loading

Felújítási támogatás: nem minden anyagköltség számlához kell vállalkozói szerződés

Eddig úgy tudtuk, hogy a felújítási támogatáshoz minden elvégzett munkáról szükséges vállalkozási szerződés. Ez egyben azt jelentené, hogy minden vállalkozói díjról és anyagköltségről szóló számlát is be kellene tudnunk mutatni. Ez a nézet azonban most megdőlni látszik.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A felújítási támogatás jelenleg az egyik legnépszerűbb eleme az otthonteremtési programnak. Nem csoda, hiszen a legalább egy gyermeket nevelő szülők meglévő otthonuk felújítási költségeinek felét – legfeljebb 3 millió forintot – visszakaphatnak az államtól a munkálatok befejezését követően.

Természetesen számos feltételt szükséges teljesítenünk a lakásfelújítási támogatás igényléséhez. Jogosultságunkat a Bankmonitor kalkulátorával könnyen ellenőrizhetjük:

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2021-től?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Felújítási támogatás
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy kalkuláltál!

A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!

Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Nem szükséges minden munkálatnál a vállalkozói díjról számla

A támogatással kapcsolatban az egyik lényeges elvárás a benyújtandó számlákkal kapcsolatos: a támogatás igényléséhez be kell nyújtanunk a Magyar Államkincstár részére felújításról szóló számlákat.

A támogatás összege pedig fele-fele arányban munkadíjból és anyagköltségből állhat össze. Ezt az arányt azonban nem kell tartanunk minden elvégzett felújítási munkánál – a felújítási támogatást ugyan egyszer lehet igényelni, de akár több önálló munkálat költségei is elszámolhatók -, sőt a Portfolión megjelenő információk alapján az is elfogadható, ha egyes felújításokról nem is lesz munkadíj számlánk.

Ezt a nézetet támasztja alá a támogatás igénylőlapján szereplő egyik kitétel is:

“A csak anyagköltséget tartalmazó számlákhoz nem feltétlenül tartozik vállalkozási szerződés.”

Ez azt is jelentheti, hogy bizonyos felújításokat maguk is elvégezhetünk, az azokhoz kapcsolódó anyagköltségről szóló számlákat – vállalkozási szerződés nélkül – pedig benyújthatjuk az Államkincstár felé a többi munkáról szóló számlákkal együtt.

Ettől még nem végezhetjük el az összes munkát mi magunk, ha felújítási támogatást szeretnénk

Ez nem azt jelenti, hogy akkor is visszakapjuk az anyagköltségről szóló számlákon szereplő összeg felét, ha minden munkát mi magunk végeztünk el. Hiszen a támogatás összegén belül  munkadíjnak és anyagköltségnek 50-50 százalékos arányban kell lennie. Ha egyáltalán nincs munkadíj a felújításhoz kapcsolódóan, akkor nem leszünk jogosultak a támogatásra.

Viszont egy általunk elvégzett munkálat anyagköltségeit hozzátehetjük egy másik önálló felújítási munkálat vállalkozói díjához és anyagköltségéhez. Tegyük fel például, hogy lecseréljük a konyhabútort. A megvásárolt bútor 500 ezer forintba került, a beépítést mi magunk megcsináljuk, ezért munkadíj erről a felújításról nem lesz. Emellett a villamosvezetékek cseréjét, felújítását is tervezzük, ennek anyagköltsége 280 ezer, míg a munkadíj 1 millió forint. Ha csak az utóbbi munkáról adnánk be számlát, akkor 560 ezer forint támogatást kaphatnánk. Ha mindkét felújítás számlái elszámolhatók, akkor viszont összesen 890 ezer forint támogatást kaphatnánk. Jól látható már ezen példán is, hogy az új felfogás sokak számára előnyös lehet.

Vannak azonban kétségek

A rendelet azonban az alábbi elvárást is megfogalmazza:

“A támogatás a jelen rendelet hatálybalépését követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető.”

Ez alapján azonban úgy tűnik, mintha a felújítási munkálatokhoz elvárnák a vállalkozási szerződést is. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői megkeresték a Magyar Államkincstárt, hogy pontosan mely esetekben szükséges vállalkozási szerződés és mely esetekben nem. A válasszal cikkünket frissíteni fogjuk.

Amennyiben hitelből szeretnénk előfinanszírozni a felújítást érdemes megnéznünk a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorában, hogy milyen hitelajánlatok közül válogathatunk.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...