loading

Felújítási hitel: mi alapján válasszunk, ha van meglévő kölcsönünk?

A lakásfelújítás lehet a 2021-es év slágere. Nem csoda, hiszen az idei évtől elérhető felújítási támogatás és az ahhoz kapcsolódó támogatott hitel komoly segítséget jelent a családoknak. Érdemes azonban minden lehetőséget átgondolni amikor finanszírozást keresünk, ugyanis lehet jobb megoldás a támogatott hitelnél, különösen akkor, ha van már másik meglévő kölcsönünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A felújítási támogatás lefelezheti otthonunk korszerűsítésének költségeit, hiszen a munkálatok teljes díjának a felét – legfeljebb 3 millió forintot – visszakaphatunk a számlák megfizetését követően az államtól. A támogatás tehát utólagos, emiatt gondolnunk kell arra is, hogy miből finanszíroznánk meg előre a betervezett korszerűsítés költségeit.

Miből lehet megfinanszírozni egy felújítást?

Többféle hitel is szóba jöhet, amennyiben nincs elegendő saját megtakarításunk. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya:

 • Babaváró hitel: Egy legfeljebb 10 millió forint összegű induláskor kamatmentes hitel. A 0 százaléknál kedvezőbb kamatozású megoldás természetesen nem lesz, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy számos speciális jogszabályi feltételt is szükséges teljesíteni ennek a kölcsönnek az igényléséhez.
 • Támogatott otthonfelújítási hitel: Kifejezetten a felújítási támogatáshoz kapcsolódóan bevezetett a kormány egy támogatott hitelt, melyből a munkálatokat meg lehet finanszírozni. A hitelösszeg legfeljebb 6 millió forint, a futamidő maximum 10 év, a kamat pedig végig fix 3%. Ugyanakkor ennél a kölcsönnél a felújítási támogatás jogszabályi előírásainak kell maradéktalanul megfelelni.
 • Piaci kamatozású jelzáloghitel: Ez lehet szabad felhasználású kölcsön, vagy kifejezetten felújításra fordítható konstrukció is. A hitelösszeg és a futamidő is jóval szélesebb skálán mozog, mint a támogatott felújítási hitelnél. A kamat nagysága függ a választott kamatperiódustól – egyéb vállalt feltételektől -, de jellemzően meghaladja a 3 százalékot.
 • Személyi kölcsön: Egy személyi kölcsön is megfelelő lehet a munkálatok megfinanszírozására. Akkor lehet ez jó megoldás, ha gyorsan szükség lenne a pénzre, vagy valami miatt lakásunkat nem fogadnák el a bankok fedezetként. Viszont a kamata meghaladja a jelzáloghitelek – mind a piaci, mind a támogatott – költségeit.

A választást még jobban megnehezítheti, ha van már meglévő hitelünk, hiszen ez egy új hitelfelvételt is erősen befolyásolhat.

Ha hitelünk induló törlesztőrészlete a legfontosabb

Könnyen elképzelhető, hogy mindenképpen az induló törlesztőrészlet alapján kell választanunk kölcsönt. A jövedelmünk ugyanis – különösen a meglévő hiteleink törlesztőrészletei mellett – már nem bírna el egy újabb jelentősebb havi terhet. (Az úgynevezett JTM szabály alapján hiteleink – meglévő és új kölcsönre fizetendő részletek együttesen – törlesztőrészlete nem haladhatja meg jövedelmünk 50 százalékát, amennyiben a havi bevételünk nem éri el az 500 ezer forintot és a kölcsön legalább 10 éves kamatperiódusú.)

Logikusan azt feltételezhetnénk, hogy a legolcsóbb kölcsönöknek a legalacsonyabb a havi részlete, vagyis a Babaváró kölcsön és támogatott felújítási hitel lehetne az ideális választás számunkra. Figyelembe kell venni azonban, hogy a törlesztőrészlet nagysága függ a futamidőtől is.

Márpedig a támogatott felújítási hitel legfeljebb 10 éves futamidővel igényelhető, így a legolcsóbb 6 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú kölcsön induló részlete 35-36 ezer forint lenne csupán.

A Babaváró hitel maximális futamideje 20 év: ha ekkora futamidőre vennénk fel 6 millió forintot, akkor annak az induló részlete 27 500 forint lenne.

Természetesen a hosszabb futamidő miatt összességében a magasabb kamatozású piaci hitelekre visszafizetendő teljes összeg is nagyobb lenne, de ez csak akkor lehet lényeges szempont, ha mindegyik hitelmegoldás induló törlesztőrészletét elbírná a fizetésünk.

Van már egy magas kamatozású kölcsönünk 

A meglévő kölcsönünk kamata hogyan befolyásolhatja a választást? Ebben az esetben miért nem a legolcsóbb konstrukciót érdemes választanunk? Ennek egyetlen oka van: a támogatott otthonfelújítási hitel választásával a kapott támogatás sorsáról is döntünk. Hiszen az ebben az esetben kizárólag a támogatott hitel előtörlesztésére fordítható.

