Betöltés

Forint, Forint, Te mindenem! Mégis mit tegyek?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-06

Az új évet, új mélyponttal „ünnepli” a forint. Gyengül mindennel szemben, kivéve a baráti rubelt. Tartós lesz a gyengülés? Hogyan hat mindez a pénzünkre? Tartsuk a pénzünk egy részét devizában? Ha igen, melyikben? Ha deviza, akkor hogyan érhetünk el kamatot, hozamot? Mit tegyünk, ha külföldre utaznánk? Lemondjuk a sítúrát? Néhány kérdés, mely napjainkban bizsergeti az agysejteket.

Miért gyengül a forint?

Ukrajna, fokozódó görög aggodalmak, magyar költségvetést érintő feszültségek stb. A részletes elemzéstől nem leszünk sokkal okosabbak. A lényeg talán annyi, hogy a kormány, illetve a gazdasági miniszter kifejtette, nincs ellenére egy fokozatosan gyengülő forint. Így hát a befektetők most ebben hisznek és a forint árfolyamot ez határozza meg.

Mennyit gyengült?

Az elmúlt három hónapban:

 • a dollárral szemben: közel 10%-ot!
 • az euróval szemben: 4,5%-ot
 • a lengyel zlotyval szemben: 2%-ot

Ha figyelembe vesszük, hogy a három hónap alatt elérhető forint betéti kamat adó és egyéb tételek levonása után nettó 0,4%, akkor az elmozdulás tetemes. Ha figyelembe vesszük, hogy új mélypontra esett kis nemzeti devizánk az euróval szemben a 320-as szintet elérve, akkor szintén tetemes a gyengülés.

Meddig gyengülhet?

Nem tudjuk. Senki nem tudja, az MNB sem tudja (bár itt legalább eszközök vannak az árfolyam befolyásolására). Ami fontos – ahogy már fentebb említettük – hogy láthatóan nincs ellenére az ország pénzügyi vezetésének a gyenge forint, ha a gyengülés fokozatos és nem hirtelen. Ha ebben hisznek a befektetők, akkor a forint lassú tartós gyengülése fennmarad. (Annak ellenére, hogy az államadósságnak ez nem tesz jót…)

Váltsunk forintból, devizára?

Készpénzben semmiképpen. A megtakarítások devizális megosztásának van értelme, különösen pármilliós vagyon felett. Fontos kérdés, hogy Magyarországon maradunk, vagy van esélye annak, hogy tartósan külföldre helyezzük tartózkodásunkat. Az utóbbi esetben szinte kényszer, hogy nagyobb arányban legyen devizánk mint forintunk, az előbbi esetben pedig egy egészséges egyensúlyt érdemes kialakítani, vizsgálva az adott deviza befektetés költségét is. A devizapiac nem statikus, így hosszú távra kis eséllyel fogjuk eltalálni, hogy melyik lehet a nyerő deviza. Ebből adódóan legalább két, de inkább három devizát érdemes beemelni a megtakarításaink közé.

De mégis melyik deviza lehet az idei évben a nyerő?

A szakemberek széleskörű konszenzusa alapján napjainkban a dollár tekinthető favoritnak. Ennek ellenére még egyszer hangsúlyozzuk, hogy érdemes egy deviza helyett kettő-hármat tartani.

Konkrétan milyen deviza befektetést áll rendelkezésre?

Haladjunk az egyszerűbbtől az összetettebb lehetőségek irányába:

1., deviza betétek: 0,8-1,3% között éves kamat érhető el euróban, dollárban 0,5-1% között egy éves lekötésre. Részletesebb böngészésre ajánljuk a bankbetét keresőnket, ahol svájci frank és egyéb devizák kamatai is megtekinthetők.

2., devizás állampapírok: a legegyszerűbb, legolcsóbb és legkézenfekvőbb megoldást az euróban kibocsátott Prémium Euró Magyar Államkötvény jelenti, mely jelenleg 2,4% hozammal érhető el. A kötvény két és fél éves lejáratú és évente változó kamatot fizet (euró infláció + 2%pont).

Dollárban kibocsátott állampapírok is elérhetők a magyar lakosság számára a befektetési szolgáltatóknál, de ezek komoly tanulmányozást igényelnek. Érdemes kikérni szakértő véleményét.

3., devizás befektetési alapok: befektetési alapok széles tárháza érhető el euróban és dollárban is. Fontos tudni, hogy magasabb hozam csak magasabb kockázatvállalással érhető el. A befektetési alapok olcsó (bár a vételi költségek vonatkozásában széles skálán mozgó) befektetési lehetőségek. A tavaly legtöbb hozamot elérő devizás befektetési alapokat itt lehet áttekinteni

Mit NE tegyünk?

Ha azt vizionáljuk, hogy gyorsan beletanulunk a devizapiacba és hirtelen meggazdagodás reményében fejest ugrunk a gyors és nagy összegű devizaspekulációba, akkor inkább öntsünk a fejünkre egy jégkockával teli vödröt. Ez egyrészt divatos, másrészt kijózanít, harmadrészt kevésbé ártalmas a pénztárcára nézve. A deviza spekulációnak is megvan a helye a pénzügyekben, de az már a dörzsölt rókavadászok világa, szűz kezeknek nem ajánlott.

Lemondjuk a sítúrát?

Azért reméljük erre nem lesz szükség. Pénzügyi oldalról azonban, ha hiszünk abban, hogy tovább gyengülhet a forint, akkor érdemes lehet az úthoz szükséges devizát beszerezni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.