Betöltés

Ha a foci vb-ről van szó, a befektetők is otthagyják a tőzsdéket!

szerző: Bankmonitor
2018-06-14

Valószínűleg nemcsak a legnagyobb focirajongók várták izgalommal a 2018-as világbajnokságot, hanem azok is, akik egyébként tisztes távolból követik a sporteseményeket. Nem meglepő, hogy a tőzsdei befektetők közül is sokan követik a meccseket, azonban az már igen, amit egy kutatás kihozott. A legutóbbi vb-n a meccsek alatt akár felére is lecsökkent a tőzsdei forgalom, ha az adott nemzet csapata játszott.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Hamarosan élőben is követhetjük a  foci-vb első meccsét, amit a rendezést lebonyolító Oroszország és Szaúd-Arábia között fog lezajlani. Azért is érdekes a mostani vb, mert a foci világ legnagyobb eseményét első ízben rendezte Oroszország, amely pénzt és energiát nem kímélve szabta meg a kereteket.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az ország bő 14 milliárd dollárt költött a világbajnokság megrendezéséhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a történelem eddig legnagyobb költségvetéssel rendelkező foci vb-je és még nem is látjuk a végső számokat.

Beszédes információ, hogy már a 2014-es vb-t is közel 3,2 milliárd ember követte világszerte és a nézettségi adatok most még ezt a szintet is megdönthetik. Nyilvánvalóan sokan kíváncsiak és nem szívesen maradnak le az izgalmas meccsekről. Ezt bizonyítja az Európai Központi Bank két elemzőjének kutatása is, ahol meglepő módon még a tőzsdei kereskedéssel is megtalálták a párhuzamot.

A 2010 és 2014-es világbajnokság alatt tapasztalható tőzsdei kereskedést vették szemügyre, ahol a kereskedési órák alatt játszódó meccsek kapcsán lehetett furcsaságokat tapasztalni. Az adatok alapján a 2010-es vb-n átlagosan 36%-kal, míg a 2014-esen 48%-kal esett vissza az adott ország tőzsdéjén tapasztalható forgalom, ha a futballcsapata játszott éppen. Ez jól mutatja, hogy a piaci szereplőket is érdeklik a meccsek, és amikor a saját nemzetük meccse zajlik, akkor nagyobb valószínűséggel követik ők is az eseményeket.

Sőt a kutatás arra az eredményre jutott, hogy ha a meccsen valamelyik oldalon gól születik az még 10%-kal csökkenti a tőzsdei forgalmat. A mérkőzés után is mintegy 30-60 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy minden visszatérjen a normális kerékvágásba (vagyis vélhetően mire a brókerek visszatérnek az effektív munkához).

Márpedig ez azt jelenti, hogy amikor a vb-n szereplő országok a tőzsdei kereskedési időben játszanak, akkor alacsonyabb likviditásra kell felkészülni. Sőt a különböző algoritmusok akár meg is lovagolhatják ezeket az időszakokat, ami rövidtávú csapkodást is eredményezhet a piacokon.

Keresőnkkel nézz utána, hogy melyik befektetési alap lehet számodra a legjobb!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.