Elképzelhető azonban, hogy mi jobban járnánk azzal, ha a kapott támogatást a meglévő drága hitelünkbe törlesztenénk be, erre azonban csak akkor lenne lehetőségünk, ha az otthonfelújítási hitel helyett valamilyen másik konstrukciót választanánk.

Példaként vegyünk egy 5 millió forintos felújítást, amelyet hitelből szeretnénk megfinanszírozni, 1 év után pedig megkapnánk 2,5 millió forint támogatást. Van egy meglévő személyi kölcsönünk is: 5 millió forint hitelösszeg, 10 éves futamidő és 7,49 százalék a kamat.

Miből érdemes megfinanszírozni a felújítást, ha van már egy drága hitelünk?

A felújítást magát finanszírozhatjuk a támogatott 3%-os kamatozású hitelből is, de akár egy piaci lakáshitelt is igényelhetünk, ennek kamata 3,62%. Érdemes a támogatást a meglévő drága, 7,49%-os kamatozású kölcsön előtörlesztésére fordítanunk, ezt azonban csak a piaci hitel választásával tehetnénk meg. Ha így döntünk, akkor összességében 400 ezer forintot is spórolhatunk a havi részleteken, ami mellett eltörpülne a személyi kölcsönünk 25-35 ezer forintos előtörlesztési díja.

Ha van már lakáshitelünk, akkor az ingatlanunk értéke is fontos szempont lesz

Ha kölcsönből vásároltuk a lakásunk, akkor annak tulajdoni lapjára a hitelt nyújtó bank jelzálogjogot jegyzett be. Ez pedig egy újabb ingatlanfedezet mellett igényelhető kölcsön – a támogatott felújítási hitel is ilyen – igénylését akár meg is gátolhatja.

Jogszabály alapján az egy ingatlan fedezete mellett igényelt lakáshitelek összege nem haladhatja meg a ház értékének 80 százalékát. (Számos bank ennél még szigorúbb korlátokat alkalmaz.) Ha a meglévő lakáshitelünk összege relatív nagy a lakásunk forgalmi értékéhez képest, akkor bizony már csak személyi kölcsönből finanszírozhatnánk meg a felújítást.

Ráadásul számos bank nem jegyez be másik pénzintézet terhe mögé jelzálogjogot függetlenül a meglévő hitel összegétől és az ingatlan forgalmi értékétől. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb eséllyel attól a pénzintézettől kapnánk újabb jelzáloghitelt, amelytől a meglévő kölcsönt is felvettük. De mi a helyzet, ha az a bank nem kínál jelenleg támogatott felújítási hitelt?  Természetesen ebben a helyzetben is jó megoldás lehet a személyi kölcsön választása.

Van néhány bank, amelyik hajlandó jelzáloghitelt nyújtani egy másik pénzintézet jelzálogjogával terhelt ingatlan fedezete mellett is. Emiatt mindenképpen érdemes alaposan szétnézni a hitelpiacon mielőtt bankot és hitelterméket választanánk.
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mit tegyünk, ha a meglévő kölcsönünk futamideje hosszú?

A kamat nagysága mellett meglévő hitelünk futamidejének hossza is lényeges lehet. (Ha tovább használjuk a bank pénzét, akkor összességében több kamatot is kell fizetnünk.) Érdemes elgondolkodni, hogy egy hosszú, 15 éves hátralévő futamidejű, 15 millió forint összegű és 6%-os kamatozású lakáshitel mellé milyen kölcsönt válasszunk.

Egy meglévő lakáshitel mellé milyen kölcsönt érdemes választani a felújítás finanszírozására?

A hosszú futamidő magasabb kamatköltséget jelent összességében, még akkor is, ha a kamat relatív kedvező. Emiatt még egy relatív drága – 7,50 százalékos kamat – személyi kölcsön választásával is jobban járhatunk, mint a támogatott felújítási hitellel. Ha a személyi hitelt választjuk, akkor mi dönthetünk a kapott támogatás sorsáról. Ha azt a meglévő lakáshitelbe törlesztenénk be, akkor annak hatása a teljes visszafizetésre – a hosszú futamidő miatt – igen kedvező lenne. Összességében kevesebbet kellene visszafizetnünk pár ezer forinttal, mint ha az otthonfelújítási hitelt választottuk volna.

Kapcsolódó tartalmak
Több gyermek született 2020-ban a Babaváró hitel miatt?

A KSH adatai alapján valamelyest emelkedett a 2020-ban született gyermekek száma a korábbi évekhez képest. Ráadásul a házasságon kívül született gyermekek száma jelentősen visszaesett. Ez jó eséllyel a Babaváró hitelnek...

Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...