Betöltés

Figyelj a díjakra, mert a befektetésed is elbukhatod!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-19

Nagyon megéri a költségekkel tisztában lenni a befektetéseknél is, mert nagyobb összeggel lehet kisebb a számlád, ha túl sokat fizetsz a szolgáltatódnak. A következőkben bemutatjuk, hogy hogyan viheti el a kezdeti befektetésed értékét az 1%-kal magasabb költség. A megoldás, olyan befektetést válassz, aminek nemcsak a kezelése, de a vele való kereskedés is relatíve olcsó.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Kezdjük egy elég erős mondással. Gondoltad volna, hogy akár az egész kezdő befektetésed értékét is elvesztheted, ha csak 1%-kal többet fizetsz ki például az alapkezelőnek vagy a banknak? Pedig könnyedén be lehet bizonyítani, hogy valóban ilyen drasztikus hatása lehet a költségeknek.

Tegyük fel, hogy 1 millió forintod van és beteszed egy olyan befektetésbe, ami a következő 30 évben évente 6%-ot hoz költségek nélkül. Mellékesen, még egy állampapír sem tud ekkora hozamot, vagyis egy vegyes-, egy részvény-, vagy esetleg egy kockázatosabb abszolút hozamú alap lehet képes ilyen teljesítményre.

De vissza a fő vonalhoz. Gondolj bele, hogy mi történik, ha a költségeid 1%-ot visznek el minden évben. Így éves alapon 5%-os hozam üti a markod, ami forintosítva azt jelenti, hogy az 1 millióból 30 év után 4,3 millió forintod lesz.

Igen ám, de a példa kedvéért nézzük meg, hogy mi történik, ha a költségek 1% helyett 2%-ra nőnek évesítve. Ez például úgy fordulhat elő, ha sokat ugrálsz a befektetések között (sok eladási és vételi jutalék), de akár úgy is, ha alapból egy drágább befektetést vásároltál.

Az éves 4%-os hozam 30 év alatt jelentősen visszaveti az egyenleged, hiszen az 1 millióból most már csak 3,2 millió forint lesz. Ergo 1,1 milliót veszítesz, mert éves szinten nem 5%-ot, hanem csak 4%-ot keresel. Ez az összeg körülbelül akkora, mint amit te magad az elején befektettél.

Ami a tanulság, hogy nagyon is megéri fukarnak lenni és a lehetőségekhez mérten a legolcsóbb befektetést megtalálni. Persze a jó teljesítményért fizetni kell, például egy befektetési alapnál is, de nem mindegy, hogy az alapot milyen költséggel adjuk és vesszük.

Az elérhető online szolgáltatók (ilyen a HOLD Alapforgalmazó is) például a saját alapokat gyakorlatilag ingyenesen elérhetővé teszik, vagyis elég komoly költségektől szabadulhatunk meg általuk. A MIFID II. szabályozás értelmében a jövőben a költségek egyébként is felértékelődnek, az alapkezelőknek ugyanis a költségeket nagyon részletes bontásban az ügyfeleknek elérhetővé kell tenniük.

 

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • alapblog

    Kávékapszulából saláta

    A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.