loading

Fogadsz a foci Eb meccseire? Lehet, hogy gondot okoz majd a hiteligénylésnél!

Jelzáloghitel igénylés legfontosabb része a jövedelemvizsgálat. Ehhez kötelezően be kell nyújtanunk a bevételünket igazoló dokumentumokat, amelyek köre jövedelmünk típusától függően változhat. Bármilyen jövedelemről legyen azonban szó, a bankszámlakivonatot minden esetben alaposan ellenőrzi majd a bank! Ezen pedig számos olyan dolog szerepelhet, ami gondot okozhat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Kevesen tudják, de lakáshitel igénylésekor az egyik leggyakoribb buktató a bankszámlakivonat, pontosabban néhány azon szereplő tétel. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték azokat a szarvashibákat, melyeket érdemes elkerülni.

Élettársi viszony

Nem minden esetben szeretnénk párunkat bevonni adóstársként egy lakáshitelbe. Ha nem élünk bejegyzett élettársi kapcsolatban és házasok sem vagyunk, akkor minden további nélkül mondhatjuk magunkat „egyedülállónak” az igénylőlapon. Abban az esetben viszont gyanús lehet a dolog, ha rendszeresen utalunk összegeket a párunknak, ekkor joggal feltételezheti a bíráló, hogy közös kasszán vagyunk és egy háztartásban élünk, így kérheti párunk bevonását a hitelügyletbe.

Magánkölcsön

Előfordult már szinte mindenkivel, hogy átmenetileg kisebb kölcsönre volt szüksége. Az is életszerű, hogy ha nagyobb hitelről van szó, akkor ezt először a családon vagy baráti körön belül igyekszünk megoldani, hogy elkerüljük a banki kamatokat.

Ezek a KHR-ben sem látszanak (itt tartják nyilván a bankoktól és pénzügyi szolgáltatóktól felvett hiteleket), ugyanis jövedelemvizsgálat során a bankok nem számolnak a magánkölcsönnel, mint banki teherrel.  Az adósságfék szabály szerint az igazolható nettó jövedelem meghatározott százalékát lehet legfeljebb hiteltörlesztésre fordítani, a meglévő hitelekről pedig a KHR rendszerből tájékozódnak a bankok. Amennyiben a havi részleteket ismerősünknek utalással fizetjük vissza, akkor azonban ez nem lesz igaz. Ez esetben a bank meglévő hitelként fog számolni vele, ami ronthatja a hitelképességünket.

Csoportos beszedések teljesülésének csúszása

A mai modern világ lehetővé teszi számunkra, hogy pénzügyeinket a lehető legkényelmesebben, nagyrészt online intézzük, amire remek lehetőség a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízás. Hitelfelvétel előtt azonban figyeljünk arra, hogy ezek a levonások mindig időben teljesüljenek! Sok bank esetében ez elutasítási indok lehet egy hitelfelvétel esetén! Ha mégis becsúszott 1-2 ilyen sikertelen tranzakció, kérd szakértőink segítségét, akik segítenek eligazodni, hogy melyik lehet az a bank, ahol nem lesz egyértelmű elutasítás emiatt.

Kimenő utalás végrehajtó felé

Vannak olyan tartozások, amelyek nem látszódnak a KHR-ben, ilyen például egy telefonszolgáltatónál fennálló tartozás. Ezek akár több évre is visszanyúlhatnak, és akár pár ezer forint is már végrehajtásra kerülhet. Ha éppen hitelfelvétel előtt talál meg a behajtó cég, nagyon figyelj oda a rendezés módjára! Ez ugyanis két módon is történhet:

  • átutalod saját bankszámládról az összeget,
  • vagy befizeted a pénzt a végrehajtó saját bankjának pénztárában.

Utóbbi nem látszódik a kivonaton, így az a hitelbíráló sem tud majd róla.

Sportfogadás, szerencsejáték

Ha egyébként nem is szoktunk szerencsejátékra költeni, az Európa Bajnokság alatt akkor is kedvet kaphatunk egy kis fogadásra. Ám ezzel vigyázni kell, mert a szerencsejáték és egyéb szenvedélybetegségekre utaló jelek meghiúsíthatják a hitelfelvételt! Sok banknál elegendő akár egy 250 forintos lottószelvény feladása, máris visszadobják a hiteligénylésünket. Hiába szerepel nagyobb összegű, rendszeres havi bevétel a kivonatokon, amelyet megfelelő dokumentumokkal igazolni is tudunk, mégis kútba eshet a hitelfelvétel egyetlen fogadás miatt!

Bankmonitor tipp! Nagyon figyelj arra, hogy milyen tételek szerepelnek a bankszámlakivonatodon! A bankok minimum 3 havi kivonatot biztosan kérnek majd a hitelképesség vizsgálathoz! Ha lakásvásárlást tervezel, előtte akár fél évvel is érdemes lehet egyeztetni szakértő kollégánkkal, aki díjmentes ad tanácsot a hiteligényléssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekben.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
6 dolog, amit tudnod kell, ha lakást- vagy házat vásárolnál!

Egy új lakás, családi ház vagy nyaraló megvásárlása sokszor életünk legjelentősebb pénzügyi projektje, ami számos buktatóval járhat. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.  1. Nagyon figyelj, hogy...