Betöltés

Ha a forintnál keményebb devizára vágyik…

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-03

Átlagnál nagyobb vagyon esetén kötelező, kisebb vagyon esetén pedig megfontolandó időről időre a devizában történő megtakarításban rejlő lehetőségek kiaknázása. Az elérhető hozamokat, kockázatokat és kritikus kérdéseket vizsgáltuk.

Egyáltalán miért?

Az elmúlt években a forint fokozatosan, trendszerűen gyengült. Ez ugyan nem kimondott célja az MNB-nek, de az exportélénkítés miatt érezhetően ez a gazdaságirányítás által preferált irányvonal és egyelőre semmi olyan kézzelfogható új információ nem jelent meg, mely a trend megfordulását valószínűsítené. Fokozatos forintgyengülés mellett logikus, hogy a trend kihasználásával hozamot érhetünk el. Átlag feletti megtakarítás mellett, ahol már 5-10 éven túlmutatóan nem célunk felhasználni a félre tett pénzünket, már a tankönyvek is előírják a devizában történő befektetést.

Mennyi a hozam, ha devizában van a megtakarításunk?

Ma a fejlett országokban 0% körüli kamatláb uralkodik. Nem ritka, hogy egy-egy deviza esetén az államkötvények csak 4-5 éves időtávon túli befektetés esetén érik el a pozitív tartományt. Magyarországon egy kicsit szerencsésebb a helyzet, mert a magyar bankok ennél magasabb kamatot kínálnak deviza betétekre (melyekre a forint betétekhez hasonlóan érvényes a 100 ezer EUR-ig terjedő OBA garancia) és 0,3-1% közötti kamat is elérhető egy éves euró, vagy dollár lekötés esetén. A Prémium Euró Államkötvény (2019/X) aktuális kamata 2,2%. Fontos tudni ez utóbbiról, hogy változó kamatozású (Eurózóna inflációjához kötve, de minimum 2% kamat). Adott még a lehetőség, hogy devizában kibocsátott befektetési alapot válasszunk különböző kockázati kategóriákban. Itt érdemes kiemelni, hogy mind a pénzpiaci, mind a kötvényalapok várható hozama marginális a 0%-os kamatszint miatt, így érdemi hozamot legalább közepes kockázat felvállalása esetén tudunk elérni (pl. abszolút hozamú alappal). Ezen alapok minimális befektetési horizontja 3 év.

Számos cégtulajdonos nem veszi ki a megtermelt profitot, így céges számláról kamatoztatja a megtakarításait. Ez esetben a Prémium Euró Államkötvény, mint a legvonzóbb alternatíva nem elérhető, hiszen kizárólag magánszemélyek vásárolhatják. Marad a bankbetét, vagy a befektetési alap.

Kockázat, költség

A teljes hozamunkat a forint árfolyam elmozdulása, az elért kamat és a kapcsolódó költség együttesen fogja definiálni. Akárcsak más deviza esetében, a forint árfolyamot sem tudják még a Nobel-díjas közgazdászok sem pontosan előre jelezni. Ebből adódóan fontos, hogy ne a megtakarításunk egésze legyen devizában, hanem csak egy egészségesen meghatározott hányada valahol 30-60% között (élethelyzet és vagyon nagysága tükrében). Pár millió forint megtakarítás alatt nem is gondolkoznánk devizális befektetésen.

Az elérhető kamat ma fejlett országok devizáit illetően egészen biztosan elmarad a forintban elérhető kamattól, így forintgyengülés nélkül negatív eredménnyel fogjuk zárni a megtakarításunkat. Itt utalnánk vissza arra, hogy egyelőre nincs kézzel fogható jel az elmúlt években jellemző forint gyengülési trend változására.

A deviza megtakarítások költségei két részre oszthatók. Egyrészt a forintról devizára váltás költsége a vételi/eladási árfolyam különbözet formájában, mely 0,1%-tól 2-3%-ig terjedhet. Igen, önmaga a deviza átváltás rossz esetben elviheti a devizális megtakarítás 1-3 éves kamatát, így közel sem mindegy hol és milyen feltételekkel váltjuk át forintunkat. A másik költségelem a devizaszámlához, vagy értékpapír számlához kapcsolódó költség, illetve kötvény és befektetési alap vásárlás esetén a vétel költsége. Az eurós magyar államkötvényt a legtöbb helyen költségmentesen megvásárolhatjuk, a Kincstárnál ingyenes számlát is kapunk hozzá. Minden más értékpapír esetén már mind a vételnek, mind a számlának lesznek költségei, melyek ellenőrzése elengedhetetlen: rossz döntés esetén ezen költségek is könnyen elvihetik fél-egy éves kamatunkat.

Az idők bölcsessége

Fontos tapasztalat, hogy nem érdemes devizák között ugrálni. Jelentős költsége lehet és amatőr befektetőként szinte kizárt, hogy folyamatosan jó időzítést válasszunk ehhez a hadművelethez. És ez előbb-utóbb jellemzően akkor is igaznak bizonyul, ha az első egy-két alkalommal pont sikeresek voltunk. Egyértelműen a legkifizetődőbb stratégia a megfontoltság.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

  • alapblog

    Nem kell templom!

    Van elég, parkot akarunk! Jekatyerinburgban, Oroszország negyedik legnagyobb városában napok óta tüntetők ezrei, főleg fiatalok protestálnak, mert a város egyik közparkjába óriási katedrálist akarnak építeni,...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.