loading

Felújítási támogatás: mikor lehet elkezdeni a munkálatokat?

Sok kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes nekiállni a felújítási munkálatoknak, mikor lehet beadni a támogatás iránti kérelmet? A legtöbb érdeklődő számára a kérdés azért lényeges, mert jelenleg még nem él egy éve a felújítandó ingatlanban. Sokan pedig azért próbálnak tájékozódni, mert nemrég vásárolták otthonukat. A Bankmonitor.hu szakértői éppen ezért összegyűjtöttek 5 életszerű példát, melyeken keresztül válaszolhatunk a leggyakoribb felvetésekre.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Optimális esetben akár az állam állhatja a lakásfelújítási költségek felét: a lakásfelújítási támogatás keretében ugyanis utólag visszakapja minden család a kiadások 50%-át, de legfeljebb 3 millió forintot. A konstrukció igénylésének azonban számos feltétele van, ezek némelyike pedig befolyásolhatja azt is, hogy mikor lehet beadni a támogatás iránti kérelmet.

Mióta kell az adott ingatlanban élnie a családnak?

Az egyik a munkálatok megkezdéséhez, a kedvezmény igénylésének időpontjához kapcsolódó szabály azt mondja ki, hogy az igénylőnek – ha a pár együtt igényli a támogatást, akkor mindkét félnek – és azon gyermekeiknek, akikre a támogatást kérik legalább egy éve az adott lakásban kell élniük. Ezt lakcímkártyával – állandó lakóhely a lényeges – kell alátámasztani. Nem szükséges egy éve a lakásban élnie az egy évnél fiatalabb gyermekeknek. Továbbá nem szükséges egy éve az ingatlanban élni abban az esetben sem, ha a lakást éven belül vásárolták.

A Bankmonitor.hu szakértői összeszedtek pár életszerű példát, amelyen keresztül bemutatják, hogyan is kell értelmezni ezeket a szabályokat.

1. A lakást 2018.06.01-én vásárolták, akkor be is jelentkezett a teljes család.

Ez talán a legegyszerűbb helyzet, hiszen az igénylő és családja már egy éve az ingatlanban lakik, a munkálatoknak nyugodtan neki lehet állni, az igénylés bármikor benyújtható. (Természetesen a támogatás végső határidejét – 2022.12.31 – figyelembe kell venni, illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül be kell adni a kérelmet.)

2. A család a lakást 2020.06.01-én vásárolta, a bejelentkezést 2021.03.01-én intézték el. A támogatás igénylésére 2021.05.01-én kerülne sor

Mivel nem telt el egy év a lakásvásárlás óta, a támogatási kérelmet egészen 2021. júniusáig beadhatja család, vagyis a tervezett májusi időpont megfelelő lehet. Amennyiben erről “lecsúsznak”, akkor változik a helyzet, ekkor az a szabály lesz érvényes, hogy igényléskor legalább egy éve az adott ingatlanban kell élni, vagyis 2022. március 1-et követően nyújtható csak be az igénylés az Államkincstárhoz.

A munkálatokat a család csak 2021. márciusában elkezdheti, hiszen a számláknak a felújítandó ingatlan címére kell szólnia, ez pedig akkor lehetséges, ha az igénylő már oda van bejelentkezve.

3. A család a lakást 2020.06.01-én vásárolta, a bejelentkezést 2021.03.01-én intézték el. A támogatás igénylésére 2021.08.01-én kerülne sor.

Ha a család 2021. júniusáig nem fejezi be a felújítást, akkor már ki kellene várni a 2022. márciusi határidőt a támogatási kérelem beadásával. Vagyis 2021. augusztusában nem lesznek jogosultak a kedvezményre, mert nem élnek egy éve a kérdéses ingatlanban.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2021-től?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Felújítási támogatás
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy kalkuláltál!

A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!

Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

4. A család a lakást 2020.06.01-én vásárolta, a bejelentkezést 2021.03.01-én intézték el. A támogatás igénylésére 2022.05.01-én kerülne sor.

Ha a család 2022. márciusát követően igényelné a támogatást, akkor teljesülne az állandó lakcímre vonatkozó feltétel. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy mikor fizette ki a család az utolsó számlát: 60 napon belül ugyanis kérelmezni kell a támogatást az utolsó számla megfizetését követően.

Ebben a helyzetben nagyon jól fel kell mérni a munkálatok hosszát és a fenti határidő szem előtt tartásával érdemes ütemezni a felújítást.

5. A család 2018. június 1-én vásárolta lakását, akkor a feleség és a gyermekek bejelentkeztek a lakásba. A férj bejelentett lakcíme jelenleg is máshol van. 

Ebben az esetben a feleség önállóan, a vele együtt élő gyermekek után igényelheti meg a támogatást. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha neki és kiskorú gyermekeinek legalább 50%-os tulajdoni hányada van az ingatlanban.

Amennyiben a férjnek a tulajdonrészével együtt lenne meg csak az 50 százalékos tulajdoni hányad, akkor bizony neki is be kellene jelentkeznie a lakásba. Ebben az esetben viszont bejelentkezéstől számított egy éven belül nem lehet megigényelni a támogatást. (A munkálatoknak azonban minden további nélkül nekiállhat a család.)

Megoldás lehet még, hogy a férj megfelelő tulajdonrészt ajándékoz a feleségének, vagy kiskorú gyermekének. Ebben az esetben a támogatást kvázi azonnal meg lehetne igényelni, a munkálatokat nem szükséges emiatt átütemezni.
Ha a családnak a támogatott felújítási hitelre is szüksége lenne, akkor a feltételeket – így a lakcímre vonatkozó elvárást is – már a hitel igénylésekor, vagyis a munkálatok megkezdését megelőzően teljesíteni kell.
Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Nőuralom a kultúrában

  Terézvárosban irodalmi pályázatot hirdettek gyerekeknek. A 12 nyertesből 11 lány lett, és csak egyetlen fiú. Már a jelen is ilyen, de a jövő még ilyenebb...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu Vigyázz, mihez nyúlsz, önkielégítős álvideókkal támadnak a zsarolók

  A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló levelekkel kapcsolatban. Kormányzati intézményekre támadnak a csalók. Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták...