Fizess mobillal! – Mobiltárca szolgáltatás

 • 2014.01.16.
 • szerző: bankmonitor

Lassan már minden sarkon fizethetünk a bankkártyánkkal, de mi a helyzet, ha a munkahelyen hagytuk véletlenül a tárcánkat? Sok esetben még vissza sem tudunk menni érte, hiszen abban van a belépőkártyánk is. Mégis mit tehetünk ilyenkor? Elővesszük mobilunkat és kifizetjük a vásárlásunkat, majd belépünk vele a munkahelyünkre – persze, ha a készülékünk erre alkalmas.

Manapság mindenki, mindent a lehető leggyorsabban szeretne elintézni. Nem kivétel ez alól a fizetés sem. A tárcákban jellemzően egyre kevesebb készpénz, és egyre több a plasztiklap (bankkártya, hűségkártya, belépőkártya). Mindkét problémára megoldást kínál az NFC technológia! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Mire jó?

Az NFC technológiával a telefonunkba költöztethetjük a bankkártyánkat, a hűségkártyánkat, vagy akár a belépőkártyánkat. Tehát a mobilunkat használhatjuk vásárláskor, vagy a munkahelyünkre történő belépéskor. Ehhez egy NFC képes okostelefonra van szükségünk, amire telepítünk egy alkalmazást. Ezután a telefonunk ugyanúgy fog működni, mint a
PayPass-szal ellátott bankkártyánk, vagy a céges belépőkártyánk.

Technológiáról

Az NFC egy vezeték nélküli kommunikációs szabvány, mint a WiFi, vagy a Bluetooth. Különlegessége, hogy az egymástól pár centiméterre lévő eszközök a technológia révén kommunikálhatnak egymással. És hogy miért érdekes ez nekünk? Ugyanilyen elven működik például a bankkártyánk egyérintéses fizetési rendszere (pl.
PayPass) is!

A technológia használatához szükségünk van egy mobiltárca alkalmazásra is az okostelefonunkra telepítve. Ennek segítségével ki-be kapcsolhatjuk a Mobil NFC kártyánkat. Bekapcsolt állapotban a mobiltárca megnyitása nélkül is lehet fizetni (vagy pontokat gyűjteni, az irodába belépni, stb.), míg ha a kártya ki van kapcsolva, akkor az alkalmazást el kell indítani, hogy a funkciókat tudjuk használni. A SIM-kártyán elhelyezett biztonsági elemnek, valamint a mögötte lévő biztonságtechnológiai infrastruktúrának köszönhetően személyes kártyaadataink és a tranzakciók során keletkező adataink teljes biztonságban vannak.

Magyarországi NFC

Jelenleg Magyarországon a technológia tesztidőszaka zajlik 2014 június 30-ig. Az egyedülálló MobilTárca projekt a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával, a magyar piac legfontosabb szereplőinek összefogásával valósul meg. A Mobiltárca a MasterCard
PayPass fizetési technológiáján alapul, a kezdeményezésben a kártyatársaság mellett mindhárom mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország – az egyik legnagyobb hazai pénzügyi szolgáltató – az OTP Bank – és a SuperShop hűségprogram vesz részt. 2014-ben új szereplőként az Interticket és az All You Can Move sportkártyákat kibocsátó cég is csatlakozott a programhoz.

A tesztidőszak alatt mire használható?

 • Fizetés egy érintéssel: A tesztelésben résztvevők minden MasterCard PayPass logóval ellátott elfogadóhelyen egy érintéssel fizethetnek.
 • Hűségpontok gyűjtése és beváltása egy érintéssel: A tesztelők a SuperShop NFC típusú hűségkártyáját használhatják hűségpontok gyűjtésére, illetve beváltására, a SuperShop tesztelésbe bevont partnereinél.
 • 2014-től az Interticket jegyrendszerén keresztül vásárolt jegyek és az All You Can Move sportkártya is elérhetőek a MobilTárcában.

Fontos információ, hogy sajnos a tesztelésre már nem lehet jelentkezni. De a tesztidőszak lezárása után valószínűleg mindenki számára elérhető lesz a szolgáltatás. Külföldön például már működik, így segítségével akár az edzőterembe is bejuthatunk, vagy a mobilunkkal fizethetünk a sarki kisboltban. 

Ha addig se bírod ki
PayPass-os bankkártya nélkül, keress egy hozzád való hitelkártyát kalkulátorunk segítségével! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Balkáni EU

  2025-ben a Nyugat-Balkán államai csatlakozhatnának az EU-hoz, a fő akadály, hogy több országban nem (teljesen) működik a jogállam, érdekcsoportok és bűnszövetkezetek foglya az állam, korlátozott...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.