Betöltés

Fordulat a tranzakciós illetékben: jövőre ingyenes lehet a kártyás vásárlás

szerző: Bankmonitor.hu
2013-10-01

Nemrég még arról olvashattunk, hogy jövőre ingyenessé válhat 150.000 Ft erejéig a kártyás készpénzfelvétel. Az Origo.hu tegnap délutáni értesülése szerint a bankkártyás fizetés válna ingyenessé január 1-től, az állam lemond a jelenleg érvényben lévő 0,3%-os tranzakciós illetékről. Amennyiben a törvénytervezet elfogadásra kerül, jelentős mértékben hozzájárulhat a gazdaság fehérítéséhez.

A tranzakciós illeték augusztusi megemelését követően gyakori kérdéssé vált, hogy szükség van-e egyáltalán bankszámlára? Egy fogyasztóvédelmi szervezet pont a napokban kezdeményezte, hogy lehetősége legyen a munkavállalóknak készpénzben kérni a fizetésüket… Ez az irány természetesen inkább a múltba vezet vissza és jelentős teret ad a fekete gazdaság erősödésének. Az Origo birtokába került 
adótörvény tervezet szerint azonban a jövő évi adószabályozás ingyenessé tenné a bankkártyás (beleértve a hitelkártyával történő) fizetéseket.

Bankkártyás fizetések költségei ma és jövőre

A ma érvényben lévő szabályozás értelmében minden bankkártyás fizetést 0,3%-os, de maximum 6.000 Ft-os tranzakciós illeték terhel. A Bankmonitor kalkulációi szerint az átlagos jövedelemmel rendelkezők havi szinten átlagosan 40.000 Ft értékben fizetnek bankkártyával. Ezen összeg 0,3%-os illetékterhe 120 Ft/hó, 1.440 Ft/ év. 

A mai gyakorlatban a bankok jelentős része azon kedvezményes számlacsomagoknál, melyek a jövedelem adott bankba történő érkeztetése esetén érhetőek el, nem terheli a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Azaz ezt a terhet magára vállalja. Ezzel szemben a standard, nem kedvezményes számlacsomagok esetén (fizetésünk érkeztetése nélkül elérhető számlák) a tranzakciós illetékkel megegyező összeget fizetettnek a bankok az ügyfelekkel. A valós nyertesek tehát ebből a körből kerülnek ki.

A Bankmonitor megítélése szerint a készpénz orientált társadalom a múlté, Svédországban jelentős törekvéseket láthatunk például a 100%-ban készpénzmentes társadalom irányába (mely nem az árucseréhez történő visszatérés révén, hanem az elektronikus fizetések útján valósul meg…) Pár hete foglaltuk össze egy korábbi írásunkban, hogy miért tartjuk elképzelhetetlennek (néhány nagyon szélsőséges esetet leszámítva)
a „bankmentes” világot. 

Bankszámla adatbázisunkban naprakészen megtalálod a jelenleg érvényben lévő bankkártya díjtételeket is, sőt Magyarországon egyedülálló módon megtekintheted a bankok által már közzétett jövőbeli változásokat is. Kalkulálj, a legkedvezőbb számla megtalálásához!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

0 Hozzászólás

 1. Benőke

  A készpénz mentes világ nálunk még nem jött el és mondjuk nem is tudom elképzelni jelenleg hogyan lehetne kivitelezni úgy, hogy elfogadható legyen. PL a piacon hogy vesz az ember egy nénitől/bácsitól egy kiló paradicsomot? Nem tudom a svédeknél hogy megy ez?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

2018. 07. 19.

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.