Betöltés
loading

Kritikus kérdés tisztázódott a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéssel kapcsolatban

Remek lehetőség a második illetve a harmadik gyermek után járó jelzáloghitel-elengedés, hiszen a második gyermeknél 1 millió forinttal, a harmadik babánál 4 millió forinttal faragható le ennek köszönhetően a tőketartozás. Igen ám, de van egy érdekes ellentmondás, amibe sok család belefutott, és ami miatt a Bankmonitorhoz fordultak segítségért. Ugyanis egyáltalán nem egyértelmű, hogy a még csak aláírt hitelszerződés is meglévő hitelnek számít-e, vagy csak az, amit már folyósítottak is?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormányrendelet szerint a második gyermek után 1 millió forinttal, a harmadik gyermek után pedig 4 millió forinttal csökkenthető a gyermek 12 hetes magzati korában már MEGLÉVŐ JELZÁLOGHITEL tőketartozása.

A két kulcsszó itt a MEGLÉVŐ és a JELZÁLOGHITEL!

Korábban írtunk már arról, hogy a tartozáscsökkentés kizárólag a lakáscélú jelzáloghitelekre érvényes, vagyis hiába költötte valaki a Babaváró hitelét vagy a személyi kölcsönét otthonteremtésre, ezekre nem érvényesíthető. A Babaváró hitel és a személyi kölcsön ugyanis szabad felhasználású, fedezet nélküli konstrukciók, vagyis az igénylő arra költi a felvett összeget, amire akarja, ingatlanfedezetre pedig nincs szüksége.

Kicsit faramuci a helyzet a 2008-as válság előtt nagyon népszerű szabad felhasználású jelzáloghitelekkel, ezek közül ugyanis a 2017. november 14. előtt folyósítottaknál lehet élni a lehetőséggel, míg a későbbieknél már nincs erre mód.

tartozáscsökkentés több hitellel

A másik fontos kitétel az, hogy kizárólag már meglévő jelzáloghitel tőketartozása csökkenthető a második illetve a harmadik gyermek 12. hetes magzati korát követően. Viszont a “meglétet” a kormányhivalok egy része a hitelszerződés megkötésétől számítja, míg másutt a folyósítás megtörténtéhez kötik a lehetőséget. A napokban egy a Bankmonitor szakértőinek segítségét kérő párt például az utóbbi miatt utasítottak el, ők ugyanis újépítésű ingatlant vásárolnak, így bár már hetekkel ezelőtt aláírták a banki hitelszerződést, a folyósításig még hosszú idő eltelhet, a harmadik gyermekük pedig pont a szerződés aláírása és a folyósítás várható időpontja között fog megszületni.

Mivel a jogaszabály erre vonatkozó része nem volt egyértelmű – a kormányhivatalok is ezért jártak el különbözőképpen -, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) állásfoglalását kértük az esettel kapcsolatban. Az állásfoglalás szerint a hitelszerződés aláírásának időpontja számít, nem pedig a folyósításé, vagyis a példánkban szereplő család jogosult a tartozáscsökkentésre még azelőtt, hogy az összeget elutalták volna a részükre.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan követheted nyomon a Babaváró igénylésed?

Általában az igénylés beadását követően nincs más teendőd, mint várni, amíg nem értesít a bank a bírálat eredményéről. Kaphatsz tőlük emailt, vagy akár telefonos értesítést a jóváhagyásról, a hiánypótlásról -...

Fiatal gyerekes család első hiteligénylése

Hasznos lakáshiteles információk a múlt hétről

Nem egyszerű most lakáshitelt felvenni, viszont aki sikerrel jár, az még mindig nagyon olcsón juthat kölcsönhöz a bankoktól. A héten többek között megvizsgáltuk, mennyiért lehet jelenleg lakáshitelhez jutni, félni kell-e...

Blogajánló
  • alapblog NEM veszek aranyat

    A blogon többször elhangzott már, hogy az arany jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, hiszen negatív reálkamatok mellett sikeres időszaka szokott következni. Jelentős pozíciónk... The post NEM veszek aranyat appeared first on alapblog.