loading

Fordulat a tranzakciós illetékben: jövőre ingyenes lehet a kártyás vásárlás

Nemrég még arról olvashattunk, hogy jövőre ingyenessé válhat 150.000 Ft erejéig a kártyás készpénzfelvétel. Az Origo.hu tegnap délutáni értesülése szerint a bankkártyás fizetés válna ingyenessé január 1-től, az állam lemond a jelenleg érvényben lévő 0,3%-os tranzakciós illetékről. Amennyiben a törvénytervezet elfogadásra kerül, jelentős mértékben hozzájárulhat a gazdaság fehérítéséhez.

A tranzakciós illeték augusztusi megemelését követően gyakori kérdéssé vált, hogy szükség van-e egyáltalán bankszámlára? Egy fogyasztóvédelmi szervezet pont a napokban kezdeményezte, hogy lehetősége legyen a munkavállalóknak készpénzben kérni a fizetésüket… Ez az irány természetesen inkább a múltba vezet vissza és jelentős teret ad a fekete gazdaság erősödésének. Az Origo birtokába került 
adótörvény tervezet szerint azonban a jövő évi adószabályozás ingyenessé tenné a bankkártyás (beleértve a hitelkártyával történő) fizetéseket.

Bankkártyás fizetések költségei ma és jövőre

A ma érvényben lévő szabályozás értelmében minden bankkártyás fizetést 0,3%-os, de maximum 6.000 Ft-os tranzakciós illeték terhel. A Bankmonitor kalkulációi szerint az átlagos jövedelemmel rendelkezők havi szinten átlagosan 40.000 Ft értékben fizetnek bankkártyával. Ezen összeg 0,3%-os illetékterhe 120 Ft/hó, 1.440 Ft/ év. 

A mai gyakorlatban a bankok jelentős része azon kedvezményes számlacsomagoknál, melyek a jövedelem adott bankba történő érkeztetése esetén érhetőek el, nem terheli a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Azaz ezt a terhet magára vállalja. Ezzel szemben a standard, nem kedvezményes számlacsomagok esetén (fizetésünk érkeztetése nélkül elérhető számlák) a tranzakciós illetékkel megegyező összeget fizetettnek a bankok az ügyfelekkel. A valós nyertesek tehát ebből a körből kerülnek ki.

A Bankmonitor megítélése szerint a készpénz orientált társadalom a múlté, Svédországban jelentős törekvéseket láthatunk például a 100%-ban készpénzmentes társadalom irányába (mely nem az árucseréhez történő visszatérés révén, hanem az elektronikus fizetések útján valósul meg…) Pár hete foglaltuk össze egy korábbi írásunkban, hogy miért tartjuk elképzelhetetlennek (néhány nagyon szélsőséges esetet leszámítva)
a „bankmentes” világot. 

Bankszámla adatbázisunkban naprakészen megtalálod a jelenleg érvényben lévő bankkártya díjtételeket is, sőt Magyarországon egyedülálló módon megtekintheted a bankok által már közzétett jövőbeli változásokat is. Kalkulálj, a legkedvezőbb számla megtalálásához!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Majd a robotok megmentik a nyugdíjasokat!

    Archívumunkból (2017): Igaz, előbb elveszik a munkájukat A társadalom elöregedése napjaink egyik legaggasztóbb kérdése. Mi lesz a nyugdíjjal? Mi lesz a nyugdíjasokkal? Egyelőre a fiókomba...

  • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

    Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

  • Haszon.hu A Bankszövetség szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ingatlanhitelezés

    Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály...