Betöltés

Figyelem! Ezzel is sokat nyerhetsz hitelkiváltáskor

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-03

A fizetési fegyelem azt mutatja meg, hogy egy ügyfél mennyire teljesíti pontosan bankkal szembeni fizetési kötelezettségét. Sok esetben ez az egyik fő szempont, ami alapján a bankok minősítik az ügyfeleket. Sőt! Adósságrendezés, hitelkiváltás esetén az egyik legfontosabb szempont a pontos fizetési fegyelem! Nézzük, hogyan befolyásolja a fizetési morálunk a mindennapjainkat!

A fizetési fegyelem és a kölcsön árazása

Ha az ügyfelek nagy része késedelmesen fizet, az növeli a bank hitelezési veszteségét. A törvényi rendelkezések alapján, ha az adós egy havi törlesztőrészlettel 45 napot meghaladó késedelembe esik, a bank jogosult a hitel kamatfelárát megemelni. Azaz a törlesztőrészlet és a fizetendő kamat magasabb lesz. A bankok Magatartási Kódexének egyik alapelve, hogyha egy korábban késedelmes ügylet esetén már nincs jelentős hátralék, a kamatfelár megszüntetésre kerül. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél a vizsgált időszakban jelzálogkölcsönének törlesztésével késedelembe esik, akkor a bank a kamatot növeli, azonban, ha az ügyfél később már szerződésszerűen törleszt, akkor a kamatot újra lecsökkenti.

Menjek, maradjak?

A lakáshitelek a legtöbb esetben több évtizedre szólnak, éppen ezért
néhány évenként tanácsos felülvizsgálni a konstrukciót. A jelenlegi kamatszinten számos hitelt érdemes kiváltani. Különösen azért, mert hiába a kamatcsökkentési sorozat, sokunk törlesztőrészlete nem csökken számottevően. A KSH statisztikája szerint – 2013. első félév – alig több mint ezren cserélték le hitelüket. Oka lehet ennek az is, hogy a legjobb piaci kamatok eléréséhez olyan szigorú feltételeket szabnak a bankok, amelyeknek csak az ügyfelek igen kis hányada tud megfelelni.

Az adósminősítési szabályai nem nyilvánosak, de tapasztalataink szerint az alábbi szempontok igen nagy súllyal szerepelnek a minősítésben:

 • Ideális hitelösszeg 
  • Az ingatlan értékének max. 40-50%-a
 • Ideális törlesztőrészlet
  • Az igazolt jövedelem legfeljebb 30-35%-a
 • Ideális ügyfél
  • Nem csak hogy ne szerepeljünk a negatív KHR listán, de a fizetési fegyelmünk is megfelelő legyen
 • Ideális ingatlan
  • Kifejezetten előnyös, ha olyan helyen lévő ingatlanunk van, ahol jól „pörög” a lakáspiac

Csodák sajnos nincsenek!

Hitelkiváltás esetén a bankok nagy hangsúlyt fektetnek a kiváltandó hitelre és a fennálló tartozást igazoló dokumentumokra. A jelenlegi bankunktól ugyanis be fognak kérni egy olyan igazolást is, amin látszik, hogy az elmúlt egy évben volt-e 30 napot meghaladó késedelmünk. Ha volt, akkor sajnos esélytelenek vagyunk! Be kell nyújtanunk továbbá az elmúlt 3-6 havi bankszámlakivonatunkat, amin látszik a fizetési morálunk. Nem mindegy továbbá, hogy mekkora hitelmúltra tekintünk vissza. Van olyan bank, ahol csak a legalább egy éve ketyegő hitelt váltják ki.

Hitelkiváltás költségei

A meglévő hitelünknek lesz lezárási költsége, ami a hitelösszeg maximum 2,5%-a lehet, illetve a földhivatalban ki kell fizetni a jelzálogjog törlési díját, ami 6.600Ft. Ezeket a költségeket zömmel be lehet építeni a hitelbe, tehát nem szükséges készpénzben kifizetni.

Az új banknál pedig induló költségekkel kell számolnunk, ami az értékbecslést, tulajdoni lapot, szerződéskötési díjat, közjegyzői díjat és a jelzálogjog bejegyzés díját jelentik.

Bonyolult ez nekem!  

Nem feltétlenül! Van olyan bank, ahol létezik egy egyszerűsített eljárás is, ahol a hitel indításakor nincs értékbecslés, nem szükséges munkáltatói igazolás, nem kell fennálló tartozásunkról igazolást beszerezni. Elegendő a kölcsönszerződésünk és a folyószámla kivonataink.  Persze vannak bizonyos feltételek, aminek meg kell felelnünk. Fontos az is, hogy az ingatlanunk olyan helyen legyen, ami szerepel a bank által elfogadható települések listáján.

Ha kíváncsi vagy, melyik banknál mit kínálnak hitelkiváltásra, kalkulátorunk segítségével megnézheted!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha fentieknek nem felelünk meg, akkor sem kell elkeseredni! Több olyan hazai bank is van, akik elsősorban hitelkiváltás esetén kínálnak kedvező kamatot és ezáltal alacsonyabb havi törlesztő részletet.  Ezek a pénzintézetek elsősorban azt vizsgálják, hogy a kiváltani kívánt hitel törlesztőjének milyen volt a fizetési fegyelme.

Hitelkiváltás esetén az alábbi általános szabályokat kell figyelembe venni:

 • Felmondott hitel nem váltható ki 
 • Rosszul fizetett hitelt sem váltható ki
 • Az ingatlan megfelelő fedezetet nyújtson a hitelhez
 • A felvehető hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át.
 • Ingatlan fedezet nélküli személyi kölcsön kiváltása esetén törlesztő részlet csökkenést akkor lehet elérni, ha 
  • a jelenlegi rossz konstrukciót egy jóval kedvezőbb személyi hitelre cseréljük, vagy 
  • ha a hitel mögé ingatlan fedezetet is tudunk felajánlani. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

0 Hozzászólás

 1. kácika

  Ha jól értettem, aki már BÁR listán szerepel, annak semmi esélye sincs hogy a hitelei rendezésére egy akár ingatlanfedezeti hitellel kiváltsa, pedig ezt bizton tudná fizetni, és nem maradna a bankokkal szemben adósága. ,Ha jól értem, aki már BÁR listán van, annak semmi esélye sincs hogy az elmaradt hiteleit, egy olcsóbb hitellel, akár ingatlanfedezetivel – aminek lényegesen alacsonyabb a havi törlesztőrészlete – kiválthassa, pedig egy hitelt bizton tud fizetni.

 2. bankmonitor.hu

  @kácika: Ha valaki negatív státusszal szerepel a KHR nyilvántartásban (régen BAR lista), azaz elmaradás miatt került fel, akkor nem tud hitelt igényelni. Ha rendezte tartozását, azután még egy évig passzív státusszal szerepel, és csak ezt követően nyílik lehetősége hitelt felvenni. Az elmaradt hitelek kapcsán a hitelt nyilvántartó bankkal célszerű egyeztetni a fizetéskönnyítési lehetőségekről.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

A lakáshitelek is a forint sorsára jutnak?

2018. 07. 11.

Nagyot fordult a világ a lakáshitelt igénylőkkel, a hozamok emelkedése magával húzta a hitelkamatokat is felfelé május és július között. Gyűjtésünkben azt néztük meg, mekkora érvágásról van szó. Mint kiderül,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.