Betöltés

Realitás-e a bankmentes világ – fizetés készpénzben mindig mindenhol

szerző: Bankmonitor.hu
2013-09-10

Az elmúlt hetekben többen kérdezték tőlünk – a tranzakciós illeték emelésének hatására dráguló bankolás következtében -, hogy megkerülhetik-e teljesen a bank használatát, kérhetik-e a fizetésüket készpénzben és teljesíthetnek-e minden fizetést készpénzben. Első ránézésre nyilván lehet a gondolatban „józan paraszti ész”, hogy elkerüljük a 0,3% és 0,6%-os tranzakciós illeték hatását. Jobban megvizsgálva a kérdést, inkább egy kicsit azt érezzük, hogy a „mindent készpénzben fizetek” megközelítés ahhoz hasonlít, mintha a balatoni nyaralásra lovas kocsival indulnánk el az M7-es autópályán.

Kezdjük az elején: ahhoz, hogy készpénzhez jussunk bankszámláról 0,6% tranzakciós illeték terhel minket. Ebből jött az ötlet, hogy kérjük a fizetésünket készpénzben, hiszen erre a munka törvénykönyve lehetőséget ad. Egyeztettünk jogászokkal, kicsit olvasgattunk és az a kép rajzolódott ki, hogy a munkáltató a jelenlegi jogszabály alapján a legtöbb jogi szakember véleménye alapján nem kötelezhető készpénzben történő fizetési juttatásra. (Érdeklődők számára egy bővebb leírás erről a témáról.)

Ugorjunk át az előző ponton és tételezzük fel, hogy sikerül elérnünk; készpénzben kapjuk a fizetésünket és bezárjuk a bankszámlánkat

Miért gondoljuk azt, hogy ez a megközelítés irreális ma, 2013. végén:

1., Magánszemélyek szintjén – ha nincs bankszámlánk:

 • biztonsági oldalról nem túl egészséges, ha minden pénzünket készpénzben tartjuk otthon és hordozzuk magunkkal, amikor szükséges
 • kamatveszteség: ha nincs bankszámlánk, akkor megtakarításunk után nem fogunk kamatot kapni (ez azt jelenti, hogy ma a megtakarított pénzünkön évente 4%-ot veszítünk, a vásárló értéke a pénzünknek az infláció mértékével csökken)
 • sok szolgáltatás (pl. lakásbiztosítás, egyes távközlési szolgáltatások) olcsóbb, ha bankon keresztül csoportos átutalással fizetjük, azaz konkrét veszteségünk is lesz bankszámla hiányában
 • nem fogunk tudni egyetlen árut, szolgáltatást sem megrendelni az interneten, miközben a legtöbb kedvező költséggel elérhető szolgáltatást és terméket ma már az interneten tudjuk megszerezni
 • álljon itt egy konkrét példa: a legnagyobb hazai kereskedelmi láncnál online rendelés esetén a kiszállított árut kizárólag bankkártyával tudjuk kifizetni az áru átvételekor
 • különösen nehéz külföldi utat lebonyolítani bankkártya nélkül
 • nem látjuk magunk előtt azt a helyzetet, amikor megvásároljuk az ingatlanunkat és készpénzben az eladó kezébe helyezünk nyolc millió forintot (természetesen lehetséges, de amikor egy évtized munkájának eredményét kell kifizetnünk, akkor nem biztos, hogy a villamoson szeretnénk utazni ezzel az összeggel és reménykedni, hogy nem történik semmi gond…)
 • ha nincs bankszámlánk, akkor értelemszerűen hitelünk sem lehet (leszámítva a középkori zálogház intézményét az egyik legdrágább hitellel)
 • a legolcsóbb bankszámla havi szinten ma 5-800 Ft között elérhető (ebben már benne van a havi díj, a készpénz felvétel stb…), azaz éves szinten 6-10 ezer Ft-ot takarítunk meg. Az említett költségből le kell vonni a megtakarításunkon elért kamatot (mert ezt nem keressük meg, ha nincs bankszámlánk)
 • 350-400 ezer Ft-os megtakarítás esetén éves 4% kamattal számolva minden adó és illeték után az elért kamat meghaladja a legolcsóbb bankszámlák költségét
 • a bankmentes élet tudatilag is arra kondicionál, hogy ne legyen megtakarításunk, így csupán egy-két év kérdése, hogy ez mikor jelent majd számunkra hatalmas problémát (megtakarítás nélkül az első váratlan helyzet – munkahely elvesztése, hosszú betegség, valamilyen kár az autónkban… – nagyon kritikus állapotokat idézhet elő)

Nézd meg, hogy hol találod meg magadnak a legolcsóbb bankszámlát:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

2., Miért nem éri meg az államnak?

