Betöltés

Ha erre figyelsz, akár tízezer forintot is spórolhatsz a lakáshitelen!

szerző: Bankmonitor
2016-08-14

Ha elérkezett a lakásvásárlás ideje és hitelfelvételre is vállalkozunk, felütheti a fejét a dilemma, hogy milyen hitelekhez juthatunk hozzá, és melyiket is érdemes felvenni. A bankok kínálata széles skálán szóródik, de a törlesztő részlet mellett az is fontos mennyit fizetünk összesen a hitelért. A törlesztő részletben jelentkező különbség akár számottevő is lehet, de az előre nem látható jövő miatt jobban járhatunk a hosszabb kamatperiódussal felvett hitellel.

Mi dobhatja meg a törlesztőnket?

Aki lakást szeretne vásárolni, de ehhez nincsen elegendő pénze, talán nem is találhat jobb időszakot a hitelfelvétel megkezdésére. A jegybanki alapkamat 2012 óta 3 ciklusban csordogált jelenlegi rekord alacsony 0,9%-os szintjére. Ez azért lehet fontos annak, aki hitelt szeretne felvenni, mivel a hitelünk kamatának meghatározásában fontos szerep jut a BUBOR-nak, ami szorosan követi az alapkamat mozgását.  A lakáshiteleket gyakorta a BUBOR értékéhez kötik, tehát a mozgásának megfelelően változhat a törlesztő is felfelé, vagy lefelé. A rövid kamatperiódussal rendelkező hitelekre általában alacsonyabb THM-jük és így kisebb törlesztő részletük miatt szokott esni a választás, mivel jobban nézhet ki a kezdetben alacsonyabb törlesztő.

Az ilyen rövid kamatperiódusú hiteleknek azonban az a hátulütője, hogy vállaljuk velük a kamatkockázatot, mivel fennáll az esélye, hogy a jövőben a BUBOR magasabban helyezkedjen el, ami persze a mi kamatunkat is megemeli, ezzel együtt pedig a törlesztőnket is. Mivel a hitelünket hosszabb távra, általában 10 éven is túl vesszük fel, ésszerű lehet azt várni, hogy ezen időtávon a kamatok nem maradnak ilyen alacsonyan.

Ezért aki szeretne nyugodtan aludni, vagy jobban átláthatóvá tenni a családi büdzsét azáltal, hogy kiküszöböli a hitel törlesztő-részletének emelkedését, annak célszerű lehet hosszabb időn át fix kamatozású hitelt választani. Ha egy hosszabb periódusra, mondjuk 5-10 vagy a teljes futamidőre rögzítjük a hitelkamatot nem ér minket kellemetlen meglepetés, minden hónap során ugyanannyit fizetünk a hitel után. Ezt a biztonságot azonban nem kapjuk ingyen, ezek a hitelek némileg drágábbak a rövidebb kamatperiódusú társaiknál.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ki kerül ki győztesen a kamatperiódusok harcából?

A Bankmonitor keresője alapján azt látjuk, hogy jelenleg az olyan hiteleket, ahol a kamatváltozás periódusa 1 éven belüli ott 4 -5 százalék közötti hitelkamattal már vihetjük a hitelt, míg ha az említett 5-10 éves időtávon rögzített hiteleket keressük, 5,5 – 7,2 százalék között szóródik a bankok kínálata. A magasabb THM egyik oka, hogy a bank is hosszabb távon köteleződik el, így tulajdonképpen a kamatkockázat az ő oldalán jelentkezik.

A bankok kínálatában 5-10 éves kamatperiódusú hitelre még könnyen vadászhatunk, azonban a hosszabb időtávra szóló ajánlatokért, már igencsak bogarásznunk kell, jelenlegi állapotok szerint egyedül az UniCredit termékpalettáján találunk akár 20 évre rögzített hitelt. Egy példa keretében ki is számoltuk mit jelentene ez egy átlagosan elérhető hitel esetében.

A feltüntetett legrövidebb és leghosszabb kamatperiódussal rendelkező hitel törlesztő részlete közti eltérés 26 százalék is lehet, ami a mostani példában 13 000 forintot jelent.  De ha arra gondolunk, hogy sok idegeskedést is megspórolunk jó lehetőség mellett tesszük le voksunk. Ennyi összeg kell ahhoz, hogy kiküszöböljük a kamatok felfelé szökéséből adódó törlesztő-részlet emelkedést.

Ha 1 éves kamatperiódusú hitelben gondolkozunk, ehhez nem is kell olyan sok, mondjuk bőven elég, ha a jegybank 3 – 3,5 százalék körül emel az alapkamaton. Ez azt jelentheti a mostani állapotot figyelembe véve, hogy a rövid távon rögzített hitel kamata 8 százalékra is emelkedhet, miközben aki hosszabb kamatperiódusú hitellel rendelkezik továbbra is fizeti a kezdeti 6-7 százalékot. Persze a senki sem  rendelkezik kristálygömbbel, ami a jövőt mutatja,  így az is csak utólag derül ki, melyik kamatperiódus kerül ki „győztesen a csatából”.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.