loading

Futamidő kitolás, vagy halasztott tőkefizetés: milyen megoldások jöhetnek a moratórium után?

A fizetési moratórium átmeneti ideje év végével eljár – meghosszabbításáról jelenleg is tárgyalások folynak -, de milyen lehetőségei vannak azoknak, akiknek a fizetőképessége várhatóan nem áll helyre jövőre? A Bankmonitor szakértői a korábbi évek két igen népszerű könnyítési lehetőségének – a futamidő hosszabbításnak és halasztott tőkefizetésnek az előnyeit és hátrányait mutatják be egy konkrét példán keresztül. De az egyik legjobb “könnyítési megoldás” még mindig az, ha a legolcsóbb hitelt választjuk igényléskor.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A járvány miatt gazdasági visszaesésből – jelen állapot szerint – sajnos hosszabb idő alatt állhat talpra a gazdaság, mint tavasszal gondolták a szakértők. A hitelmoratórium időszaka azonban év végével lejár. Sokan ekkor szembesülnek majd milyen nehéz is fizetniük a törlesztőrészletüket a jelenlegi helyzetben. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői bemutatják egy példán keresztül két korábban igen népszerű fizetési könnyítési ajánlat előnyeit és hátrányait.

Halasztott tőkefizetés, vagy futamidő hosszabbítás?

A futamidő kitolás esetében nem csinál mást a bank, mint a hátralévő törlesztőrészletek számát megnöveli. Hosszabb idő alatt – több részletben – fizethetjük vissza a kölcsönt, ezért a havi fizetnivaló összege is lecsökkenne. Azonban hosszabb ideig is használnánk a bank pénzét, emiatt összességében többet kellene a pénzintézet felé rendeznünk.

A halasztott tőkefizetés – más néven türelmi időszak – választása esetén egy átmeneti ideig nem kell csak kamatot fizetni a bank felé. Ez jelentősen csökkentheti ezen időszak alatt a törlesztőrészletet, ugyanakkor a türelmi idő lejártát követően a havi fizetnivaló megemelkedne, futamidő hosszabbítás nélkül – mivel a hátralévő részletek száma az átmeneti időszak hosszával csökkenne –  meghaladná még az eredetileg fizetett havi részlet nagyságát is.

Nézzük meg egy példán keresztül mit is jelentene ez a két lehetőség. Egy család 3 évvel ezelőtt felvett 10 millió forint lakáshitelt: a kamatperiódus 5 év volt, a kamat nagysága 3,95%. A havi törlesztőt – jelenlegi nagysága 60 335 forint – nem tudja fizetni az adós, ezért fizetési könnyítésért fordul bankjához, ahol két lehetőséget ajánlanak számára:

 1. 5 évvel hosszabbítsák meg a futamidőt
 2. 1 évig nem kell fizetnie tőkét a családnak, kizárólag a havi kamatot kell rendezni. A futamidő változatlan marad.

10 millió Ft lakáshitel havi törlesztőrészletének alakulása különböző könnyítések esetében

Ha 5 évvel meghosszabítják a kölcsön futamidejét, akkor a törlesztőrészlet 16 százalékkal csökkenne, a havi fizetnivaló csupán 50 813 forint lenne. Ugyanakkor az 60 darab plusz részlet miatt a teljes visszafizetendő összeg 1 millió forinttal megnőne.

Az egy éves türelmi időszak alatt – csak kamatot kell fizetni -, a törlesztő lecsökkenne 29 473 forintra, ez 52 százalékos csökkenést jelent. Viszont az egy évet követően a törlesztő 62 988 forintra emelkednie, ez 4%-os emelkedést eredményezne. A teljes visszafizetés azonban “csak”200 ezer forinttal növekedne meg az eredeti állapothoz képest.

A futamidő kitolást akkor érdemes választani, ha az adós fizetőképessége nem esett vissza jelentősen, viszont a felmerült probléma nem átmeneti, vélhetően több éven át nehézséget okozna az eredeti részlet rendezése.

A türelmi idő akkor érné meg, ha jelenleg a család jóval kevesebbet tudna fizetni, mint az aktuális részlet. Ugyanakkor a probléma átmeneti, a család várhatóan pár hónapon belül újra fizetni tudná az eredeti részleteket, vagy annál többet is.

Egy jó hitelválasztással megkímélhetjük magunkat a pénzügyi nehézségektől

A két könnyítési lehetőség sok segítséget jelenthet számunkra, ugyanakkor a megfelelő, legolcsóbb hitel kiválasztásával megkímélhetjük magunkat magától a pénzügyi nehézségtől is.

Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint 3 éve a legolcsóbb lakáshitel – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 5 éves kamatperiódus és 400 ezer forint jövedelem beállítása esetén – havi törlesztőrészlete 60 335 forint lenne. (A fenti példában ezt igényelte a család.) A legdrágább konstrukcióra azonban havonta 66 051 forintot kellett fizetni, ez  9 százalékkal haladja meg a legolcsóbb hitelre fizetendő részletet.

A legdrágább hitelre visszafizetendő teljes összeg 15,8 millió forint lenne, ez 1,3 millió forinttal haladja meg a legolcsóbb hitel teljes költségét. Sőt az olcsó hitel igénylése esetén még a könnyítésekkel is jobban járunk, mint ha eredetileg a drágább kölcsönt vettük volna fel. Vagyis az eredeti döntésünk hatása jelentősebb volt a teljes visszafizetésre, mint a hitelkönnyítések igénybevétele: emiatt nagyon fontos az, hogy induláskor helyesen, körültekintően válasszunk a banki ajánlatok közül.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

  Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...