 • a tranzakciós illetéket csak olyan pénzforgalomra lehet kivetni, ami érinti a bankrendszert. Ha nincs bankszámla nincs állami bevétel. Ha nincs állami bevétel, akkor azt másból kell pótolni… azaz a túl sikeres tranzakciós illeték megkerülés/optimalizálás oda fog vezetni, hogy új adó érkezik . (Csupán zárójelben jegyezzük meg, hogy augusztus 1-től azért emelkedett a tranzakciós illeték, mert nem teljesült a költségvetés tervezett bevétele.)
 • ha a pénzforgalmat a készpénz dominálja, akkor az állam számára a gazdaság nehezebben kontrollálható és nő a fekete gazdaság szerepe, mely a teljes adóbevételt veszélyezteti

És ínyenceknek egy kis történelem

Az első bank jellegű működés nyomait már az ókorban felfedezhetjük, ahol elsősorban mezőgazdasági tevékenység hitelezésében merült ki a tevékenység Asszíriában és Babilóniában. A modern kor bank történelme a 14. századi Itáliáig nyúlik vissza (Firenze, Velence, Genova városaiban működtették gazdag családok). A bankolás nemzetközi terjedése a 17. és 18. században kezdett felgyorsulni és a 20. században pedig már a földkerekség minden pontján megtalálható a bank intézménye.

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

0 Hozzászólás

 1. Benőke

  Meglehetősen sok az egyoldalú érv…. Szándékosan megfeletkezve az objektivitástól. Kezd ‘újságírósodni’ az oldal.

  Pont úgy hangzik mintha a bankszövetség írta volna… :o(

  – Biztonság? Vicc, máshogy lopják el a pénzt az embertől. Nincs az a biztonsági eljárás amit ne tudnának kikerülni. Sőt az új biztonsági eljárások mindig azért születnek mert az előzőt kikerülték.
  – Van ahol nem lehet KP -val fizetni, de nem fog rohamosan elterjedni. Van ahol nem fognak bevezetni kártyás fizetést mert egyszerűen hülyeség pl egy pékségben. Máshol meg a drága kártyás fizetés elhagyása miatt tudják alacsonyan tartani az áraikat. A kártyás vásárlásnál csak idő kérdése, hogy nem kerül majd közvetlenül az ügyfélnek is mindenhol pénzbe.
  – Hitel nélkül is van élet.
  – Kártya nem garancia arra hogy bárhol hozzáférhetünk a pénzünkhöz.

  Ezek mind kétélű érvek…

 2. bankmonitor.hu

  Kedves Benőke! A “máshogy lopják el a pénzt az embertől” hozzászólással nem tudunk mit kezdeni. Mi konkrét helyzeteket írtunk le, ahol a banki szolgáltatás megléte esszenciális.
  Egyszerűen nem látjuk magunk előtt azt a környezetet, ahol tartósan banki kapcsolat nélkül értelmesen működik és fejlődik a társadalom és a gazdaság. Nyílván vannak Afrikában olyan törzsi körülmények között élők, ahol még a pénz modern formája sem forog, nemhogy bankok működjenek. Nagy hirtelen nem tudnánk megnevezni a világnak egyetlen olyan pontját sem, ahol prosperáló társadalom és gazdaság van (szívesen élnénk ott), de a bankok nem vagy, csak marginális szinten léteznek… Ha van ilyen példa, akkor kérjük, hogy írd le nekünk

 3. bakosrobi19

  Félek, sosem szűnik meg a viaskodás. Mindazonáltal szükséges is. Ez egy állandó.
  Tény hogy számos tényezőt figyelembe kell vennünk, de nincs abszolút megoldás. Egyszerűen el kell döntenünk hol jobb nekünk. Ott ahol van bank, vagy ott ahol nincs.

 4. Benőke

  Csupán próbáltam rávilágítani arra hogy a Bankoknál egy hangyányit sincs nagyobb biztonságban a pénzünk. Ugyanis embertől függetéenül akár jogszerűen is ilyen olyan indokkal elveszik a pénztét. Ha most még nem is, de eljön ez is. A további biztonságról pedig nagyából ennyit : link to penzcentrum.hu Az alapötlet nem rossz, de hogy az alapötlet köszönő viszonyban sincsen a valósággal az is biztos. Értem én a szavakat, a mondatokat, de ez csak csűrés csavarás ez kezd egyre randább lenni… Konkrétan az informatikai biztonság és a netbank nem egy lapon említhetőek. Jelenleg úgy áll a helyzet, ha az ember figyelmetlen lecsapolják a számláját, lehet tokenje, lehet retina ellenőrzés, bármi, ha a gépére bejut a megfelelő program (és windows alatt nem szokott engedélyt kérni minden program), akkor a dolog megpecsételődött. Mellesleg a piacon járva kelve egyre gyakrabban látom hogy a csere kereskedelem alakulgat, ott ahol van mit cserélni… Nem pénzért adják veszik egymástól a dolgokat, illetve kis falvakban is kezdi felütni a fejét ugyan ez. Modern világban nem rossz ötlet a bank, csak ahhoz kellene egy olyan fék a rendszerben ami jelenleg nincs. Szóval nem tudok vakon hinni a modern rendszerekben amit ügyesen takargatnak.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

 • alapblog

  Hol a legjobb?

  Nem reprezentatív felmérés expatok között, hol a legjobb a világon élni-dolgozni (visszavonulni) külföldiként? A legjobbnak vélt helyek közül csomó egy köpésre van és EU-polgárként szabadon...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.