Támogatott lakásfelújítási hitel kalkulátor

Akár 6 millió Ft kedvezményes hitel az otthonfelújítási támogatás előfinanszírozására
Ft
év
Ft
Ft
Részletes lakáshitel kalkulátor
*Amennyiben a hitel futamideje nem hosszabb mint a kamatperiódusa, akkor a végig fix– kockázatmentes kategóriába soroljuk.
év
Ft
Ft
Ft
Kamatperiódus
*Amennyiben a hitel futamideje nem hosszabb mint a kamatperiódusa, akkor a végig fix– kockázatmentes kategóriába soroljuk.
Ingatlan adatai
Család adatai
év
Hitelek és megtakarítások
Ft
Ft
Ft
Vállalt feltételek
CSOK és egyéb beállítások

Jobb tudni
Kisebb hitelösszeg esetén választhatod a fedezet nélküli felújítási célú személyi kölcsönt, ha pedig nagyobb összegű hitelre van szükséged, akkor a felújítási célú lakáshitel lehet a jó választás

Így kaphatod meg a lakásfelújítási hitelt

Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Érdeklődés

Add le érdeklődésed a választott lakáshitelre, és szakértőnk visszahív.

Ügyintézés

Ha kiválasztottad a számodra megfelelő bankot, segítünk az ügyintézésben is.

Szerződéskötés

A szerződést minden esetben szakértőnk segítségével és az általad kiválasztott bankkal kötöd.

Gyakran Ismételt Kérdések

A lakásfelújítási hitel legfontosabb jellemzői

 • maximum 6 millió Ft értékben felvehető lakóingatlan felújítását szolgáló hitel
 • maximum 10 éves futamidő
 • teljes futamidő alatt fix, 3%-os éves kamat
 • azok számára elérhető hitel, akik a felújítási támogatásra jogosultak
 • felújítási támogatás (maximum 3 millió Ft) Kincstár általi kifizetése automatikusan csökkenti a hitel tartozását (és így ezt követően a havi törlesztőrészlet is csökken)

Hogyan kapcsolódik a lakásfelújítási hitel a 3 millió Ft-os felújítási támogatáshoz?

A felújítási támogatást a felújítás befejezését követően utalja ki a családoknak a Kincstár. Így a felújítási költségeket előzetesen ki kell fizetni. Ezen kifizetés finanszírozását segíti a lakásfelújítási hitel. A felújítási támogatás a felújítás összegének 50%-a, de maximum 3 millió Ft lehet, így a lakásfelújítási hitel az önrész kifizetését és a későbbi támogatás előfinanszírozását is szolgálhatja.

Ki kaphatja meg?

A lakásfelújítási hitelt mindenki igényelheti, aki a lakásfelújítási támogatás igénybevételére jogosult. A legfontosabb feltételek: legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelő család, ahol a gyermek a családdal él (a feltételek teljeskörű leírása). A hitel felvételéhez a bankok a hitelképességet vizsgálják (részletek lentebb).

Mikortól lehet felvenni a lakásfelújítási hitelt?

A támogatott lakásfelújítási hitel 2021. február 1-től érhető el a bankoknál. Mint a korábbi támogatott hitelek bevezetésénél tapasztalható volt, minden bizonnyal most sem fogja első pillanattól kezdve minden bank kínálni az új lakásfelújítási hitelt. Kalkulátorunkban a rendelkezésre álló kínálat naprakészen áttekinthető.

Mennyi idő alatt kell elvégezni a felújítást a hitelfelvételt követően?

A támogatott lakásfelújítási hitel felvételét követően maximum 12 hónap áll rendelkezésre a felújítási munkálatok befejezésére (és az utolsó számla kiállítását követően 60 napon belül a támogatást meg kell igényelni).

Ha a felújítási hitelt megkapom, akkor a támogatást is automatikusan megkapom?

NEM. A felújítási támogatásra való jogosultság a felújítás kivitelezési ideje alatt elveszíthető, illetve az adminisztráció is hibás lehet (pl nem megfelelő, hivatalos előírások szerint kiállított számlával igazoljuk a munkálatokat, vagy közeli hozzátartozó cége végezte el a felújítást stb…).

A bank vizsgálja-e a hitelképességet az igénylésnél?

IGEN. Csak az az igénylő kaphatja meg, aki megfelel az alapvető banki hitelminősítésnek, azaz igazolt jövedelmet tud felmutatni, nincs túlzottan eladósodva, munkahelyén nem áll próbaidő alatt, nem szerepel a KHR listán korábban kifizetetlen hitellel…stb.

Kapcsolódik jelzálog bejegyzés a hitelhez?

Az eddig nyilvánosságra hozott koncepció erre nem tér ki, de erre lehet következtetni (a konstrukció több elemében is hasonlít az OTK, vagy más néven CSOK-hitelhez, melynél a jelzálog bejegyzés alapvető elvárás).

Mekkora havi törlesztővel számolhatok 6 millió Ft hitel felvétele esetén?

