loading

Gyakran a lakás eladójának is kell egy olcsó bankszámla!

Lakásvásárláskor a vevőnek a legtöbb esetben bankszámlát is nyitnia kell: ha például lakáshitelt is igényel új otthona megvételéhez, akkor arról fizeti a havi részleteket. Kevesen gondolnák, hogy ugyanez a helyzet fennáll az eladónál is, hiszen manapság a vételárat a legtöbb esetben átutalással egyenlítik ki. Ha a vevő csok támogatást is igényelne, akkor pedig a teljes vételár legfeljebb 10 százalékát lehet készpénzben megfizetni. De milyen bankszámlát érdemes nyitni az eladónak? A döntésen több tízezer forint is múlhat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Egy táskányi pénzzel sétálni az utcán nem életbiztosítás, de emellett más oka is van annak, hogy manapság a legtöbben átutalással fizetik ki egy lakás vételárát. Ha a vevő lakáshitelt igényel, akkor ennek összegét a legtöbb pénzintézet csak átutalással hajlandó kifizetni az eladónak. De van amikor az önerő – a vételár azon része, melyet a vevő saját megtakarításából fizet ki – jó részét is bankszámlára kell megfizetni.

Csok támogatásnál elvárás, hogy a vételárat számlára fizessük ki

Ha a vevő családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igényelne a vásárláshoz, akkor bizony az önerő jelentős részét is bankszámlára szükséges kifizetni. Ugyanis a támogatásnál elvárás, hogy a vételárnak legfeljebb a 10%-át lehet készpénzben rendezni. (Megfelelő lehet az összeg átutalás, vagy bankszámlára történő befizetése is.) Ebben az esetben akkor is szükséges számlával rendelkeznie az eladónak, ha a vevő egyébként inem igényelne lakáshitelt.

A csok támogatás a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás. A megkapható összeg 600 ezer és 10 millió forint között lehet – lakáscéltól és gyermekszámtól függően -, ezért mindenképpen érdemes kihasználni a lehetőséget minden lakásvásárlás előtt állónak.

Milyen számlát érdemes nyitnia az eladónak?

Az ideális számla kiválasztásakor természetesen lényeges szempont az is, hogy az eladó mit tervez tenni a pénzzel. Amennyiben saját meglévő hitelét törlesztené elő, akkor érdemes a hitelt nyújtó banknál vezetett számlájára – ha nem rendelkezik ott számlával, akkor megéri ott nyitni egyet – kérni az összeget.

Gyakori az a helyzet is, amikor az eladó a kapott vételárat – részben vagy egészben – egy másik ingatlan megvásárlására fordítaná. Ez azt is jelentené, hogy a kapott összeget egy, vagy két részletben tovább utalná. Ebben a helyzetben kiemelten fontos lehet az átutalási díj nagysága. Mindenképpen érdemes az utalást elektronikus csatornán – netbank, mobilalkalmazás – megadni, hiszen az jóval olcsóbb. De még így 30-40 ezer forintot lehet spórolni egy jó választással.

Vegyünk példaként egy lakáseladást, ahol a vételárból 10 millió forintot egy új ingatan megvételére fordítana az eladó. Ezt az összeget két egyenlő részletben utalná el új otthona megvásárlására. A legolcsóbb és legdrágább bankszámla havi költsége – a 10 millió forint átutalási díjat is figyelembe véve – között 35 ezer forint a különbség. De a legkedvezőbb bankszámlák ára is akár 10 ezer forinttal eltérhet.

A legolcsóbb 5 bankszámla havi díja 10 millió forint átutalása esetén

A legolcsóbb CIB ECO Bankszámlánál teljesen ingyenesen el lehetne utalni a kérdéses összeget, sőt semmilyen költsége nem lenne a csomagnak az első 2 évben, amennyiben azt a Bankmonitoron keresztül nyitják meg.

Bármilyen célja is van az eladónak a vételárral érdemes megnéznie, hogy azt melyik bankszámla választásával tudná  a legolcsóbban elérni. Ebben segítséget nyújthat számára a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora.

 

Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Blogajánló
  • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

    Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Ez a startup nem az ételt, hanem a profi séfet viszi házhoz

    1,5 millió dolláros befektetéshez jutott a Yhangry nevű vállalat, amely ételek mellett séf-házhozszállítást is kínálna a szolgáltatásai között. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a privát séfek szolgáltatásait jellemzően csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak. Legalábbis eddig így volt. Heinin Zhang és Siddhi Mittal viszont megálmodott egy céget, amely lehetővé teszi a szélesebb közönség számára a privát séfek nyújtotta exkluzív...