Betöltés

Fizess mobillal! – Mobiltárca szolgáltatás

szerző: Bankmonitor.hu
2014-01-16

Lassan már minden sarkon fizethetünk a bankkártyánkkal, de mi a helyzet, ha a munkahelyen hagytuk véletlenül a tárcánkat? Sok esetben még vissza sem tudunk menni érte, hiszen abban van a belépőkártyánk is. Mégis mit tehetünk ilyenkor? Elővesszük mobilunkat és kifizetjük a vásárlásunkat, majd belépünk vele a munkahelyünkre – persze, ha a készülékünk erre alkalmas.

Manapság mindenki, mindent a lehető leggyorsabban szeretne elintézni. Nem kivétel ez alól a fizetés sem. A tárcákban jellemzően egyre kevesebb készpénz, és egyre több a plasztiklap (bankkártya, hűségkártya, belépőkártya). Mindkét problémára megoldást kínál az NFC technológia!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Mire jó?

Az NFC technológiával a telefonunkba költöztethetjük a bankkártyánkat, a hűségkártyánkat, vagy akár a belépőkártyánkat. Tehát a mobilunkat használhatjuk vásárláskor, vagy a munkahelyünkre történő belépéskor. Ehhez egy NFC képes okostelefonra van szükségünk, amire telepítünk egy alkalmazást. Ezután a telefonunk ugyanúgy fog működni, mint a PayPass-szal ellátott bankkártyánk, vagy a céges belépőkártyánk.

Technológiáról

Az NFC egy vezeték nélküli kommunikációs szabvány, mint a WiFi, vagy a Bluetooth. Különlegessége, hogy az egymástól pár centiméterre lévő eszközök a technológia révén kommunikálhatnak egymással. És hogy miért érdekes ez nekünk? Ugyanilyen elven működik például a bankkártyánk egyérintéses fizetési rendszere (pl. PayPass) is!

A technológia használatához szükségünk van egy mobiltárca alkalmazásra is az okostelefonunkra telepítve. Ennek segítségével ki-be kapcsolhatjuk a Mobil NFC kártyánkat. Bekapcsolt állapotban a mobiltárca megnyitása nélkül is lehet fizetni (vagy pontokat gyűjteni, az irodába belépni, stb.), míg ha a kártya ki van kapcsolva, akkor az alkalmazást el kell indítani, hogy a funkciókat tudjuk használni. A SIM-kártyán elhelyezett biztonsági elemnek, valamint a mögötte lévő biztonságtechnológiai infrastruktúrának köszönhetően személyes kártyaadataink és a tranzakciók során keletkező adataink teljes biztonságban vannak.

Magyarországi NFC

Jelenleg Magyarországon a technológia tesztidőszaka zajlik 2014 június 30-ig. Az egyedülálló MobilTárca projekt a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával, a magyar piac legfontosabb szereplőinek összefogásával valósul meg. A Mobiltárca a MasterCard
PayPass fizetési technológiáján alapul, a kezdeményezésben a kártyatársaság mellett mindhárom mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország – az egyik legnagyobb hazai pénzügyi szolgáltató – az OTP Bank – és a SuperShop hűségprogram vesz részt. 2014-ben új szereplőként az Interticket és az All You Can Move sportkártyákat kibocsátó cég is csatlakozott a programhoz.

A tesztidőszak alatt mire használható?

  • Fizetés egy érintéssel: A tesztelésben résztvevők minden MasterCard PayPass logóval ellátott elfogadóhelyen egy érintéssel fizethetnek.
  • Hűségpontok gyűjtése és beváltása egy érintéssel: A tesztelők a SuperShop NFC típusú hűségkártyáját használhatják hűségpontok gyűjtésére, illetve beváltására, a SuperShop tesztelésbe bevont partnereinél.
  • 2014-től az Interticket jegyrendszerén keresztül vásárolt jegyek és az All You Can Move sportkártya is elérhetőek a MobilTárcában.

Fontos információ, hogy sajnos a tesztelésre már nem lehet jelentkezni. De a tesztidőszak lezárása után valószínűleg mindenki számára elérhető lesz a szolgáltatás. Külföldön például már működik, így segítségével akár az edzőterembe is bejuthatunk, vagy a mobilunkkal fizethetünk a sarki kisboltban.

Ha addig se bírod ki PayPass-os bankkártya nélkül, keress egy hozzád való hitelkártyát kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.