Felújítási támogatás: nem minden anyagköltség számlához kell vállalkozói szerződés

Felújítási támogatás: nem minden anyagköltség számlához kell vállalkozói szerződés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-26
 

Eddig úgy tudtuk, hogy a felújítási támogatáshoz minden elvégzett munkáról szükséges vállalkozási szerződés. Ez egyben azt jelentené, hogy minden vállalkozói díjról és anyagköltségről szóló számlát is be kellene tudnunk mutatni. Ez a nézet azonban most megdőlni látszik.

A felújítási támogatás jelenleg az egyik legnépszerűbb eleme az otthonteremtési programnak. Nem csoda, hiszen a legalább egy gyermeket nevelő szülők meglévő otthonuk felújítási költségeinek felét – legfeljebb 3 millió forintot – visszakaphatnak az államtól a munkálatok befejezését követően.

Természetesen számos feltételt szükséges teljesítenünk a lakásfelújítási támogatás igényléséhez. Jogosultságunkat a Bankmonitor kalkulátorával könnyen ellenőrizhetjük:

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hirdetés

Hirdetés

Nem szükséges minden munkálatnál a vállalkozói díjról számla

A támogatással kapcsolatban az egyik lényeges elvárás a benyújtandó számlákkal kapcsolatos: a támogatás igényléséhez be kell nyújtanunk a Magyar Államkincstár részére felújításról szóló számlákat.

A támogatás összege pedig fele-fele arányban munkadíjból és anyagköltségből állhat össze. Ezt az arányt azonban nem kell tartanunk minden elvégzett felújítási munkánál – a felújítási támogatást ugyan egyszer lehet igényelni, de akár több önálló munkálat költségei is elszámolhatók -, sőt a Portfolión megjelenő információk alapján az is elfogadható, ha egyes felújításokról nem is lesz munkadíj számlánk.

Ezt a nézetet támasztja alá a támogatás igénylőlapján szereplő egyik kitétel is:

„A csak anyagköltséget tartalmazó számlákhoz nem feltétlenül tartozik vállalkozási szerződés.”

Ez azt is jelentheti, hogy bizonyos felújításokat maguk is elvégezhetünk, az azokhoz kapcsolódó anyagköltségről szóló számlákat – vállalkozási szerződés nélkül – pedig benyújthatjuk az Államkincstár felé a többi munkáról szóló számlákkal együtt.

Ettől még nem végezhetjük el az összes munkát mi magunk, ha felújítási támogatást szeretnénk

Ez nem azt jelenti, hogy akkor is visszakapjuk az anyagköltségről szóló számlákon szereplő összeg felét, ha minden munkát mi magunk végeztünk el. Hiszen a támogatás összegén belül  munkadíjnak és anyagköltségnek 50-50 százalékos arányban kell lennie. Ha egyáltalán nincs munkadíj a felújításhoz kapcsolódóan, akkor nem leszünk jogosultak a támogatásra.

Viszont egy általunk elvégzett munkálat anyagköltségeit hozzátehetjük egy másik önálló felújítási munkálat vállalkozói díjához és anyagköltségéhez. Tegyük fel például, hogy lecseréljük a konyhabútort. A megvásárolt bútor 500 ezer forintba került, a beépítést mi magunk megcsináljuk, ezért munkadíj erről a felújításról nem lesz. Emellett a villamosvezetékek cseréjét, felújítását is tervezzük, ennek anyagköltsége 280 ezer, míg a munkadíj 1 millió forint. Ha csak az utóbbi munkáról adnánk be számlát, akkor 560 ezer forint támogatást kaphatnánk. Ha mindkét felújítás számlái elszámolhatók, akkor viszont összesen 890 ezer forint támogatást kaphatnánk. Jól látható már ezen példán is, hogy az új felfogás sokak számára előnyös lehet.

Vannak azonban kétségek

A rendelet azonban az alábbi elvárást is megfogalmazza:

„A támogatás a jelen rendelet hatálybalépését követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető.”

Ez alapján azonban úgy tűnik, mintha a felújítási munkálatokhoz elvárnák a vállalkozási szerződést is. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői megkeresték a Magyar Államkincstárt, hogy pontosan mely esetekben szükséges vállalkozási szerződés és mely esetekben nem. A válasszal cikkünket frissíteni fogjuk.

Amennyiben hitelből szeretnénk előfinanszírozni a felújítást érdemes megnéznünk a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorában, hogy milyen hitelajánlatok közül válogathatunk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés