Betöltés
loading

Gyakran a lakás eladójának is kell egy olcsó bankszámla!

Lakásvásárláskor a vevőnek a legtöbb esetben bankszámlát is nyitnia kell: ha például lakáshitelt is igényel új otthona megvételéhez, akkor arról fizeti a havi részleteket. Kevesen gondolnák, hogy ugyanez a helyzet fennáll az eladónál is, hiszen manapság a vételárat a legtöbb esetben átutalással egyenlítik ki. Ha a vevő csok támogatást is igényelne, akkor pedig a teljes vételár legfeljebb 10 százalékát lehet készpénzben megfizetni. De milyen bankszámlát érdemes nyitni az eladónak? A döntésen több tízezer forint is múlhat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Egy táskányi pénzzel sétálni az utcán nem életbiztosítás, de emellett más oka is van annak, hogy manapság a legtöbben átutalással fizetik ki egy lakás vételárát. Ha a vevő lakáshitelt igényel, akkor ennek összegét a legtöbb pénzintézet csak átutalással hajlandó kifizetni az eladónak. De van amikor az önerő – a vételár azon része, melyet a vevő saját megtakarításából fizet ki – jó részét is bankszámlára kell megfizetni.

Csok támogatásnál elvárás, hogy a vételárat számlára fizessük ki

Ha a vevő családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igényelne a vásárláshoz, akkor bizony az önerő jelentős részét is bankszámlára szükséges kifizetni. Ugyanis a támogatásnál elvárás, hogy a vételárnak legfeljebb a 10%-át lehet készpénzben rendezni. (Megfelelő lehet az összeg átutalás, vagy bankszámlára történő befizetése is.) Ebben az esetben akkor is szükséges számlával rendelkeznie az eladónak, ha a vevő egyébként inem igényelne lakáshitelt.

A csok támogatás a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás. A megkapható összeg 600 ezer és 10 millió forint között lehet – lakáscéltól és gyermekszámtól függően -, ezért mindenképpen érdemes kihasználni a lehetőséget minden lakásvásárlás előtt állónak.

Milyen számlát érdemes nyitnia az eladónak?

Az ideális számla kiválasztásakor természetesen lényeges szempont az is, hogy az eladó mit tervez tenni a pénzzel. Amennyiben saját meglévő hitelét törlesztené elő, akkor érdemes a hitelt nyújtó banknál vezetett számlájára – ha nem rendelkezik ott számlával, akkor megéri ott nyitni egyet – kérni az összeget.

Gyakori az a helyzet is, amikor az eladó a kapott vételárat – részben vagy egészben – egy másik ingatlan megvásárlására fordítaná. Ez azt is jelentené, hogy a kapott összeget egy, vagy két részletben tovább utalná. Ebben a helyzetben kiemelten fontos lehet az átutalási díj nagysága. Mindenképpen érdemes az utalást elektronikus csatornán – netbank, mobilalkalmazás – megadni, hiszen az jóval olcsóbb. De még így 30-40 ezer forintot lehet spórolni egy jó választással.

Vegyünk példaként egy lakáseladást, ahol a vételárból 10 millió forintot egy új ingatan megvételére fordítana az eladó. Ezt az összeget két egyenlő részletben utalná el új otthona megvásárlására. A legolcsóbb és legdrágább bankszámla havi költsége – a 10 millió forint átutalási díjat is figyelembe véve – között 35 ezer forint a különbség. De a legkedvezőbb bankszámlák ára is akár 10 ezer forinttal eltérhet.

A legolcsóbb 5 bankszámla havi díja 10 millió forint átutalása esetén

A legolcsóbb CIB ECO Bankszámlánál teljesen ingyenesen el lehetne utalni a kérdéses összeget, sőt semmilyen költsége nem lenne a csomagnak az első 2 évben, amennyiben azt a Bankmonitoron keresztül nyitják meg.

Bármilyen célja is van az eladónak a vételárral érdemes megnéznie, hogy azt melyik bankszámla választásával tudná  a legolcsóbban elérni. Ebben segítséget nyújthat számára a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora.

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

2021-ben is lesz ingyenes bankszámla!

Egy bankszámla éves költsége akár több tízezer forint is lehet, de szerencsére már léteznek ennél lényegesen olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes csomagok is. A CIB ECO számla például - kizárólag...

Blogajánló
  • alapblog Az irigy adás

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a...

  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →