Ha ezt tudjuk, biztos nem vesszük fel annak idején a devizahitelt!

 • 2017.05.18.
 • szerző: bankmonitor.hu

Kevesen hinnék, de ma már ott tartunk, hogy olcsóbbak a nagy biztonságot nyújtó forint lakáshitelek, mint amennyiért annak idején svájci frank alapú hitelhez juthattunk. A törlesztőnket 6%-os THM mellett már 10 évre rögzíthetjük, míg a legolcsóbb és gyorsan változó kamatú svájci frank hitelt 2010-ben 6,2% mellett kaptunk. A következtetés, hogy sokkal jobb helyzetben vagyunk, mivel nincs árfolyamkockázat és a kamatok emelkedéséből eredő kockázatot is áttehetjük nagyrészt a bankra.

Több mint 10 éve már, hogy a svájci frank alapú hitelek berobbantak a köztudatba és nem is kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a hitelfelvevők zöme már szinte kizárólag ilyen hitellel rendelkezzen. Nem csoda, hiszen míg a 2005-2010-es időszakban a forint alapú lakáshitelek kamata átlagosan 13% volt, addig svájci frank hitelt már 6% körüli kamattal is fel lehetett venni.

Azonban hamar kiderült, hogy mekkora kockázatot is hordoznak magukban ezek a hitelek. Egyrészt, a többség a legolcsóbb megoldást választotta, ami egyet jelentett azzal, hogy a hitel kamatozása gyorsan (akár éven belül) változott, méghozzá számukra előnytelenül. Másrészt, az árfolyamkockázatot is a hitelfelvevők viselték, vagyis a forint gyengülése miatt egyre többet kellett havonta fizetni. A két hatás eredőjeként a terhek elviselhetetlenné váltak.

Nagy változás történt az utóbbi években, hiszen ma már a forinthitelek az egyeduralkodók, és a kamatok is töredékére estek vissza. Szűk 5 év leforgása alatt az alapkamat több lépcsőben 7%-ról egészen 0,9%-ig ereszkedett, továbbá ezzel egyidejűleg a lakáshitel kamatok is lefeleződtek, és 3-7% környékén horgonyoztak le. Ma már ott tartunk, hogy biztonságos, több évre rögzített kamatozású lakáshitelt is alacsonyabb kamat mellett lehet felvenni, mint amennyiért annak idején a nagy népszerűségű svájci frank hitelekhez lehetett jutni.

Ugyan egy változó kamatozású hitelt már akár 2,7%-os kamattal is megkaphat az ügyfél, azonban a kamatok elmozdulásából fakadó kockázat kiküszöbölése érdekében a kamat hosszabb távon rögzítése a követendő út. Jelenleg már egy 10 évre rögzített kamatozású lakáshitelt átlagosan 6%-os kamat mellett is elérhetünk, ami a 7 évvel ezelőtt jellemző svájci frank kamatokhoz képest is kedvező, annál 20 bázisponttal alacsonyabb. Az 5 éves kamatperiódusú hiteleknél még kedvezőbb a helyzet, hiszen itt 4,9%-ra jön ki az átlagos THM. A példában hozott forinthitelek legnagyobb előnye, hogy a kamatuk 5-10 évig nem változik, így lényegtelen, hogy mennyivel emelkedik meg időközben a kamat, a törlesztő változatlan marad.

Egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztése most a 10 éves kamatperiódusú hitellel is csak 71,5 ezer forintra jön ki. Ez 1400 forintos előnyt jelent a 7 éve legkedvezőbbnek számító svájci frank alapú hitelhez képest, viszont ez az eltérés 342 ezer forinttal kisebb teljes visszafizetést is eredményez. A várható kamatemelkedés miatti nyereséget a forinthitelnél ehhez még nem is számoltuk hozzá.

Keress rá a legjobb lakáshitelekre a következő kalkulátor segítségével!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Most a biztonságos hiteleket választja a lakosság

Annak ellenére, hogy a kamatok most alacsonyabban vannak, mint annak idején a svájci frank hitelek esetén, nem kell arra következtetni, hogy ahhoz hasonló tragédia lenne készülőben. Szerencsére az árfolyamkockázat teljesen kikerült a képből, a kamatok változásából eredő kockázat ellen pedig egy végig fix lakáshitellel lehet védekezni.

Természetesen a fokozott körültekintés nem árt most sem, különösen a rövid kamatperiódusú lakáshiteleknél. Ezek kamata olyan alacsony szintre süllyedt, hogy innen már szinte csak kamatemelkedésre van kilátás, ami a hitelek havi törlesztőrészletét is megdrágítja. Ráadásul, már a közeljövőben is jó eséllyel is emelkedhet a kamat, amit több tényező is erősen támogat, így az inflációtól lényegesen elmaradó kamatszint.

Hüvelykujjszabályként azzal lehet számolni, hogy ha 1%-ponttal nő a kamat, akkor a hitelre fordított havi kiadás 8-9%-kal is megnő. Éppen ezért a rövid kamatperiódusú hitelt választóknak mindenképp számolnia kell azzal, hogy hosszabb távon akár 20-25%-os törlesztő emelkedésnek is beleférjen a költségvetésbe.

Amire még érdemes figyelni, hogy lehetőségeinkhez mérten kerüljük a hosszú futamidő és a rövid kamatperiódus párosítását. Azért lehet vonzó ez a megoldás, mert így mérsékelni lehet a havi kiadásokat, ugyanakkor cserébe jóval többet kell visszafizetni a banknak és emellett a kamatváltozás hatásának is jobban kitesszük magunk.

Szerencsére most a hitelfelvevők többsége is biztosra megy és a hosszú kamatperiódusú hiteleket választja. A jegybank adatai szerint az új folyósítású hiteleken belül az éven túli rögzítés aránya már 53% környékén van, és egyre többen vannak azok, akik 5-10 évre, és 10 éven túl is rögzítik a hitelkamatot.

Nagy előny, hogy ezek a hitelek minimális kamatkockázatot hordoznak magukban, mert csak a többéves kamatforduló után változhat a kamat és a törlesztő, ami nagy biztonságot ad a hitelfelvevőnek. Ez azt jelenti, hogy éveken keresztül biztosan ugyanannyit fizetünk a hitel után. Ráadásul, mint fentebb is látható volt, most rendkívül alacsony szinten a kamat, így 5-6%-os THM mellett 5 illetve 10 évre is rögzíteni lehet törlesztőt.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

4 Hozzászólás

 • farcsi 2017-05-18 08:31:39 - Válasz

  de majd ha a forint kamatok is elkezdenek emelkedni, akkor lesz nagy koppanás

 • Én 2017-05-18 11:05:54 - Válasz

  Arról miért nem esik szó, hogy a bankok a svájci frank alapú hitelt nyomták, a forinthitelre vonatkozó kérelmet elutasították, de az ügyintéző biztatott, devizában elfogadják? Ha kérdeztem, nem veszélyes-e ez, megnyugtattak, max, 10 százalékot emelkedhet a törlesztő. Ennek ellenére is forintot szerettem volna, de nem adtak… És most a sóher ügyfelekre hárítják a felelősséget. Mocskos banda.

 • Tiha 2017-05-18 11:54:27 - Válasz

  Én örülök, hogy felvettem és időben kiszálltam a kedvezményes végtörlesztéssel, amikor lehetett. Határozottan jól jártam.

 • Kovács Anna 2017-05-18 11:57:33 - Válasz

  Nem az a probléma, hogy most milyen olcsó a forint hitel, hanem az, hogy a forintosított deviza hitelt nem tudom átváltani kedvezőbbre.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.