Betöltés
loading

Felújítási támogatás: mikor éri meg magadnak elvégezned a munkát, még ha le is mondasz emiatt a pénzről?

A 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatás igénylésével otthonod korszerűsítési költségeinek a felét – legfeljebb 3 millió forintot – utólag visszakaphatod. Ehhez azonban vállalkozási szerződést is kell kötnöd – a támogatás összege ugyanis fele-fele arányban lehet munkadíj és anyagköltség. A Bankmonitor szakértői annak jártak utána, hogy mely esetben érné meg a támogatást kihasználni és mikor érdemes inkább magadnak elvégezni – ezzel megspórolva a munkadíjat – a felújítást.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A gyermeket nevelő, váró szülők otthonuk felújítására 2021. januárjától támogatást igényelhetnek. Ezek alapján a felújítás teljes költségvetésének felét – legfeljebb 3 millió forintot – a benyújtott és kifizetett számlák alapján UTÓLAG vissza lehet igényelni.

A jogszabály alapján azonban a lakásfelújítási támogatás összege fele-fele arányban tartalmazhat munkadíjat és anyagköltséget, vagyis a saját magad által elvégzett felújítási munkálatokra nem igényelhető a konstrukció, hiszen nem lesz munkadíj. Emiatt hatalmas dilemma előtt állhatsz, ha felújítást tervezel: magad végezd el a munkát, megspórolva ezzel a munkadíját, vagy bízz meg egy mesterembert és használd ki a támogatást. Természetesen ez a dilemma csak akkor merülhet fel, ha Te magad is el tudod végezni a tervezett munkálatokat. De például egy szoba kifestése vagy tapétázása, a laminált parketta lefektetése, vagy éppen egy beépíthető hűtőszekrény beszerelése sokaknak nem jelent problémát.

Milyen költségek mellett érné meg a támogatást igényelni?

A döntés meghozatalakor nagyon fontos, hogy a tervezett felújításnál mennyi lenne az anyagköltség és mennyi a munkadíj. Hiszen ez határozza meg azt, hogy a támogatás visszaigénylését követően összességében többet kell-e kifizetned, mint az anyagköltség összege.

Vegyünk példaként egy korszerűsítést, melyhez az anyagköltség 500 ezer forint lenne. Körültekintően jártál el, ezért több mesterembertől is bekértél árajánlatot a munkadíjra.

Az alábbi ajánlatok érkeztek:

  • Az első mester 700 ezer forint munkadíjat kér a tervezett korszerűsítésért.
  • A második mester 500 ezer forintot kér.
  • A harmadik mester díja 300 ezer forint lenne.

Alternatívaként az is felmerült, hogy Te magad megcsinálod a vásárolt alapanyagokból a felújítást. Ebben az esetben megspórolhatod a munkadíjat, viszont nem leszel jogosult a lakásfelújítási támogatásra.

Milyen munkadíj mellett éri meg vállalkozói szerződést kötni és felújítási támogatást igényelni?

Az jól látszik, hogy akkor érné meg neked az otthonfelújítási támogatást igényelni, ha a munkadíj kevesebb, mint az anyagköltség. Ebben az esetben ugyanis a költségek felének visszaigénylésével összességében kevesebb lenne a kiadásod, mint ha saját magad végeznéd el a munkálatokat. (A harmadik mester ajánlatát elfogadva 100 ezer forintot spórolhatsz.)

Ha többet kellene a mesterembernek fizetni, mint amennyi az anyagköltség, akkor még a támogatás igénylése mellett is drágább lenne a felújítás, mint ha nem bíztál volna meg senkit. Ha a munkadíj megegyezik az anyagköltséggel, akkor pedig pénzügyileg mindegy, hogy melyik megoldást választod.

Mérlegelni kell a felújítás költségei mellett más szempontokat is

1. Nem tudod megfinanszírozni a munkadíjat

Ha csak az anyagköltségre lenne elegendő megtakarításod, akkor sajnos nincs sok választásod, magadnak kell elvégezned a munkálatokat. Ebben az esetben viszont lecsúszol a felújítási támogatásról is.

Megtakarításod pótolhatod esetleg valamilyen kölcsönnel – melyet a kapott támogatásból előtörleszthetnél -, erre a célra megfelelő lehet a személyi kölcsön és a felújítási célú lakáshitel is.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő
Teljes visszafizetés
Kamat
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

2. Nem tudod elvégezni az adott munkát 

Mindenképpen szakembert érdemes hívni, ha nem tudod elvégezni a tervezett felújítást: nem mindenki ért a tetőfedéshez, a víz-, gáz-, villanyszerelési munkákhoz. Akkor is érdemes mesterhez fordulni, ha egy szakember jobb minőségben tudná elvégezni a munkálatokat, mint te. (A jobb minőségért cserébe még egy kicsivel nagyobb kiadást is érdemes lehet bevállalni.)

3. A vállalkozónak garanciát kell vállalnia az elvégzett munkára 

Egy hivatalos szerződés alapján elvégzett felújításért a kivitelezőnek felelősséget kell vállalnia. Amennyiben az elkészült munkával kapcsolatban utólag kifogások merülnek fel – megreped a fal, beázik a tető -, akkor a mesternek ki kell javítania a hibát. (Természetesen abban az esetbe, ha rendeltetésszerűen használtad a felújított, korszerűsített lakrészt.)

Minden fontos tudnivaló egy helyen a 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatásról – ITT

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →