Betöltés

Ha a forintnál keményebb devizára vágyik…

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-03

Átlagnál nagyobb vagyon esetén kötelező, kisebb vagyon esetén pedig megfontolandó időről időre a devizában történő megtakarításban rejlő lehetőségek kiaknázása. Az elérhető hozamokat, kockázatokat és kritikus kérdéseket vizsgáltuk.

Egyáltalán miért?

Az elmúlt években a forint fokozatosan, trendszerűen gyengült. Ez ugyan nem kimondott célja az MNB-nek, de az exportélénkítés miatt érezhetően ez a gazdaságirányítás által preferált irányvonal és egyelőre semmi olyan kézzelfogható új információ nem jelent meg, mely a trend megfordulását valószínűsítené. Fokozatos forintgyengülés mellett logikus, hogy a trend kihasználásával hozamot érhetünk el. Átlag feletti megtakarítás mellett, ahol már 5-10 éven túlmutatóan nem célunk felhasználni a félre tett pénzünket, már a tankönyvek is előírják a devizában történő befektetést.

Mennyi a hozam, ha devizában van a megtakarításunk?

Ma a fejlett országokban 0% körüli kamatláb uralkodik. Nem ritka, hogy egy-egy deviza esetén az államkötvények csak 4-5 éves időtávon túli befektetés esetén érik el a pozitív tartományt. Magyarországon egy kicsit szerencsésebb a helyzet, mert a magyar bankok ennél magasabb kamatot kínálnak deviza betétekre (melyekre a forint betétekhez hasonlóan érvényes a 100 ezer EUR-ig terjedő OBA garancia) és 0,3-1% közötti kamat is elérhető egy éves euró, vagy dollár lekötés esetén. A Prémium Euró Államkötvény (2019/X) aktuális kamata 2,2%. Fontos tudni ez utóbbiról, hogy változó kamatozású (Eurózóna inflációjához kötve, de minimum 2% kamat). Adott még a lehetőség, hogy devizában kibocsátott befektetési alapot válasszunk különböző kockázati kategóriákban. Itt érdemes kiemelni, hogy mind a pénzpiaci, mind a kötvényalapok várható hozama marginális a 0%-os kamatszint miatt, így érdemi hozamot legalább közepes kockázat felvállalása esetén tudunk elérni (pl. abszolút hozamú alappal). Ezen alapok minimális befektetési horizontja 3 év.

Számos cégtulajdonos nem veszi ki a megtermelt profitot, így céges számláról kamatoztatja a megtakarításait. Ez esetben a Prémium Euró Államkötvény, mint a legvonzóbb alternatíva nem elérhető, hiszen kizárólag magánszemélyek vásárolhatják. Marad a bankbetét, vagy a befektetési alap.

Kockázat, költség

A teljes hozamunkat a forint árfolyam elmozdulása, az elért kamat és a kapcsolódó költség együttesen fogja definiálni. Akárcsak más deviza esetében, a forint árfolyamot sem tudják még a Nobel-díjas közgazdászok sem pontosan előre jelezni. Ebből adódóan fontos, hogy ne a megtakarításunk egésze legyen devizában, hanem csak egy egészségesen meghatározott hányada valahol 30-60% között (élethelyzet és vagyon nagysága tükrében). Pár millió forint megtakarítás alatt nem is gondolkoznánk devizális befektetésen.

Az elérhető kamat ma fejlett országok devizáit illetően egészen biztosan elmarad a forintban elérhető kamattól, így forintgyengülés nélkül negatív eredménnyel fogjuk zárni a megtakarításunkat. Itt utalnánk vissza arra, hogy egyelőre nincs kézzel fogható jel az elmúlt években jellemző forint gyengülési trend változására.

A deviza megtakarítások költségei két részre oszthatók. Egyrészt a forintról devizára váltás költsége a vételi/eladási árfolyam különbözet formájában, mely 0,1%-tól 2-3%-ig terjedhet. Igen, önmaga a deviza átváltás rossz esetben elviheti a devizális megtakarítás 1-3 éves kamatát, így közel sem mindegy hol és milyen feltételekkel váltjuk át forintunkat. A másik költségelem a devizaszámlához, vagy értékpapír számlához kapcsolódó költség, illetve kötvény és befektetési alap vásárlás esetén a vétel költsége. Az eurós magyar államkötvényt a legtöbb helyen költségmentesen megvásárolhatjuk, a Kincstárnál ingyenes számlát is kapunk hozzá. Minden más értékpapír esetén már mind a vételnek, mind a számlának lesznek költségei, melyek ellenőrzése elengedhetetlen: rossz döntés esetén ezen költségek is könnyen elvihetik fél-egy éves kamatunkat.

Az idők bölcsessége

Fontos tapasztalat, hogy nem érdemes devizák között ugrálni. Jelentős költsége lehet és amatőr befektetőként szinte kizárt, hogy folyamatosan jó időzítést válasszunk ehhez a hadművelethez. És ez előbb-utóbb jellemzően akkor is igaznak bizonyul, ha az első egy-két alkalommal pont sikeresek voltunk. Egyértelműen a legkifizetődőbb stratégia a megfontoltság.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Blogajánló

  • alapblog

    Hírcsokor

    1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.