Betöltés
loading

Kritikus kérdés tisztázódott a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéssel kapcsolatban

Remek lehetőség a második illetve a harmadik gyermek után járó jelzáloghitel-elengedés, hiszen a második gyermeknél 1 millió forinttal, a harmadik babánál 4 millió forinttal faragható le ennek köszönhetően a tőketartozás. Igen ám, de van egy érdekes ellentmondás, amibe sok család belefutott, és ami miatt a Bankmonitorhoz fordultak segítségért. Ugyanis egyáltalán nem egyértelmű, hogy a még csak aláírt hitelszerződés is meglévő hitelnek számít-e, vagy csak az, amit már folyósítottak is?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormányrendelet szerint a második gyermek után 1 millió forinttal, a harmadik gyermek után pedig 4 millió forinttal csökkenthető a gyermek 12 hetes magzati korában már MEGLÉVŐ JELZÁLOGHITEL tőketartozása.

A két kulcsszó itt a MEGLÉVŐ és a JELZÁLOGHITEL!

Korábban írtunk már arról, hogy a tartozáscsökkentés kizárólag a lakáscélú jelzáloghitelekre érvényes, vagyis hiába költötte valaki a Babaváró hitelét vagy a személyi kölcsönét otthonteremtésre, ezekre nem érvényesíthető. A Babaváró hitel és a személyi kölcsön ugyanis szabad felhasználású, fedezet nélküli konstrukciók, vagyis az igénylő arra költi a felvett összeget, amire akarja, ingatlanfedezetre pedig nincs szüksége.

Kicsit faramuci a helyzet a 2008-as válság előtt nagyon népszerű szabad felhasználású jelzáloghitelekkel, ezek közül ugyanis a 2017. november 14. előtt folyósítottaknál lehet élni a lehetőséggel, míg a későbbieknél már nincs erre mód.

tartozáscsökkentés több hitellel

A másik fontos kitétel az, hogy kizárólag már meglévő jelzáloghitel tőketartozása csökkenthető a második illetve a harmadik gyermek 12. hetes magzati korát követően. Viszont a “meglétet” a kormányhivalok egy része a hitelszerződés megkötésétől számítja, míg másutt a folyósítás megtörténtéhez kötik a lehetőséget. A napokban egy a Bankmonitor szakértőinek segítségét kérő párt például az utóbbi miatt utasítottak el, ők ugyanis újépítésű ingatlant vásárolnak, így bár már hetekkel ezelőtt aláírták a banki hitelszerződést, a folyósításig még hosszú idő eltelhet, a harmadik gyermekük pedig pont a szerződés aláírása és a folyósítás várható időpontja között fog megszületni.

Mivel a jogaszabály erre vonatkozó része nem volt egyértelmű – a kormányhivatalok is ezért jártak el különbözőképpen -, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) állásfoglalását kértük az esettel kapcsolatban. Az állásfoglalás szerint a hitelszerződés aláírásának időpontja számít, nem pedig a folyósításé, vagyis a példánkban szereplő család jogosult a tartozáscsökkentésre még azelőtt, hogy az összeget elutalták volna a részükre.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan vehetsz fel lakáshitelt a válság közepén?

Pár hét leforgása alatt gyökeresen megváltozott a bankok hozzáállása a hiteligénylőkhöz. Mi és miért változott? És ami még ennél is fontosabb: a Bankmonitor gyakorlati tanácsai azoknak, akik most kívánnak lakáshitelt...

Blogajánló