Javasoljuk az oldal tetején található kalkulátor használatát, mely pontosan megmutatja a havi törlesztést. Megközelítőleg egy 10 éves futamidejű 6 millió Ft-os lakásfelújítási hitel havi törlesztőrészlete 58 ezer Ft, míg a felújítási támogatás (3 millió Ft) betörlesztését követően 26 ezer Ft.

Biztosan a támogatott felújítási hitel a legmegfelelőbb megoldás számomra?

Több szempontot is érdemes vizsgálni, mely alapján nem zárható ki, hogy egy bank nem támogatott hitele az adott élethelyzetben kedvezőbb megoldásnak bizonyulhat.

Mely bankokban érhető el?

Várhatóan nem minden bank fogja 2021 február 1-től kínálatában megjeleníteni az új hitelt. A kalkulátorunkban folyamatosan megjelenítjük az aktuális kínálatot, így javasoljuk annak használatát.

Milyen különbségek lehetnek az egyes bankok ajánlatai között?

A lakásfelújítási hitel paramétereit rendelet rögzíti, így abban eltérés nem lehet bankok között. UGYANAKKOR az egyes bankok gyakorlata elérthet

 • a hitelminősítésben (azaz ugyanakkora jövedelemre eltérő összegű hitelt hagyhatnak jóvá)
 • a kapcsolódó költségtételek (pl. számlavezetési díjakban)
 • a hiteligénylés elbírálási idejében,
 • a más hitellel, vagy támogatással történő kombináció megvalósítását, illetve
 • a hitelminősítéshez szükséges dokumentációs igényben érdemi eltérések is mutatkozhatnak

A felújítási támogatás automatikusan csökkenti a tartozásomat?

IGEN és egyben ez magával vonja a havi törlesztőrészlet csökkenését is.

Milyen esetben leszek hitelképes a bank elbírálásánál?

Van igazolt (munkavállalói, vagy vállalkozói) jövedelem, nem áll próbaidő alatt a hiteligénylő, nincs korábbi késedelmes hiteltartozása (azaz nem szerepel a KHR negatív adósok listáján), nincs túlzottan eladósodva.

Emelkedhet a kamat és így a havi törlesztőrészlet a futamidő alatt?

NEM ez a támogatott lakásfelújítási hitel fix kamatozású konstrukció, azaz a kamat nem emelkedhet, így a havi törlesztőrészlet is végig fix (leszámítva a támogatás betörlesztését követő törlesztő részlet csökkenést).

Mennyi idő alatt kaphatom meg a hitelt?

A hiteligénylés beadását követően 4-6 hét alatt juthatunk hozzá (pozitív elbírálás esetén) a hitel összegéhez.

Milyen dokumentumok szükségesek a hiteligényléshez?

 • jövedelmet igazoló kimutatások, munkáltatói igazolás
 • bankszámla kivonat
 • TB jogviszony igazolás
 • együtt élő gyermek igazolás (állandó bejelentett lakcímmel)

Mekkora minimális jövedelemmel kell rendelkezni a hitelfelvételhez?

Számításaink szerint (ha nincs a családnak meglévő hitele az igénylés pillanatában) akkor legalább 150 ezer Ft havi nettó igazolt jövedelemmel kell rendelkezni.

Kiegészíthető további hitellel is?

IGEN. A támogatott lakásfelújítási hitel kiegészíthető más hitellel is, amennyiben 6 millió Ft-nál nagyobb felújítást kívánunk végrehajtani. Ehhez természetesen magasabb jövedelem igazolása is szükséges.

Mikor és miért szűnhet meg a felújítási hitel kamattámogatása?

Megszűnik a kamattámogatás, amennyiben a támogatott személy részére az otthonfelújítási kölcsön felhasználásával megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a Magyar Államkincstár nem állít ki úgynevezett támogatói okiratot. Ebben az esetben az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150. naptól szűnik meg a kamattámogatás. A támogatói okirat jelenti azt, hogy a Kincstár a benyújtott számlákat elfogadta, így megtörténhet a támogatási összeg kifizetése.

Megszűnik a kamattámogatás akkor is, ha a megállapított felújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsön kölcsönszerződésben megállapított összegének 25%-át. Ez azt jelenti, hogy 6 millió Ft-os hitel felvétele esetén minimum 1,5 millió Ft támogatást meg kell kapni, ami optimális esetben 3 millió Ft értékű beruházást feltételez. (Mivel a felújítási támogatás összegében fele-fele arányt kell képviselnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek, előfordulhat, hogy a teljes beruházás kevesebb, mint fele lesz végül csak a támogatás.)

Mi történik, ha megszűnik a kamattámogatás?

Amennyiben a fenti okok valamelyike miatt a kamattámogatás megszűnik, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül egy összegben a hitelintézet útján vissza kell fizetni a Kincstárnak. Kivéve, ha az otthonfelújítási támogatás igénylése előtt a magzat elhalására vagy halvaszületésre került sor, vagy a gyermek elhalálozott, mert ezekben a sajnálatos esetekben nincsenek szankciók.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés