatvágás után?

Csökkentette nemrég a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ami közvetve hatással van a személyi kölcsönök árazására is. A Bankmonitor.hu megvizsgálta, hogy miként változtak egy ugyanakkora hitel havi törlesztői, illetve mire kell nagyon odafigyelni, ha össze szeretnénk hasonlítani a bankok ajánlatait.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Június 23-án 0,75%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, a 0,15 százalékpontos vágás pedig a személyi kölcsönök THM (teljes hiteldíj-mutató) plafonját is érintette. Egy kormányrendelet szerint ugyanis március 19-től maximum 5,9%-os THM-mel adhattak személyi kölcsönt a bankok. Ám ez nem egy kőbe vésett érték, a rendelet azt mondja ki ugyanis, hogy a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg az aktuális jegybanki alapkamatot 5%-nál nagyobb mértékben.

Mivel a jegybanki alapkamat most csökkent, a bankoknak át kellett árazniuk hiteleiket, hiszen július 1-től a személyi kölcsönök THM-e nem lehet magasabb 5,75%-nál.

A jegybanki alapkamat közvetve a 2021 utáni hitelkamatokat is befolyásolja, ugyanis a személyi kölcsönök THM-e akkortól nem haladhatja meg az aktuális alapkamatot 24 százalékpontnál nagyobb mértékben, ami a mostani állás szerint 24,75%. Ám ez aligha jelent majd érezhető változást, ugyanis a jelenlegi hitelek egyike sem éri el ezt a szintet. A 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint a most igényelhető személyi hitelek THM-e a jövő évtől ugyanis 7,3% és 21% között van.

A legkedvezőbb teljes visszafizetésű személyi kölcsön ajánlatok június végén és július elején

Sokan várták, hogy az alapkamat csökkenés miatt majd olcsóbbak lesznek a hitelek, ám a Bankmonitor kalkulátorának számításai szerint egyáltalán nem olyan egyszerű a helyzet, ugyanis több szempont szerint is lehet rangsorolni az elérhető ajánlatokat, az eredmény pedig ezek alapján nagyon más lehet.

 1. Megnézhetjük, hogy melyik bank kínálja a legkedvezőbb havi törlesztőket 2020-ban.
 2. Választhatunk aszerint is, hogy melyik hitelnél legalacsonyabb a havi törlesztő 2021-től.
 3. Választhatjuk a legalacsonyabb teljes visszafizetést biztosító hitelt is.

Bár kecsegtetőnek tűnik az induló, 2020-ra érvényes törlesztőket összevetni, mégsem ez a legjobb megoldás, hiszen ha most veszünk fel például 5 évre személyi hitelt, akkor ebből mindössze 6 hónap esik az idei évre, míg 54 hónapra a magasabb törlesztő vonatkozik majd. Ezért fordulhat elő, hogy egy hitelnek bár kedvezőbb az induló törlesztője, összességében mégis többet kell rá visszafizetni, mint egy magasabb törlesztővel indulóra.

Ráadásul, míg 2020-ban a hitelek kamatai és törlesztői között alig van különbség – hiszen mindenki igyekszik igazodni az alapkamat+5%-os felső határhoz – 2021-től már jelentős eltéréseket láthatunk. A Bankmonitor hitelkalkulátora szerint egy 3 millió forintos, 5 évre felvett hitelnél a legjobb és a legdrágább havi törlesztő között például már 16 ezer Ft a különbség, ami teljes visszafizetésben több mint 800 ezer Ft-ot jelent.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő
Teljes visszafizetés
Kamat
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Élet a Pozsonyi úton

  Megy az ember a Pozsonyi úton, szedi a lábát, mielőtt 8-at üt az óra a 2021 januári pusztulat Budapesten, és nem hisz a szemének. Miközben...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →