Betöltés
loading

Garázsvásárlás befektetésként. Hitelből is mehet?

Nem csak a lakóingatlanok ára lőtt ki rakétaként, hanem a garázsoké és kocsibeállóké is, az előbbieknél egy év alatt 21%-kal drágultak az Ingatlan.com szerint, míg a bérleti díjak 13%-kal nőttek. De hogyan, milyen kamatszinten lehet hitelből garázst vásárolni jelenleg, ha nincs meg hozzá a kellő saját forrás.

Míg korábban az eladó parkolókat keresték a budapesti autótulajdonosok, az Ingatlan.com adatai szerint az elmúlt egy évben inkább a garázsok lettek népszerűek, amelyek iránt 16 százalékkal nőtt a kereslet. Ennek következtében természetesen az árak is jelentősen emelkedtek: jelenleg Budapesten átlagosan 4,6 millió forintért találni eladó garázsokat és kocsibeállókat, ami 21 százalékkal több, mint 2018 októberében.

Az átlagos eladási ár növekedése természetesen magával húzza a bérleti díjakat is: jelenleg havi 22 500 forintért lehet garázst bérelni a fővárosban, ami 13 százalékos drágulást jelent egy év alatt. Ezért aztán nem meglepő, hogy sokan befektetésként vásárolnak garázst, ami nem is rossz pénzügyi döntés, hiszen az egy garázsra jutó bruttó hozam közel 6 százalék, ami meghaladja a lakáskiadással elérhető bruttó hozamot a fővárosban.

A befektetésként vásárolt garázsoknak és kocsibeállóknak ráadásul számos előnyük van a befektetési célú lakásvásárlással szemben:

  • lényegesen kisebb összeg is elég a vásárláshoz;
  • egyetlen lakás árából több garázsból/kocsibeállóból álló portfóliót lehet összeállítani, amelyek szükség esetén külön-külön értékesíthetők;
  • a karbantartási költségek alacsonyak;
  • egy nem fizető bérlő lényegesen könnyebben kitehető egy garázsból, mint egy lakóingatlanból.

Más kérdés, hogy lakáshitel (vagyis jelzáloghitel) nem igényelhető garázsvásárlásra, mint ahogy a lakástakarékkal összegyűjtött pénzösszeg sem fordítható ilyen célra. Értelemszerűen a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás és a csok hitel sem jöhet ebben az esetben szóba.

Ezért jelenleg két megoldás van arra, hogy pénzhez juss, amennyiben garázst vagy kocsibeállót vennél részben vagy egészben hitelfinanszírozással:

Az egyik a fiatal házasok számára elérhető Babaváró hitel, ami egy gyermek születése esetén a futamidő végéig kamatmentes marad, míg a második és a harmadik gyermek születésekor elengedik a fennálló tőketartozás egy részét vagy egészét. Talán meglepő lehet az, hogy a Babaváró akár garázsvásárlásra is fordítható, ám mivel ez szabad felhasználású, akár erre is költhető. És mivel a Babaváró a feltételek teljesülése esetén kamatmentes, a garázsárak növekedésével és a kiadással elérhető jelenlegi bruttó 6 százalékos hozam így teljes egészében bezsebelhető.

A másik megoldás, ha nincs elegendő saját forrás, a személyi kölcsön lehet. A személyi kölcsön természetesen nem kamatmentes, ám a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint találni már 7% alatti, végig fix kamattal is ajánlatot a piacon. De mit mutat a matek? Budapesten a 14. kerületében például 4 millió Ft-ért már találni teremgarázs helyeket, amelyek a közös költségen felül körülbelül 20 000 Ft havi díjért adhatók ki. Amennyiben a vásárlást teljes egészében hitelből finanszíroznád, akkor 8 éves futamidő és végig fix kamat mellett a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátor szerint a legkedvezőbb hitel havi törlesztője 56 000 Ft havi, ami 5,3 millió forint teljes visszafizetést jelent. A 20 000 Ft bérleti díj a hiteltörlesztőnek csak egy részét fedezi, ez a 8 év alatt 1 920 000 Ft bevételt jelent. Ez azonban több, mint a személyi kölcsön 1,3 millió forintos teljes költsége a nyolc év alatt.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Örkény István: A borék (1948), részlet

    Örkény István: A borék (1948), részlet. Játszódik egy katonai kórházban Budapesten, 30-as évek. Várhegyi kórházparancsnok, Tordai őrmester   VÁRHEGYI Mi van itt, Tordai? Maga mondja... The post Örkény István: A borék (1948), részlet appeared first on alapblog.