Betöltés
loading

Fiatalként sokkal kevesebb lakáshitelt tudsz igényelni!

A KSH adatai alapján idén augusztusig a 25 év alattiak nettó átlagbére 183 939 forint, ennél a 25-54 éves korosztály havonta 65 ezer forinttal többet visz haza. Emiatt egy pályakezdő fiatal akár 4,5 millió forinttal kevesebb lakáshitelre lehet jogosult. Az ingatlanvásárlás eltolódását nem csak az új társadalmi elvárások és szokások, hanem az anyagi lehetőségek is erősen befolyásolhatják.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A KSH adatai alapján a magyarok jövedelme nem csak regionálisan tér el egymástól, jelentős a különbség életkor alapján is. A legfiatalabb 25 év alattiak átlag nettó jövedelme 2019. első 8 hónapja alapján 183 ezer forint, míg a 25-54 éves korosztály tagjai átlagosan 249 ezer forintot vittek haza.

Ez érthető, hiszen egy pályakezdő fiatal ritkán keres annyit, mint egy több éves tapasztalattal rendelkező profi. Ugyanakkor a fiatalok lakásvásárlásának kitolódására is adhat egy pénzügyi magyarázatot. Az elmúlt évek lakásáremelkedése miatt ugyanis ebből a jövedelemből gyakran nem tudunk elég sokat félretenni a szükséges önerőhöz, sőt a felvehető lakáshitel összege is korlátja lehet a vásárlásnak.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint 12,5 millió forint – 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú – hitelre lehet jogosult egy átlagos 25 év alatti fiatal. Ennél viszont akár 4,5 millió forinttal több lakáshitelre jogosult az idősebb generáció. A kalkuláció során 40%-os JTM-vel (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) számoltunk, vagyis a jövedelemnek maximum 40% lehetett a hitel törlesztőrészlete.

Mire lehet elég ez az összeg egyedülálló fiatalként? Megvizsgáltuk ezt az ország különböző részeire lebontva – a Duna House elemzése szerinti átlagos lakás négyeztméterárát alapul véve. Egy 17,9 millió forintos lakás megvásárolhatunk már belőle, melyhez 5,35 millió forint önerőre lenne szükség – a bankok jelenlegi gyakorlatuk alapján maximum 70%-át hitelezik meg a vételárnak.

Ebből a fővárosban egy nagyon apró, 24 m2-es lakást tudunk venni, de vidéken már egy jóval nagyobb, 47-57 négyzetméter alapterületű átlagos ingatlan is elérhető lehetne számunkra.

Az elérhető ingatan értékét – és ezáltal méretét is – befolyásolja a családban lévő keresők száma, és hogy milyen lakásvásárlási támogatásokra (CSOK) lehetünk jogosultak. Esetleg mennyi Babaváró hitelt tudnánk igényelni, melynek 75%-a akár az önerőnket is megnövelheti. Ezeknek mindenképpen érdemes utánajárni a döntés előtt.

Természetesen nem mindenki az átlagbért keresi, a Bankmonitor “Mennyi Lakáshitelt Kaphatok” Kalkulátora megmutathatja neked néhány adat megadását követően, hogy a fizetésed mennyi kölcsönre lenne elég.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Osztrák beruházási támogatás

    Az osztrák állam 1 milliárd eurós pályázati keretet hirdetett meg önkormányzatok számára, hogy abból olyan beruházási és felújítási programokat, mint például iskola, idősotthon, közlekedés, szélessávú... The post Osztrák beruházási támogatás appeared first on alapblog.